elektryczne szyby, prawy tył

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

HellMan
Ma gadane
Ma gadane

elektryczne szyby, prawy tył

Post autor: HellMan » pn maja 14, 2007 07:59

Powiedzcie co może być? Pewnego dnia po prostu prawy tył przestał reagować. Po jakimś miesiącu wsiadła zła dusza na tył i zaczęła mi pstrykać guzikami od el. szyb i szyba się opuściła. No i na tym koniec. Teraz już nie chce ruszyć w żadną stronę. Jak się naciśnie przycisk to słychać tylko pojedyncze cyknięcie jakiegoś automatu i cisza. Do tego wszystkiego jak się kilka razy naciśnie to zaczyna się grzać silniczek ale bez reakcji. Linki wyglądają jakby były całe.
Poradźcie co to może być.

I jeszcze jedno. Odkręciłem obudowę silniczka i wyjąłem wirnik ale za cholerę nie mogę go teraz włożyć :smoke: (ten skręcony gwint na końcu wirnika nie chce mi wejść). Może ktoś zna jakąś sztuczkę?

Awatar użytkownika
Jerzas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jerzas » pn maja 14, 2007 10:02

HellMan pisze:Może ktoś zna jakąś sztuczkę?
Nie znam sztuczki, ale powiem ci co zrobić. Wyjmij cały podnośnik szyb razem z modułem (czarny plastikowy. Odkręć moduł od podnośnika (odkręć wszystkie śruby duże i małe oprócz dwóch małych śrubek po przeciwnej stronie niż moduł w okolicy ośki ślimacznicy). Rozkręć cały moduł na części. Wyciągnij ślimacznicę (duże białe koło zębate). Poskładaj silnik do kupy, czyli włóż wirnik do metalowej obudowy i umieść szczotki na swoim miejscu. Zainstaluj silnik i teraz możesz spowrotem włożyć ślimacznicę na miejsce. Proponuję Ci teraż poskręcać moduł ale nie przyczepiać go do podnośnika tylko podłączyć wtyczkę i sprawdzić czy się kręci. Napisałeś, że słychać klikanie przekaźników i silnik się grzeje więc podejrzewam, że silnik jest sprawny a podnośnik, za to sam podnośnik się zaciął.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”