potrzebny schemat kolumny kierowniczej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam prośbe moze ktoś posiada schemat kolumny kierowniczej do mojego golfita 1999 1,6 . Moze kto s miał w swoim vw stuki z układu kierowniczego a dokładnie to jakas chromowana listwa i niby to ona stuka ,stuki te wystepuja przy kreceniu kierownica w miejscu ale wiecej stuka z tej prawej strony.Stuki te wystpuja równez przy podjezdzie do kraweznika na skreconych kołach z góry dzieki i czekam na pomoc.
matelko
Witam kubek stuki te wystepują tylko przy skreconych kołach i powolnym podjerzdzaniu pod niski krawężnik oraz również przy skrecie i powolnej jezdzie po drodze kamiennej w zawieszeniu wymieniałem juz pare zeczy jeszcze zostało mi łozysko w kole oraz to na macpersonie ,a ostatecznosc to bedzie regeneracja MAGLOWNICY Mechanick stwierdził ze to maglownica jakas tam listwa chromowana A i jeszcze jak kręcił w miejscu kieronicą to to wystepowało prosze o pomoc .pioan1 pisze:stuki metaliczne czy głuche czy tylko na skręconychKUBEK pisze:opisz doladniej ten dźwięk i kiedy występuje (cyklicznie??)
Czekają plusy+++++++++
matelko
ale jaki jest to stuk głuchy czy metaliczny i co dotładnie wymieniłęś i czy byłeś na stacji diagnostycznej żeby przeczepali auto na szarpakach... Zdarzało się, że popuścił się krzyżak przy kolumnie kierowniczej (łączący kolumne z przekładnią). A nie wielki luz na przekładni można wyregulowąć (w większości prypadków) tylko pamiętaj że przekładnie ze wspomaganiem muszą mieć lekki luż w czasie kiedy silnik nie pracuje. Spodkałem się też z podobnym objawem (jeżeli mówimy o stuku metalicznym) z przesuniętym zespołem napędowym na poduszkach i z "suchym) przegubem wewnętrznym... Pozdrawiam
Kubek, ja też zauważyłem, że mam luz w przekładni kierowniczej, MK IV ze wspomaganiem, mógłbyś dokładnie opisać jak się reguluje przekładnię, bo ponoć można. Ja ją jakiś czas temu założyłem bo moja padła (wyciek płynu)