Witam
Mam problem z kontrolką oleju. Gdy zrobiło się ciepło na dworze i silnik zaczął szybko łapać temp, przy około 2000 tyś obrotów czasami zapala się kontrolka oleju to samo dzieje sie gdy auto osiąga ponad 100 km/h wystarczy że wrzuce na luz i obroty spadną wszystko powraca do normy. Olej był zmieniany przy 223 tyś silnik ma teraz 232 tyś olej Agip minerał 15w 40. Czytałem już na formu różne przypadki i powody są różne ale czy podany opis może wskazywać na jakiś konkret np. czujnik filtr (filtron) lub pompe??
Z góry dzięki
Kontrolka oleju miga na rozgrzanym silniku ok 70C
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolka oleju miga na rozgrzanym silniku ok 70C
Ostatnio zmieniony ndz maja 13, 2007 18:40 przez flanker27, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kley
Miałem dokladnie to samo, w koncu zmienilem pompe, zniklo, potem pojawilo sie ponownie ale przy 1600-1800obr, ale to byla juz inna bajka, bo jedna panewka korbowodowa sie wytarła (pekl tlok miedzy pierscieniami i panewka tez dostawala dodatkowe obciazenie, teraz silnik poszedl do zmiany, we wtorek wraca od mechanika).
ALE masz najechane 9000km, zmien olej, moze po zimie robil sie rzadki i pompa wtedy tez cudow nie zrobi, tym bardziej, ze i tak za 1000km wypadaloby zmienic olej i filtr prawda??
Filtr kup inny niz filtron i sędziszów, jakis bosch czy chociazby knecht (ja mam, zero problemow).
Moja rada: zmien olej, jak nie pomoze, to pojedz na sprawdzenie cienienia, jak okaze sie OK, to albo sie przyzwyczaj albo kup uzywana pompe oleju: 40-50zl, albo nowa podrobke: ~100zł powinno zniknac. U mnie tez cisnienie niby trzymal lepsze od nominalnego, a po zmianie pompy bylo OK.
Jezeli kontrolka by zapalala sie tez przy wolnych obrotach, to zuzyte panewki by byly.
ALE masz najechane 9000km, zmien olej, moze po zimie robil sie rzadki i pompa wtedy tez cudow nie zrobi, tym bardziej, ze i tak za 1000km wypadaloby zmienic olej i filtr prawda??
Moja rada: zmien olej, jak nie pomoze, to pojedz na sprawdzenie cienienia, jak okaze sie OK, to albo sie przyzwyczaj albo kup uzywana pompe oleju: 40-50zl, albo nowa podrobke: ~100zł powinno zniknac. U mnie tez cisnienie niby trzymal lepsze od nominalnego, a po zmianie pompy bylo OK.
Jezeli kontrolka by zapalala sie tez przy wolnych obrotach, to zuzyte panewki by byly.