Przed wymianą oleju dolać środek czyszczący silnik?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Przed wymianą oleju dolać środek czyszczący silnik?
Witam. Lada dzień mam zamiar wymienić olej w moim TD, półsyntetyk. Widziałem w sklepie samochodowym dodatek do oleju który dolewa się na 10 minut przed spuszczeniem starego oleju żeby się silnik w środku dobrze przeczyścił z osadów, nagaru itp. Kupić to czy lepiej nie ryzykować z tym bo moge sobie narobić wycieków czy coś w tym stylu?
- Adam Polak
- Mały gagatek
- Kontakt:
hehehe a chcesz zobaczyc jak diesel wkreca sie jak Vtec na obroty????
płukanie oleju w dieslu to niezbyt trafna sprawa
jezeli ma przedmuchy moze dostac samozaplonu oleju a czym to sie objawia
nawet niezgasisz silnika
niezdławisz go biegami
spalisz sprzegło i hamulce
wkreci sie do takich obrotow ze sie rozleci w drobny mak niebedzie co zbierac z tego silnika
jedyno co mozna zrobic to zatkac mu dolot powietrza ale to trudna spraawa
widzailem taka akcje po plukaniu silnika diesal przed zmiana oleju
na wlasne oczy
i to w dodatku passat z silnikiem 1.9Td
gosc robil wszystko co mogl zeby go zdlawic nistety efekt byl taki ze silnik sie rozlecial nic go niebylo w stanie zatrzymac
takze kolego radze ci odpusc sobie tak bedzie lepiej
nawet niezgasisz silnika
niezdławisz go biegami
wkreci sie do takich obrotow ze sie rozleci w drobny mak niebedzie co zbierac z tego silnika
na wlasne oczy
gosc robil wszystko co mogl zeby go zdlawic nistety efekt byl taki ze silnik sie rozlecial nic go niebylo w stanie zatrzymac
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja uwazam ze nie nalezy dolewac niczego ani do oleju ani do benzyny. No chyba ze jest to diesel, to ewentualnie na zime jakiegos wspomagacza.
Lepiej zalac na dluzsza trase 98 i to mu wypali wszystkie osady i nagary.
Bylem zmuszony jedynie dolac MotoDoctora do silnika w Peugeocie kiedy olejem chlapal zeby go zagescic. Przegrzalem skurczybyka bo mu sie dmuchawa na chlodnicy nie zalaczala.
Lepiej zalac na dluzsza trase 98 i to mu wypali wszystkie osady i nagary.
Bylem zmuszony jedynie dolac MotoDoctora do silnika w Peugeocie kiedy olejem chlapal zeby go zagescic. Przegrzalem skurczybyka bo mu sie dmuchawa na chlodnicy nie zalaczala.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tak mi sie jeszcze przypomnialo.
Kazdy chce z nas dbac o swoje auto.
Ja tez szukalem roznych dziwactw kiedys, ale doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu sie w to bawic.
Zmieniaj olej czesciej, lepiej chyba kupic o 10zl tanszy i zmienic go np przy 10tys km zamiast 12tys. km.
Zdania sa podzielone. Niektorzy uwazaja, ze po 10tys km to olej dopiero nabiera swoich wlasciwosci. Nie wiem tego.
Kazdy chce z nas dbac o swoje auto.
Ja tez szukalem roznych dziwactw kiedys, ale doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu sie w to bawic.
Zmieniaj olej czesciej, lepiej chyba kupic o 10zl tanszy i zmienic go np przy 10tys km zamiast 12tys. km.
Zdania sa podzielone. Niektorzy uwazaja, ze po 10tys km to olej dopiero nabiera swoich wlasciwosci. Nie wiem tego.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
powinien byc dławik gdzies w dolocie, w B5 2.5TDI w automacie przed kolektorem ssacym jest taki "dzyndzel" zeby zgasoc silnik, szczegolnie jest to wazne jakby turbine wywalilo, wtedy ssie sobie olej z silnika a jak wiadomo automata biegiem nie zgasisz...Krzylu pisze:hehehe a chcesz zobaczyc jak diesel wkreca sie jak Vtec na obroty????
nawet niezgasisz silnika
niezdławisz go biegami
na wlasne oczy
[b][color=blue]Volkswagen Klub Polska #107[/color][/b][b] | Frakcja Member | VW Silesia Club[/b]
[b][color=czerwony][url]http://www.majoVWka.pl/[/url][/color][/b]
[img]http://malibu.vwgolf.pl/malibu4.jpg[/img]
[b][color=czerwony][url]http://www.majoVWka.pl/[/url][/color][/b]
[img]http://malibu.vwgolf.pl/malibu4.jpg[/img]
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Przed wymianą oleju dolać środek czyszczący silnik?
Poza problemami opisanymi przez kolegów możesz spowodować rozszczelnienie silnika poprzez wypłukanie nagarów. Co to spowoduje, ano spowoduje to to że silnik zacznie ci brać oleum zacznie tracić kompresję etc. Oznacza to remoncik silnika i dodatkowe koszta. Ale droga wolna.Overmo pisze:Witam. Lada dzień mam zamiar wymienić olej w moim TD, półsyntetyk. Widziałem w sklepie samochodowym dodatek do oleju który dolewa się na 10 minut przed spuszczeniem starego oleju żeby się silnik w środku dobrze przeczyścił z osadów, nagaru itp. Kupić to czy lepiej nie ryzykować z tym bo moge sobie narobić wycieków czy coś w tym stylu?
Pozdrawiam
Jasiu II
Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104
Jasiu II
Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104