problem ze skrzynią biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

christof138
Nowicjusz
Nowicjusz

problem ze skrzynią biegów

Post autor: christof138 » pt maja 11, 2007 22:39

witam

piszę ponownie bo jak do tej pory nikt nie potrafił mi pomóc - a więc :

mam dość nietypowy /chyba / problem ze skrzynią biegów ,mianowicie przy zimnym silniku po odpaleniu auta nie mogę wrzucic żadnego biegu - dopiero po kilkudziesięciu sek. udaje sie najpierw załadować 5 i tak po kolei "puszczają" wszystkie aż do 1 !!!!
dodam ,że zanim odpalę silnik wszystkie biegi wchodzą "jednym palcem"

w czasie jazdy biegi wchodzą już znacznie lepiej ale czasami też zdarza sie że się przyblokują i dopiero kilkukrotne naciskanie sprzęgła i kolejne próby wrzucenia biegu pomagają /dotyczy to zwłaszcza 1 biegu/ !!!

proszę podpowiedzcie co może być przyczyną ?

znajomy mechanik po obejrzeniu auta stwierdził ,że to od sprzęgła - za nisko bierze stąd te problemy /powinna pomóc regulacja linki ew. jej wymiana na nową / - co o tym sądzicie ?

proszę o wasze rady

pozdrawiam

Andrzej1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Andrzej1 » sob maja 12, 2007 12:21

Witam.
Objawy podobne do - 25st/C gęsty olej.Sprawdż przez wepchanie kawałka drutu jak
wygląda Twój olej.
Pozdrowienia.Andrzej.

Gery34
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gery34 » sob maja 12, 2007 21:14

może to gęsty olej ale przyczyną może też być linka sorzęgła(zawieszający się samoregulator) jak ten znajomy mechanik jest kumaty to poproś żeby Ci ręcznie skasował ten samoregulator

Gery

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » sob maja 12, 2007 21:18

a zgrzytaja ci biegi w czasie jazdy i przy ich zmianie na wysokich obrotach,jesli tak to moze synchronizatory.ale wszystkie hmmm watpliwe.a ile masz luzu gora dol na lapie od sprzegla gdzie przychodzi linka?

christof138
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: christof138 » sob maja 12, 2007 23:55

we wtorek jadę do tego mechanika /sprawdzi mi tą linkę - spróbuje wyregulować ew. wymieni na nową/ i zobaczymy jak będzie.
co do zgrzytania biegów to takiego efektu raczej nie ma /no może czasami 3 lubi zazgrzytać jak źle trafię, no i wsteczny ma taką tendencję/ ale poza tym nie ma problemu ze zgrzytami czy to przy niskich czy przy wysokich obrotach.
tak czy siak zobaczymy we wtorek co się będzie działo - zdam Wam relację na pewno.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » pn maja 14, 2007 09:45

i ja sie dolacze do tematu, mam tak samo, wydaje mi sie ze sprzeglo siada, docisk lub tarcza

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”