szyba od pasazera - nie działa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.

A co już zrobiłeś? Odkręciłeś śróby? Wszystkie 5. Odkręciłeś uchwyty od szyby? Jak już to zrobiłeś to dolne końce prowadnic zbliżasz do siebie, krzyżujesz je aż obie będą prawie poziomo i wyłazi po krótkiej walce.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Jak to 3 śróby? Piszesz chyba o przednbiej szybie.
Po dwie sa na prowadnicach góra i dół, piąta na silniku.
Następne dwie po jednej przy kaźdym uchwycie szyby. Jak szyba zamknięta dostaniesz się do nich płaską 10-ką. Potem bywa ciężko wyjąć szybę z uchwytów, bo zapieczona. Popryskaj jakimś WD40, podważaj z boku czymś cienkim, pokiwaj uchwytami na boki, wyjdzie w końcu.
Po dwie sa na prowadnicach góra i dół, piąta na silniku.
Następne dwie po jednej przy kaźdym uchwycie szyby. Jak szyba zamknięta dostaniesz się do nich płaską 10-ką. Potem bywa ciężko wyjąć szybę z uchwytów, bo zapieczona. Popryskaj jakimś WD40, podważaj z boku czymś cienkim, pokiwaj uchwytami na boki, wyjdzie w końcu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Jak jest u góry a mechanizm nie działa? Zbliżając u dołu ku sobie prowadnice zyskasz to, że uchwyty z szybą pójda trochę w dół, zyskasz lepszy dostęp do mocowań szyby żeby je odczepić, tylko nie na siłę bo uchwyty wyłamiesz, tylko tyle żebyś miał łatwiej szybę od uchwytów odczepić. Jak ją odczepisz to przesuń do góry i przyklej taśmą do ramki dzrwi żeby nie spadła i dopiero wyciągaj cały mechanizm.
- Paweł Marek
- V.I.P.

WITAM- BAWIłEM SIE TROCHE Z ELEKTRYCZNYMI PODNOśNIKAMI SZYB W MOIM MK2 - sorry za capsa, najlepiej jest odkręcić dwie śróbki co trzymaja podstawe szyby do wózka przesuwajacego sie po stelarzu, ja tak zawsze robiłem że podpierałem szybę wewnątrz drzwi przygotowanymi wczesniej kołkami drewnianymi, potem odkręcałem silnik od drzwi,nastepniepodstawę szyby od wózka, a na końcu cały stelaż podnośnika(dwie śróbki na dole+dwie u góry) i wtedy cały podnośnik dało sie wyjąć, ja miałem takie objawy jak Ty: szyba się zacinała, poprostu wystrzępiły sie linki, zniszczyły ślimak nawijajacy i stawiały silnikowi opór, a silnik jak się przygrzał to termik go wyłaczał, naprawa jest nieopłacalna, najlepiej zrób tak jak ja - zamontuj podnośniki od seicento, rozmiarami pasują tylko trzeba w innych miejscach nawiercić otwory na śróby mocujące, ja kupiłem takie podnośniczki za 150 zł, podpiołem do instalacji od starych i wszystko chula jak tzreba:-)