1.8ABS,zalany Mobil 15w40, czy moge 10w40-jaki????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
1.8ABS,zalany Mobil 15w40, czy moge 10w40-jaki????
jak w temacie silnik 1.8 ABS 92 rok przebieg 177tys km (serwisowany, posiadam ksiazke), stan silnika jest idealny. Jak go sprowadzilem w czerwcu 2004 zalozylem gaz i zalalem Mobil 15w40,jezdze na krotkich trasach przewaznie po miescie, chialbym zalc jakis olej 10w40 zeby smarowal go od "pierwszych sekund precy silnika". Czy moge tak zrobic? i jaki olej zalc?
pozdrawiam i dziekuje za porady.
pozdrawiam i dziekuje za porady.
Ja tak samo sie przylaczam do pytania chce sprawdzic czy mi szklanki przestana grac sprawdzalem cisnienie oleju i jest git
jezdze na polsyntetyku mobil i chce na mineral przejsc troszke ma przejechane to raczej wsazane jest wole sprawdzic z olejem jak dalej bedzie to samo to wymianka szklanek sie szukuje
Btw. ELO ZIOM Z MOICH OKOLIC
WGW RULZZ
jezdze na polsyntetyku mobil i chce na mineral przejsc troszke ma przejechane to raczej wsazane jest wole sprawdzic z olejem jak dalej bedzie to samo to wymianka szklanek sie szukuje
WGW RULZZ
Vw Golf III 1.8 GL ABS
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
cos chyba sie pomyliles, mi wlasnie chodzi o rzecz odwrotna.aphex pisze:Ja tak samo sie przylaczam do pytania chce sprawdzic czy mi szklanki przestana grac sprawdzalem cisnienie oleju i jest git
WGW RULZZ
pozdr
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja polecam Mobil Super S.
Chociaz jak zmienialem to nastawilem sie na Castrol GTX Magnatec.
Wszystkie oleje z grupy 10W 40.
Lepiej wlac olej ktory bedzie dlugodostepny.
Tylko nie zastanawiaj sie za dlugo. Szkoda czasu. Ja przez to przeciagnalem moje autko do 15tys km. Dostal troche w kosc, szczegolnie przy trasach 3x1200km.
Chociaz jak zmienialem to nastawilem sie na Castrol GTX Magnatec.
Wszystkie oleje z grupy 10W 40.
Lepiej wlac olej ktory bedzie dlugodostepny.
Tylko nie zastanawiaj sie za dlugo. Szkoda czasu. Ja przez to przeciagnalem moje autko do 15tys km. Dostal troche w kosc, szczegolnie przy trasach 3x1200km.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
a jak nie jak tak??? Każdy 15W40 to minerał Jak nie wierzysz to sie spytaj kogośrakmk3 pisze:a od kiedy to 15w -40 to minerał?
Np. Tu:
http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
Volkswagen - da weiss man, was man hat.
- Kontakt:
No tak ale na jakiej podstawie sugerujesz ze 15W 40 to jest na bank mineralny??paulox pisze:a jak nie jak tak??? Każdy 15W40 to minerał Jak nie wierzysz to sie spytaj kogośrakmk3 pisze:a od kiedy to 15w -40 to minerał?
Np. Tu:
http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
A czy 10W40 to polsyntetyczny na pewno??
Co powiesz na to: Neste Super 10W40 - mineralny
A ja sie ostatnio zastanawialem trzymajac w rece polsyntetyczny olej Castrol TXT 15W 40 oraz Mobil Super S 10W 40. Jednak ten Castrol jest niedostepny w Polsce, tylko w zachodniej Europie gdzie zimy sa cieplejsze. (Widzialem w Niemczech) bo wlasnie 15 oznacza min temp. zimy.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek