Chyba problem z łożyskiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

vwgIV
Nowicjusz
Nowicjusz

Chyba problem z łożyskiem

Post autor: vwgIV » wt maja 08, 2007 00:27

Witam klubowiczów,
mam problem ze swiom golfikiem i proszę o pomoc, mianowicie chodzi o to że podczas jazdy coś mi wyje. W sumie zaobserwowałem to po zmianie opon z zimowych na letnie. Zimówki to standard 175 szerokie, natomiast letnie(alusy) to 205/55/R16 i chodzi tutaj raczej o tył tam ma opony Pilelli P6000 (przód Dunlop SP Soprt 9000 - raczej ciche). O co chodzi jak jadę z prędkością ok 70 km/h zaczyna wyc z tyłu ale w momencie jak jadę po ostrym łuku w prawo hałas milknie, jak prostuje koła znowu się zaczyna. Co to może byc? Podejrzewam łożeska tylne nie wiem czy obydwa czy tylko jedno, może to opopny w sumie felgi ma trochę pokrzywine i ma zamiar je prostowc. Do tylnych łożysk zaglądałem i po zdjęciu kapselka jest ma suchutko zero smaru, w sumie nie wiem czy to ok bo łożysko jest w środku razem z piastą(dosyc droga częśc). Jeszcze pytanie o ewentualne łożysko znalazłem na Allegro za 140 zeta sztuka nijakie firmy MGK BEARINGS LTD. ponoc niemieckiej produkcji (podwykonawca firmy FAG) i pytanie czy ewentualna inwestycja w tą częśc się opłaci. Z góry dzięki za porady wszystkich życzliwych.

Obrazek

Awatar użytkownika
rabbit1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rabbit1 » wt maja 08, 2007 00:40

łożysko ostatnio to przeszedłem jak z tyłu to stożkowe wymiana bez problemu tylko klucz dynamometryczny i moment się dowiedz z jakim masz je dokręcic.
Jeżeli to jest przednie to już jest cyrk z wymianą jak jesteś słaby w te klocki to lepiej do mechanika a jak nie to podpowiedź zdejmij tarczę wyciągnij całego mcphersona z piastą na glębę usunąc pierścienie zegera i duży młot i pobijak i wybija łożysko jeżeli bieżnia się zostanie to spawara elektrodowa i grzac ją (nie piastę) pod wpływem nagrzania i chłodzenia pęknie i wybijesz. potem dobrze nasmarowac i w imadło i wpycha i wprasowac łożysko przy użyciu imadła musi wejś prosto bo inaczej się zaklinuje jeszcze przed wprasowywaniem załóż od strony którą miało by wyjśc pierścień zegera to ci nie pujdzie za daleko

[ Dodano: 08 Maj 2007 00:42 ]
vwgIV pisze:Do tylnych łożysk zaglądałem i po zdjęciu kapselka jest ma suchutko zero smaru
ma by nasmarowane nie może pracowa na sucho bo się zatrze

www.vwtp.phorum.pl Pabianikcki klub vw

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”