Problem z podgrzewanymi siedzeniami

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wireks
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem z podgrzewanymi siedzeniami

Post autor: wireks » pn maja 07, 2007 00:52

Witam, zostalem wlasnie szcześliwym nabywcom Golfa III Gti, posiada on skórzane fotele, ale niestety nie działa w nich podgrzewanie. Przy kręceniu potenconometrami slychac tykanie przekaznikow, ale niestety ani grama ciepla nie czuc. Chyba ze bardzo dlugo sie takie fotele rozgrzewaja. Coz moze byc przyczyna tego ze oba fotele nie grzeja ? Może jakiś bezpiecznik ? Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz maja 13, 2007 14:00 przez wireks, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » pn maja 07, 2007 10:21

Tu sa wypowiedzi specjalisty od siedzeń zapraszam do lektury http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... light=greg

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » pn maja 07, 2007 12:33

Miałem podobny problem - uszkodzeniu uległ bimetal. Naprawiłem (oczywiście z pomocą kolegi greg) i opisałem wszystko tutaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=76561

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

greg

Post autor: greg » pn maja 07, 2007 13:15

skoro cykają przekaźniki to one są sprawne, a więc i bimetal też. Czyżby brak napięcia na matach? Wypiac fotele, odchylić i wpiać czujnik - powinno wskazać czy idzie napięcie dla mat. Jeśli idzie to mierzysz rezystancję mat - jak brak - przerwane/przepalone maty. Albo uda ci się naprawić uszkodzenie albo czeka cię wtedy wymiana mat

Awatar użytkownika
wireks
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: wireks » wt maja 08, 2007 01:08

a zatem jak najprosciej zdiagnozowac czujnik lub przkeaźnik ? Przekaźniki ladnie tykaja a czujniki temperatury to nie wiem...

Dieu me pardonnera. C`est son metier.
Bóg mi wybaczy. To jego zawód.

greg

Post autor: greg » wt maja 08, 2007 09:25

wireks pisze:a zatem jak najprosciej zdiagnozowac czujnik lub przkeaźnik
masz miernik elektryczny?. Wyciągnij fotel z prowadnic i w samochodzie połóż go n aplecach - chodzi o to ze musisz miec go podpiętego do wiażki. Włączasz stacyjkę, załączasz grzanie foteli - przekaźnik cyknie - jakbyś go w tym czasie dotykał to odczujesz puknięcie - skoro tak - to znaczy że bimetal jest ok i przekaźnik załącza - teraz sprawdzasz czy z przekaxnika wychodzi napięcie - zobaczysz 4 kabelki - z tego dwa sie rozdawjają - wystarczy podłączyć probówkę lub miernik pod te dwa kabelki - jeśli zapali się kontrolk alub wykaże napiecie 12V to znaczy że przekaxnik jest sprawny. Skoro tak to masz wypalone maty tj poprzepalane gdzieś przewody grzewcze. Chcąc się upewnić - wystarczy po odłączeniu tych kabli od przekaźnika podpiać napięcie do tych 2 rozdwojonych kabli - jak mata nie zagrzeje się w minutę to masz uszkodzoną matę.
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”