Dziwne zachowanie obrotka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Dziwne zachowanie obrotka

Post autor: To_mas » czw maja 03, 2007 12:36

Witam ostatnio miałem taki problem !! Zapalam auto a obrotek ani drgnie :/// dopiero po chwii sie podnosi :/// dziwne !! Ostatnio tak nawet ze 2 min nie reagował :///
Pasek na altku super :)
Coś jest nie tak z elektryką ://

Moze sie coś z kalbem dzieje ??? jaki to kolor kabla jest i z ktorej wtyczki wychodzi ??????
A moze sie wtyczka zaśniedziała przy alternatorze ???

Za borotek odpowidaa tylko jeden kabel tak ???? ten co idze do wejścia W
Ostatnio zmieniony ndz maja 13, 2007 14:03 przez To_mas, łącznie zmieniany 1 raz.

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » czw maja 03, 2007 12:56

dokladnie za obrotek jest odpowiedzialny tylko jeden kabelek chyba czerwono czarny i jest on podpiety do styku W w altku. mozesz sprobowac poczyscic styki przy altku ale wydaje mi sie ze to cos z altkiem. tez tak kiedys mialem w jr i w miedzy czasie padlo mi ladowanie i po remoncie altka juz chodzil git. podjedz sobie do jakiegos elektryka i powinien ci to sprwwdzic wiem ze wyprowadznie wtyku W kosztuje 30zl. wiec nie powinienes wiecej zaplacic

kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » czw maja 03, 2007 12:58

ronuch, samsobie sprawdze:PPP hehe
Ok to tak sobie myśle ze moze bym rozebrał altek i go przeczyścił :)) ?????? skoro sugerujesz ze to od altka :))) jutro do poludnia prawie bym to zrobił:)

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » czw maja 03, 2007 13:06

mozesz sprobowac ale niewiem gdzie to w altku jest zamontowale i napewno wiem ze zeby go rozebrac na czesci musialbys odlutowac diody prostownicze. ale oczywiscie jesli go zozbierzesz to zapodaj jakies fotki jak to wyglada

kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » czw maja 03, 2007 13:27

ronuch, spoko lutownica jest :))
Jak bede rozbierać a na 90% zajeme sie tym jutro z ranca to bede robić foty :))
A chce przeczyścić wsio co sie da bo mi tez zaniza obroty !!!! i myśle ze moze to być przez to ze alternator jest zasyfiony ://

sie okaze ......

Awatar użytkownika
BENITO
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: BENITO » czw maja 03, 2007 21:23

Zobacz zobacz, ja dopiero jak leciutko przygazuję to mi się wskazówka na obrotku podnosi. Daj znać jak to rozgryziesz.

Powrót do korzeni, GTD to jest to.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » czw maja 03, 2007 22:53

BENITO pisze:ja dopiero jak leciutko przygazuję to mi się wskazówka na obrotku podnosi.
no to Ty mozesz mieć słaby naciąg pasek !! Ja miałem tak sałby ze jak lało to nawet slizgał i piszczał :// i musiałem przegazować by sie wskazówka podniosła:)

Ok jutro z rańca sie za to biore :))

[ Dodano: Sob Maj 05, 2007 00:49 ]
qrde nie mogłem rozkręcić altka tak teśruby na płaski śrubokręt są dowalone://:((
Ale jedno co zauwazyłem to ze jak mi obrotek nie działa to jak leciutko uderze !! w deske z góry to skacze na swoje miejsce !! i pokazuje normalnie :))))

Co to moze być ?? dlaczego sie tak dzieje ????

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » ndz maja 06, 2007 21:47

a moze masz cos z tasiemka na liczniku albo z samym obrotkiem - niewiem co innego

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » ndz maja 06, 2007 22:16

Mam tak samo, musze minimalnie dodac gazu zeby sie podniosl, tak bylo w starym golfie, a jak przelozylem zegary do nowego golfa to jest tak samo, takze to nie od altka

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » ndz maja 06, 2007 22:38

MaSa_Golf, no to masz całkiem co innego niz ja :PPPPP heh i mi sie jednak wydaje ze to od altka !!!! a konkretnie sprawdź sobie naciąg paska klinowego :PPPPPP nie piszczy Ci np jak jest mokro czy jak wjedziesz do kałuzy ??

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » ndz maja 06, 2007 22:43

znaczy sie jak odpale autko to sie swieci kontrolka ladowania i obrotek lezy (na innym liczniky kontrolka gasnie odrazu), lakko dam gazu, doslownie minimalnie, i obrotek pokazuje obroty i gasnie ladowanie. i w 1 i w 2 golfie na tym liczniku tak sie dzieje, a w obu paski ok, nie piszcza

Awatar użytkownika
rabbit1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rabbit1 » ndz maja 06, 2007 22:58

najprędzej jeżeli inny licznik chodzi normalnie to stabilizator napięcia w liczniku , a obrotek bierze impulsy z cewki

www.vwtp.phorum.pl Pabianikcki klub vw

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pn maja 07, 2007 00:23

To ja mam tak ze jak zapale to mi kontrolka ładowania tez świeci !! albo obrotek pokazuje !! no chyba ze mu sie zdarzy "zasnąć" to lezy na dole dopuki nie walne w deske :PP
Jak dodam leciutko gazu to kontrolka gaśnie :)) i jest wsio gittarra :D

rabbit1, myslisz ze to stabilizator ?? hmm a jak to wygląda i gdzie to sie znajduje na liczniku z tyłu na foli ???

Awatar użytkownika
rabbit1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rabbit1 » pn maja 07, 2007 00:35

to sprawdź pasek klinowy ale w mk2 tak już może byc.
a po przejechaniu kawałka i stania na luzie na przykład na światłach też ładowanie się zapala??
jak walisz w dechę i obrotek zaczyna działa to posprawdzaj kostki w liczniku czy się dobrze trzymają i czy kabel od obrotka nie nie jest gdzieś uszkodzony i przerywa.
tak wygląda stabilizator napięcia z tyłu licznika http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7821782ffa

www.vwtp.phorum.pl Pabianikcki klub vw

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”