Spalanie w golfie IV -1.8
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Spalanie w golfie IV -1.8
witam
Szukałem na forum ale nic nie znalazłem. Wyskoczyło mi 13.000 wyników ale o spalaniu nic nie było.
A więc tak.
Jakie jest średnie spalanie w Golfie IV 1.8 benzyna a jakie w 1.8 TDI ?? - które więcej spala?
Duża różnica jest miedzy 1.6 ??
I TDI czy Benzyna jest lepsze na trasy do 50km dziennie (25km do i 25km z ).
pozdrawiam
Szukałem na forum ale nic nie znalazłem. Wyskoczyło mi 13.000 wyników ale o spalaniu nic nie było.
A więc tak.
Jakie jest średnie spalanie w Golfie IV 1.8 benzyna a jakie w 1.8 TDI ?? - które więcej spala?
Duża różnica jest miedzy 1.6 ??
I TDI czy Benzyna jest lepsze na trasy do 50km dziennie (25km do i 25km z ).
pozdrawiam
diesle mają to do siebie, że są oszczędne, ja swoim mk3 na jednym baku (zalany pod korek) przejeżdżam ponad 1100km, no i oczywiście ropa jest tańsza, trzeba dbać o regularną wymianę oleju (dobrego) tutaj możesz sobie poczytać http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=66667TheOne pisze:o co chodzi z tym 66/90 ??1.9TDI 66/90
WOW. nie wiedziałem że TDI aż tak mało spala.
Są jakieś wady, że w jakiś sytuacjach jest gorsze od benzyniaka??
66kw/90KM oznacza to, że silnik jest o mocy 66 kilowatów czyli 90 koni mechanicznych
Kolego najoszczędniejsze są silniki TDI 90 i 110 KM, silniki PD 115 i 130 KM będą paliły siłą rzeczy trochę więcej ( skądś ta moc musi sie brać za pomocą doładowania wszystkiego nie da sie osiągnąć a po drugie silniki PD czyli z pompowtryskiwaczami mają troszkę większe straty związane z napędem pompowtryskiwaczy) ale wzrost spalania jest nieadekwatny to zwrostu osiągów i przyjemności z jazdy autkiem z takim motorkiem
pzdr.
-
manieczek111
- Użytkownik

50 km na dzien to nie wiele.Jakbys jezdzil codzennie 150 km to wtedy dieselek wskazany:]
Na dieselka bedziesz musial na poczatku wiecej wydac, musisz bardziej o niego dbac, serwis jest drozszy. No i calkiem inaczej sie jezdzi dieslem niz benzyniakiem ( zalezy co wolisz).
Jak benzyniaka przerobisz na gaz to przejazdzka jeszcze taniej Cie wyniesie niz w dieslu. (na dzien dzisiejszy nie duze roznica)
Na dieselka bedziesz musial na poczatku wiecej wydac, musisz bardziej o niego dbac, serwis jest drozszy. No i calkiem inaczej sie jezdzi dieslem niz benzyniakiem ( zalezy co wolisz).
Jak benzyniaka przerobisz na gaz to przejazdzka jeszcze taniej Cie wyniesie niz w dieslu. (na dzien dzisiejszy nie duze roznica)