PYTANIE DOTYCZĄCE SILNIKA 1.8 BENZYNA A SKRZYNI BIEGÓW W MK
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- mariusz101082
- Nowicjusz

PYTANIE DOTYCZĄCE SILNIKA 1.8 BENZYNA A SKRZYNI BIEGÓW W MK
W swoim mk2 miałem silnik 1.6 benzyna na skrzyni 4-biegowej po wymianie silnika na 1.8 zostawiłem tą samą skrzynię biegów z tym że silnik 90 KM osiąga prędkość max 120 czy jest to zależne od skrzyni biegów jesli tak to proszę o podanie jaka skrzynia (5-biegowa) najlepiej pasuje do silnika 1.8. z góry wielkie dzięki za odpowiedź. Dodam jeszcze że silnik 1.8 sprowadzony z niemiec , cisnienie na tłokach bardzo dobre i vw na nim ma naprawde kopa jednak jest takie uczucie jak by za krótkie biegi były w nim (szybko trzeba zmieniać).
Ostatnio zmieniony pt maja 04, 2007 17:28 przez mariusz101082, łącznie zmieniany 1 raz.
- mariusz101082
- Nowicjusz

- mariusz101082
- Nowicjusz

na silniku 1.6 leciałem 155-160 a przy tym silniku na 4-rtym biegu przy 120 jest 3400 obrotów. jesli chodzi o odcięcie paliwa to nie wiem ale wiem że te 155-160km leciałem na gazie (i paliwie). a teraz na gazie (i paliwie) 120 i ledwo co rosnie dosłownie ledwo co jak dojdzie do 125 km to chyba na odległosci 10 km. A silnik jest naprawde silny bo jak jechałem w pięć osób blisko 400 kg to nie miał żadnych problemów z rozpędzeniem tak jak to było w 1.6.
Ostatnio zmieniony pt maja 04, 2007 17:37 przez mariusz101082, łącznie zmieniany 1 raz.
- mariusz101082
- Nowicjusz

problem w tym że ja nie wiem gdzie to sprawdzić wiem że jest to 1.8 na gazniku pierburg 2e. tak jak pisałem jestem zielony w te klocki :/ komputera nie miałem i nie mam, wersja golfa CL nie miała z tego co się orientuję. a wymieniłem sam silnik (gaznik z kolektorem mam od 1.6). Dodm że do 3go biegu włącznie przyspiesza naprawde dobrze a jak wrzucam 4kę to leci tyle ile rozpędził się na trzecim biegu 115 i ledwo co wzrasta do tych 120
[ Dodano: 04 Maj 2007 17:49 ]
jak na to wszystko patrzę to wydaje mi się że obroty silnika za wybko wzrastaja względem prędkości :/
[ Dodano: 04 Maj 2007 17:49 ]
jak na to wszystko patrzę to wydaje mi się że obroty silnika za wybko wzrastaja względem prędkości :/
Ostatnio zmieniony pt maja 04, 2007 17:50 przez mariusz101082, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiec tak, oznaczenie silnika powie Tobie jaki masz silnik. Jesli masz od niego jakies papiery to pierwsze litery w numerze silnika okreslaja jaki masz silnik tzn. pojemnosc itp. Jesli nie masz papierow to poszukaj na bloku silnika numeru. Prawdopodobnie moze byc z przodu pod plastikowym kruccem wody, przykreconym do bloku silnika.mariusz101082 pisze:problem w tym że ja nie wiem gdzie to sprawdzić wiem że jest to 1.8 na gazniku pierburg 2e. tak jak pisałem jestem zielony w te klocki :/ komputera nie miałem i nie mam, wersja golfa CL nie miała z tego co się orientuję. a wymieniłem sam silnik (gaznik z kolektorem mam od 1.6)
Jesli chodzi o komputer to chodzi nie o ten pokladowy tylko o taki sterujacy samym silnikiem, oznaczenie CL czy GL nie ma tu nic do rzeczy.
[ Dodano: Pią Maj 04, 2007 17:51 ]
skoro obroty szybko wzrastaja a samochod jedzie wolno to moze sprzeglo sie slizgac, ale v-max 120 przy obrotach 3400 raczej to wyklucza
[ Dodano: Pią Maj 04, 2007 17:59 ]
nie moge podeslac numeru bo masz wylaczona mozliwosc otrzymywania wiadomosci na priva
- mariusz101082
- Nowicjusz

to niestety nie jest numer silnikamariusz101082 pisze:numer jakis znalazłem: 026.103.373.Q
taki numer zaczyna sie od dwoch literek i potem kilku cyfr np. "RP 1234345"
[ Dodano: Pią Maj 04, 2007 18:05 ]
http://www.vwgolf.pl/index.php?id=danesilnikow1 tutaj masz oznaczenia silników, chodzi o te literki na poczatku numeru silnika
- mariusz101082
- Nowicjusz

Skoro masz PN-ke to na pewno masz pojemnosc 1,6 i do tego powinien byc gaznik 2ee. Wychodzi na to ze Twoj gaznik jest oryginany do tego silnika. Ten gaznik jest elektronicznie sterowany wiec samemu nie mozna za wiele zdzialac. Na pewno masz komputerek na podszybiu od strony kierowcy. Czyli jak twierdzi mechanik zostal wymieniony razem z silnikiem, wiec problem zlego sterowania odpada. Musisz zobaczyc ile spala na 100km. Mechanik twierdzi ze masz dobrze wyregulowany zaplon i ze sonda jest sprawna. Jesli tak to nie powinien za duzo palic.
Jest jedno ale, jesli to mechanik powiedzial Tobie ze masz pojemnosc 1,8 i widzial ten silnik i jego oznaczenie to moze zmien mechanika.
Sprawdz sobie czy filtr powietrza i paliwa sa ok i czy katalizator (jesli go masz) nie jest zapchany. W czasie przekladki silnika rozne rzeczy moga sie wydarzyc.
W oryginale mozna ten silnik zbadac za pomoca kodow blyskowych, przy cewce lub lewarku zmiany biegow powinna byc pojedyncza zlaczka, ale jak miales przekladany komp to mozesz nie miec na wierzchu tego zlacza.
Sprawdz sobie jeszcze oznaczenie kompa i zobacz dla swietego spokoju jaki symbol powienien miec ten od PN-ki.
Ja nie znam tego symbolu ale na forum powinienes znalezc. Mozna tez sprawdzic czy nie ciagnie lewego powietrza np. przez ta gumowa podstawe w gazniku. Zobacz tez czy czasami hamulce sie gdzies nie zblokowaly.
Pozdrawiam i zycze owocnego dlubania
Jest jedno ale, jesli to mechanik powiedzial Tobie ze masz pojemnosc 1,8 i widzial ten silnik i jego oznaczenie to moze zmien mechanika.
Sprawdz sobie czy filtr powietrza i paliwa sa ok i czy katalizator (jesli go masz) nie jest zapchany. W czasie przekladki silnika rozne rzeczy moga sie wydarzyc.
W oryginale mozna ten silnik zbadac za pomoca kodow blyskowych, przy cewce lub lewarku zmiany biegow powinna byc pojedyncza zlaczka, ale jak miales przekladany komp to mozesz nie miec na wierzchu tego zlacza.
Sprawdz sobie jeszcze oznaczenie kompa i zobacz dla swietego spokoju jaki symbol powienien miec ten od PN-ki.
Ja nie znam tego symbolu ale na forum powinienes znalezc. Mozna tez sprawdzic czy nie ciagnie lewego powietrza np. przez ta gumowa podstawe w gazniku. Zobacz tez czy czasami hamulce sie gdzies nie zblokowaly.
Pozdrawiam i zycze owocnego dlubania