Co może być przyczyną trzepotania kierownicy podczas jazdy? Mam tak, że przy jeździe (nawet na prościutkiej drodze) czuć i widać jak kierownica telepie się raz w prawo raz w lewo - takie ok. 0,5cm odcinki dość szybko.
Słyszałem gdzieś kiedyś, ze może dziać się tak od słabego ciśnienia w oponach. Mam 2,3 bar jednak opony są miękkie. Golfik ze wspomaganiem.
Trzepotanie kierownicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
A mógłbyś opisać o co chodzi z tym tyrkotaniem? Mam coś podobnego, kierownica bije auto sciąga co mechanik to inna teoria. Skasowałem wszystkie luzy w zawieszeniu, powymieniałem tuleje metalowo gumowe wahaczy, poduszki i łożyska mcpersonów, koła wyważałem po dwa razy i zamieniałem miejscami na wszystkie sposoby. Wymieniłem tarcze i klocki. Dwa razy ustawiałem zbieźność. Teraz chcą mi wymienić przeguby tylko każdy spec pokazuje inny przegub wiec przy odrobinie szczęścia wymienię wszystkie cztery.RobertP pisze:do wszystkich wcześniej wymienionych dodam od siebie najbardziej pesymistyczną wersję
uszkodzenie w mechaniźmie różnicowym w skrzyni-dodatkowo słychać też takie tyrkotanie ale to wszystko nie jest regułą
Przed wymianą elementów przedniego zawieszenia, było słychać ciche turkotanie przy skręcaniu w prawo, turkotaniu towarzyszyło mocne bicie kierownicą. Po wymianie turkota niezależnie od kierunku jazdy i bije kierownicą, bicie przenosi się na podłogę i jest wyczuwalne przez pasażera. Teraz jestem trzy dni po wymianie elementów i bicie się nico uspokoiło. Zauważym ze całe to zjawisko często zmienia się po podniesieniu i opuszczeni auta. Tak jakby coś rozsuwało się gdy koła zwisają swobodnie, a po opuszczeniu auta nie zawsze wracało na swoje miejsce. Jakiś czas miałem tak że auto jeździło jakby mu nic nie dolegało.
Pzdr
GT III