Trzepotanie kierownicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Nodle
Mały gagatek
Mały gagatek

Trzepotanie kierownicy

Post autor: Nodle » pn kwie 30, 2007 21:15

Co może być przyczyną trzepotania kierownicy podczas jazdy? Mam tak, że przy jeździe (nawet na prościutkiej drodze) czuć i widać jak kierownica telepie się raz w prawo raz w lewo - takie ok. 0,5cm odcinki dość szybko.

Słyszałem gdzieś kiedyś, ze może dziać się tak od słabego ciśnienia w oponach. Mam 2,3 bar jednak opony są miękkie. Golfik ze wspomaganiem.

Awatar użytkownika
spajrek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: spajrek » pn kwie 30, 2007 21:18

opony, źle wyważone koła

[b]GOLF GTi W12 650PS[/b]
[img]http://img.interia.pl/motoryzacja/nimg/golfie_gti_concept_side_1638564.JPG[/img]

zxcv2
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zxcv2 » pn kwie 30, 2007 21:20

- źle wyważone koła
- krzywe felgi
- problem ze zbieżnością
- ścięte opony - przez złą zbieżność
- uszkodzony ukł. kierowniczy
posprawdzaj to.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » pn kwie 30, 2007 21:23

do wszystkich wcześniej wymienionych dodam od siebie najbardziej pesymistyczną wersję
uszkodzenie w mechaniźmie różnicowym w skrzyni-dodatkowo słychać też takie tyrkotanie ale to wszystko nie jest regułą

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Nodle
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Nodle » pn kwie 30, 2007 21:27

No to faktycznie... już wiem co jest nie tak. Ostatnio przy ściąganiu kół okazało sie, ze jedna felga jest pokrzywiona - muszę oddać do prostowania. Poza tym ostatnio sam malowałem felgi i musiałem wyciągnąć odważniki które zakładają przy wyważaniu :panna: niby wszystko miałem poznaczone... :crazy:

dzięki za pomoc :pub:

GT III
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: GT III » wt paź 09, 2007 22:23

RobertP pisze:do wszystkich wcześniej wymienionych dodam od siebie najbardziej pesymistyczną wersję
uszkodzenie w mechaniźmie różnicowym w skrzyni-dodatkowo słychać też takie tyrkotanie ale to wszystko nie jest regułą
A mógłbyś opisać o co chodzi z tym tyrkotaniem? Mam coś podobnego, kierownica bije auto sciąga co mechanik to inna teoria. Skasowałem wszystkie luzy w zawieszeniu, powymieniałem tuleje metalowo gumowe wahaczy, poduszki i łożyska mcpersonów, koła wyważałem po dwa razy i zamieniałem miejscami na wszystkie sposoby. Wymieniłem tarcze i klocki. Dwa razy ustawiałem zbieźność. Teraz chcą mi wymienić przeguby tylko każdy spec pokazuje inny przegub wiec przy odrobinie szczęścia wymienię wszystkie cztery.
Przed wymianą elementów przedniego zawieszenia, było słychać ciche turkotanie przy skręcaniu w prawo, turkotaniu towarzyszyło mocne bicie kierownicą. Po wymianie turkota niezależnie od kierunku jazdy i bije kierownicą, bicie przenosi się na podłogę i jest wyczuwalne przez pasażera. Teraz jestem trzy dni po wymianie elementów i bicie się nico uspokoiło. Zauważym ze całe to zjawisko często zmienia się po podniesieniu i opuszczeni auta. Tak jakby coś rozsuwało się gdy koła zwisają swobodnie, a po opuszczeniu auta nie zawsze wracało na swoje miejsce. Jakiś czas miałem tak że auto jeździło jakby mu nic nie dolegało.

Pzdr

GT III

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”