Wmacniacz + głośniki do 4K

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
kkk13
Ma gadane
Ma gadane

Wmacniacz + głośniki do 4K

Post autor: kkk13 » pn kwie 23, 2007 23:28

Witam, ponieważ jestem zupełnym laikiem jeśli idzie o car audio, pytam lepiej zorientowanych. Mam pewne zadanie do wykonania - ktoś bliski poprosił mnie bym pomógł wykonać przyzwoite nagłośnienie w jego aucie - muszę wyszukać wzmacniacz 2 kanałowy do 1,5-2 tys (może być używka) plus dobrać pod to adekwatne głośniki (tutaj chyba tylko nowe wchodzą w gre), cena za głosniki także max do 2 tys.. Do wydania jest zatem maxymalnie do 3,5-4 tys, jeśli polecicie coś tańszego, ale sprawdzonego nie pogniewam się ;) - bedzie tylko lepiej.. Montaż odbędzie się w profesjonalnym zakładzie, suba nie będzie w ogóle, zatem proszę o porade tylko w zakresie wzmacniacz + przednie głośniki , dodam że mam w kartonie zestaw który się kurzy od prawie roku - prawie nowy wzmacniacz 4 kanałowy q-dimension i głośniki 16ki powerbassa jakieś, także prawie nowe (zagrały jakies 20h w moim aucie), ale ten zestaw z góry wykluczamy.. Dostanę propozycje także z zakładu który będzie dokonywał montażu (przyjmie ode mnie w rozliczeniu wzmacniacz juniora i Powerbassy jeśli zdecyduje się na ich zestaw), ale pytam Was, ponieważ chciałbym mieć nieco szersze spojrzenie na ewentualny wybór i zakupy.. Dzięki z góry za rozsądne sugestie..

Awatar użytkownika
bialko1991
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: bialko1991 » wt kwie 24, 2007 14:47

czyli chcecie zrobic tylko zestaw przód za tą kase to pewnie z wygłuszeniem nie tylko drzwi, ale moze i auta:) ale co do konkretów, to niech znawy sie wypowiedzą

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt kwie 24, 2007 18:38

kkk13, przy takim budżecie czyl +/- 2k na głosniki i 2k na wzmacniacz trzeba po prostu wybrać pewna grupę produjtów i słuchać. Za takie pieniądze napewno nie wybrałbym głosników bez odsłuchów :!:

Poza tym w tej kwocie mozna robic juz wiele najróżniejszych kombinacji.
MOzna kupic gotowy system przedni dwudrożny i podłączyć go pod dwukanałowy wzmacniacz pasywnie poprzez zwrotnice. Można też kupic do takiego zestawu wzmacniacz 4- kanałowy z rozbudowanymi filtrami i wszystko spiąć aktywnie.
MOzna również kupic osobno tweeeter i woofer i zrobic po pomiarach porządna zwrotnicę dedykowaną pod auto.
Kolejna mozliwość w tych pieniądzach to system trójdrożny.
Jeszcze inna to osobny wzmacniacz pod tweetery i woofery.

Jak widzisz możliwości jest chyba 100, jak nie więcej i wydając takie pieniądze kolega powinien choć trochę wiedzieć czego chce.
Przy takim budżecie polecam rozmowę z fachowcami i odsłucy, odsłuchy, odsłuchy.

Powiedz jeszcze jaka firma będzie to robić, jakie auto, czego słucha kolega i pod jakim radiem to wszystko ma grać.

Awatar użytkownika
kkk13
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: kkk13 » śr kwie 25, 2007 02:15

Kubus20 pisze:Powiedz jeszcze jaka firma będzie to robić, jakie auto, czego słucha kolega i pod jakim radiem to wszystko ma grać.
Czołem, dzięki za wstępne wskazówki, rzecz w tym, że możliwosci odsłuchu raczej nie będzie, dostanę od zakładu 2-3 propozycje, konfiguracje na sprzęt i trzeba będzie podjąć decyzję, a odsłuchy będą po fakcie.. Co do samego zakładu - jest to mała jednoosobowa firemka w pomorskiem - koleś pasjonat, który bawi się w caraudio od kilku lat conajmniej - trafiłem do niego przypadkowo, jak szukałem q-dimension i powerbassa w ubiegłym roku.. Podłączyłem głosniki i wzmacniacz w moim aucie lecz po miesiącu ledwie rozbiłem auto, wyjąłem więc sprzęt i udałem się teraz do wspomnianego człowieka, by zamontował to w aktualnym aucie bliskiej mi osoby.. Chciałem tym razem by podłączył i zabudował to tenże człowiek, bo autko jest starsze lecz atrakcyjne. Poza tym chciałem by zrobił to profi, przy użyciu Dynamata lub czegoś podobnego (a nie jak robiłem to ja z kumplem przy użyciu mat dekarskich w poprzednim aucie) łącznie z obszyciem na nowo drzwi skórą etc.. Gdy wybierałem się do niego - założenie było takie, że montujemy mojego Juniora i Powerbassy które mi zostały, ale po krótkiej rozmowie dałem się namówić by wykonać coś ambitniejszego.. Wspólnie doszliśmy do wniosku że nie będziemy przekraczać 4 tys na wzmacniacz + głośniki, oczywiście osobna historia to koszta montażu, wykonanie paneli,obszycie skórą dzrzwi,ew. słupków, okablowanie (także zostało mi trochę okablowania z poprzedniego auta - może coś uda się wykorzystać).. Tego tutaj nie poruszamy, chciałem sie Was poradzić, co wybrać z tego przedziału cenowego, bo dostanę ofertę od człowieka i będę musiał bezpowrotnie na coś się zdecydować.. Chciałbym ewentualnie coś mu zasugerować po uprzedniej wymianie uwag i propozycji otrzymanych na tym forum (widzę że jest dużo postów i nazywa się 'caraudio' - to chyba właściwe miejsce na zadanie takiego pytania),wiem że są testy, pisma fachowe etc, ktoś się tym zapewne interesuje i śledzi, nie wiem czy to nie jest naiwne ale myślałem że ktoś poda mi gotowy przepis na racjonalne zagospodarowanie 4 tys na glosniki (zestaw raczej 2-drożny) plus wzmak (sugestia człowieka który będzie to zakładał to chyba 2 kanały i pasywna konfiguracja poprzez zwrotnicę, takiego rozwiazania raczej się po Nim spodziewam..
Krótko już do rzeczy w odpowiedzi na Twoje pytania :

Auto dość wiekowe - raczej małe i ciasne, sportowe - stąd załozenie że nie będzie suba z tyłu, z resztą nie ma potrzeby by łupało, ma być czysto przede wszystkim, rodzaj muzyki - bez szufladki, sporo tego co w radio (zwykle Trójka, Bis), czasami jakiś CD zagości - spectrum szerokie, w zasadzie wszystko prucz chamskiego techno czy czarnej 'ciężarówy' - zatem jest potrzeba by był to zestaw 'w miarę' uniwersalny.. Radio już jest i raczej takie pozostananie (pionek deh-P77MP). Dzięki za uwage.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr kwie 25, 2007 16:19

Jeżeli jestes z Trójmiasta to masz bardzo dobrą mozliwośc odsłuchu na przykład u Michała z Car Audio Reda.

Dla mnie mija się z celem wkładanie sprzętu za te pieniądze bez odsłuchów.
Ale jesli chcesz to moja propozycja na wzmaka na przód to na przykład DLS A3
Ma duży zapas mocy i świetnie kontroluje głosniki.
Co do przodu to do wyboru myślę między DLS UR6, Focal Utopia i tym podobne zestawy.

Radio w sumie jest ok i mogłoby zostać.

Awatar użytkownika
kkk13
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: kkk13 » czw kwie 26, 2007 20:29

Kubus20 pisze:Jeżeli jestes z Trójmiasta to masz bardzo dobrą mozliwośc odsłuchu na przykład u Michała z Car Audio Reda.

Dla mnie mija się z celem wkładanie sprzętu za te pieniądze bez odsłuchów.
Ale jesli chcesz to moja propozycja na wzmaka na przód to na przykład DLS A3
Ma duży zapas mocy i świetnie kontroluje głosniki.
Co do przodu to do wyboru myślę między DLS UR6, Focal Utopia i tym podobne zestawy.

Radio w sumie jest ok i mogłoby zostać.
Cześć, tak się składa że właśnie u tego Pana będę zakładał sprzęt ;) Nie rozmawiałem z Nim o ewentualnym odsłuchu - powiedziałem wstępnie czego oczekuje i umówiliśmy tylko termin wstawienia auta.. Ciekawe co CaraudioReda mi zaproponuje.. Twoje propozycje są z najwyższej pułki, nie wiem czy na miare mojego budżetu, DLS A3 (używany) jest chyba osiągalny w pieniądzach które chciałem przeznaczyć, ale głośniki (Utopia czy UR6 - to chyba seria nobelium?) chyba już nie bardzo.. Przy okazji poczytałem przed chwilą troche o podróbkach DLSa z Chin i nie napawa to pozytywnie.. W kazdym razie dzieki za sugetie.. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » czw kwie 26, 2007 21:54

Jedno jest pewne. Jeżeli będzie to robił Michał z Redy to napewno się nie zawiedziesz :bigok:

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » czw kwie 26, 2007 22:43

Kubus20 pisze:Jedno jest pewne. Jeżeli będzie to robił Michał z Redy to napewno się nie zawiedziesz :bigok:
POPIERAM ,oddaj autko i nie lekaj się - baaaaaaardzo dobra firma i nie ma mowy o fuszerce ,nie wspominając o jakiś kantach itp..

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » czw kwie 26, 2007 22:49

pisałem o CAR nie raz, mój brat tam robił auto itd itd itd
Michał sie ceni - ale wiadomo za co sie płaci

Awatar użytkownika
kkk13
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: kkk13 » ndz maja 13, 2007 00:34

Witam ponownie, dzięki Panowie za uwagi, audio wykonane, dziś odebrałem auto od Michała z CaraudioReda po dwutygodniowej walce z przeciwnościami które nastręczyło auto.. Trudno na razie opisać wrażenia z odsłuchu, bo za wcześnie i nie starczyło dziś już czasu, z resztą będą jeszcze poprawki w sprzęcie, zadowolony jestem natomiast z samej usługi w.w. Pana, robota solidna i estetyczna.. Polecam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”