ślady oleju w aparacie zapłonowym
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ślady oleju w aparacie zapłonowym
Witam wszystkich, mam taki mały problemik. a mianowicie po zdjęciu kopółki, palca i plastykowej osłonki widać że dalej wewnątrz aparat jest jakby pokryty lekkim nalotem oleju. pytanie w związku z tym : jest tam dalej jakiś oring który uszczelnia żeby olej nie dostawał się do wewnątrz???, a może ktoś ma katalog i mógłby wrzucić mi fotkę jak to wyląda w okazałości żebym mógł usunąć usterkę,będę bardzo wdzięczny. Gofer jak w opisie, aparat zapłonowy firmy Sagem.
rozebrałem aparat i co się okazuje. Owszem oring jest, tylko że jego funkcja polega tylko i wyłącznie na tym że zapobiega wydostawaniu się oleju na zewnątrz silnika,czyli uszczelnienie aparat-blok silnika. Jeśli chodzi o to że olej dostaje się w okolice halla to ten oring nie ma z tym nic wspólnego ,na tej ośce na której umieszczony jest palec nie mażadnego oringa. Od samej góry jest tylko okrągły filc, i to tyle, a to że dostaje się tam olej to chyba jakiś błąd konstruktorski.