Podmiana Licznika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Ariello01
Nowicjusz
Nowicjusz

Podmiana Licznika

Post autor: Ariello01 » wt kwie 24, 2007 17:36

Siemanko, jestem tutaj nowy wiec na poczatku chcialbym sie przywitac :okej:
A teraz przejde do temtau. Otoz 3 dni dostalem od wujaszka golfa 2 1,6 silniczek od 10 lat wujaszek byl jedynym wlascicielem....dodam jeszcze ze jest to rok 87 stary ale jary( auto ma sluzyc tylko i wylacznie do pracy ale chce sobie troche w nim pogrzebac bo Kocham samochody i jeszcze bardziej sie nimi bawic:P)

Ale teraz juz do rzeczy...otoz w moim golfiku sa te stare liczniki (wskaznik paliwa i temp w miejscu gdzie sa montowane zegarki lub obrotomierze ) a na predkosciomierzu nie ma podlicznika i to mi sie wlasnie nie podoba. W domu mam cale zaegary od golfa z 91r i chcialem je wymienic ale one sa na jedna wtyke a u mnie sa dwie :hmm: i z braku laku zdecydowalem sie ze narazie wymienie sam predkosciomierze ale nie wiem czy on bedzie chodzil czy raczej bedzie przeklamywal??....dodam ze skala jest taka sam :jezor:
Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
Lukassso
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Lukassso » wt kwie 24, 2007 18:17

Ariello01 Możesz smiało przełozyć całe zegary tylko potem musisz skołowac wtykę do tego nowego licznika. Potem lutujesz odpowiednie kable i wsio bangla jak nowe. A co do przekładki samego prędkościomerza to musisz spasowac indeks na obu na dole prędkościomierza jest. Przedładasz podłaczasz i wsio banglac powinno.

Obrazek

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » wt kwie 24, 2007 20:31

Wooqasheck pisze:Ariello01 Możesz smiało przełozyć całe zegary tylko potem musisz skołowac wtykę do tego nowego licznika. Potem lutujesz odpowiednie kable i wsio bangla jak nowe.
Taniej i prościej:Sprzedaj te i kup sobie na dwie wtyczki...

Ariello01
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ariello01 » wt kwie 24, 2007 22:00

wielkie dzieki za zainteresowanie sie moim tematem :pub: a jaki inedks??
A wlasnie jeszcze jedno...moze to banalne pytanie ale nie bardzo wiem jak zdjac linke od predkosciomierze bo jest tam nie tegie dojscie :grrr: myslalem ja odpiac przy skrzyni biegow ale tam jest jakas regulacja i pozniej moge tego dobrze nie wyregulowac....??
Sorki za takie banalne pytania ale wszystkie auta jakie do tej pory mialem nie mialy linek....

Awatar użytkownika
Lukassso
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Lukassso » wt kwie 24, 2007 22:06

bongo pisze:Taniej i prościej:Sprzedaj te i kup sobie na dwie wtyczki...
No racja :D

Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt kwie 24, 2007 22:08

Ariello01 pisze:nie bardzo wiem jak zdjac linke od predkosciomierze
Jest tam plasty przy liczniku, trzeba to ścisnąć i pociągnąć.Czasem dość ciężko schodzi.
Co do licznika to lepiej kupić na dwie wtyki i przełożyć cały. Przekładka prędkościomierza nie jest w tym przypadku taka banalna. Liczniki nieco się różnią budową.
Indeks to przełożenie licznika. Na prędkościomierzu jest liczba 3-cyfrowa. Zazwyczaj 950 (może też być 935,)Musi być taka sama, w przeciwnym razie licznik będzie przekłamywał.

Awatar użytkownika
Lukassso
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Lukassso » wt kwie 24, 2007 22:11

Ariello01 Indeks to taki numerek na tablicy prędkościomierza który ejst u dołu cyferblatu. Musi być na obu licznikach identyczny.
A co chodzi o
A wlasnie jeszcze jedno...moze to banalne pytanie ale nie bardzo wiem jak zdjac linke od predkosciomierze bo jest tam nie tegie dojscie :grrr: myslalem ja odpiac przy skrzyni biegow ale tam jest jakas regulacja i pozniej moge tego dobrze nie wyregulowac....??
Sorki za takie banalne pytania ale wszystkie auta jakie do tej pory mialem nie mialy linek....
Jak masz zegary to wkładasz rękę wymacujesz prędkosciomierz i linkę. Potem szukasz takiej plastikowej zapadki i ja naciskasz i odciagasz linke.

Obrazek

Ariello01
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ariello01 » śr kwie 25, 2007 22:50

no wiec indeks jest taki sam...i teraz nie wiem co robic czy przekladac czy szukac na 2 wtyki... :chytry:
Dzisiaj bylem na szrocie kupic konsloe srodkowa( w moim tego nie bylo) i za takie kupa krzykneli sobie 60 zl normalnie przesada. Lacznie objecha;e, 8 szrotow i tylko na jednym tym najbardziej "chytrym" dostalem i ta jeszcze bez popielniczki :grrr: na marginesie dodam ze teraz bede szukal zderzaczkow szerokich :grin:

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » czw kwie 26, 2007 08:36

W książkach o mk2 piszą by zdjąć osłonę, która jest nad nogami kierowcy. Jak się ją zdejmie to wtedy jest o wiele lepszy dostęp od spodu do linki.

Awatar użytkownika
torox
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: torox » czw kwie 26, 2007 08:57

Ariello01 pisze:no wiec indeks jest taki sam...i teraz nie wiem co robic czy przekladac czy szukac na 2 wtyki...
przekładanie samego predkosciomierza nie jest wcale takie trudne wymaga tylko troszke cierpliwosci i ostroznosci szczegulnie przy zdejmowaniu folii z nadrukiem bo jak preerwiesz scierzke to juz prawie lipa,bo wlasciwie wszystko trzyma sie na kilku srubkach na kluczyk 7 i kilku wkretach na kluczyk 6 reszta to typowy manual dla majsterkowicza
:bajer:

vw-torox-vw

Awatar użytkownika
Lukassso
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Lukassso » czw kwie 26, 2007 09:06

no wiec indeks jest taki sam...i teraz nie wiem co robic czy przekladac czy szukac na 2 wtyki... :chytry:
A chcesz mieć obrotomierz?? Jak tak to szukaj na 2 wtyki.

Obrazek

Ariello01
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ariello01 » czw kwie 26, 2007 22:38

no wiec chyba sie wstrzymam i poszukam sobie zegarow z obrotomierzem bo fajnie wyglada i jest bardzo przydatny czasem :crazy: ogolnie jak dostane te zaegary gdzies to bede je przerabial tak zeby tylko sie swiecila sama skala a nie calosc...
PS. dzisiaj zamontowalem sobie chromowana ramke na biegi i calkie calkiem to wyjrzalo braukeje tylko ramek na zegray ale to tez bedzie po zakupie nowych zegarow :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”