Czy to skrzynia padła?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to skrzynia padła?
Powstał taki oto problem - przeyjechałem samochodem do domu, postawiłem go przy garażu i po ok. dwóch godzinach jak przyszedłem nie da sie wrzucać biegów. Jak silnik jest wyłączony to jeszcze jako tako da sie wrzucać poszczególne biegi, ale jak uruchomie autko to jest tragedia - wrzucenie jakiegokolwiek z biegów graniczy z cudem, a wrzucenie wstecznego to kompletna niemożliwość - bo jak tylko nacisne gałke w dół i przyciągne do siebie a następnie w przód to słychać dość mocny zgrzyt. Czy ktoś może mi pomóc i napisać co może być powodem tego problemu oraz ile bedzie kosztowała ewentualna naprawa? Skrzynia jest 4-ro biegowa - jest to MK3 z 92 roku
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/5033bf4a45aa53dc659c3.jpg[/img]
- radekgrazka
- Użytkownik

- Kontakt:
- radekgrazka
- Użytkownik

- Kontakt:
Sprawa wygląda tak:
łapa od sprzęgła sie rusza, linka działa
ponadto troszke poregulowałem linke od sprzegła i biegi nawet już wchodzą (choć z pewnymi problemami), natomiast wsteczny nadal zgrzyta i można go wrzucić tylko przy wyłączonym silniku.
Co więcej, jeżeli przy wyłączonym silniku wrzuce jedynke a następnie odpale auto (z wrzuconym biegiem i wciśniętym sprzęgłem) to auto zawsze troszke sie rusza do przodu. Analogiczna sytuacja przy wstecznym.
A co do skrzyni jesteś pewien? Bo coś mi z niej wycieka zauważyłem (pod autem, pod skrzynią było nakapane troszke oleju.
Co do pedału to chodzi on tak jak powienien, bez żadnych luzów - natomiast ostatnio w czasie jazdy było wyczuwalne drganie pedału sprzęgła kiedy nie był wciśnięty
łapa od sprzęgła sie rusza, linka działa
ponadto troszke poregulowałem linke od sprzegła i biegi nawet już wchodzą (choć z pewnymi problemami), natomiast wsteczny nadal zgrzyta i można go wrzucić tylko przy wyłączonym silniku.
Co więcej, jeżeli przy wyłączonym silniku wrzuce jedynke a następnie odpale auto (z wrzuconym biegiem i wciśniętym sprzęgłem) to auto zawsze troszke sie rusza do przodu. Analogiczna sytuacja przy wstecznym.
A co do skrzyni jesteś pewien? Bo coś mi z niej wycieka zauważyłem (pod autem, pod skrzynią było nakapane troszke oleju.
Co do pedału to chodzi on tak jak powienien, bez żadnych luzów - natomiast ostatnio w czasie jazdy było wyczuwalne drganie pedału sprzęgła kiedy nie był wciśnięty
- radekgrazka
- Użytkownik

- Kontakt:
piobib pisze:a jak dojść do tego w czym tkwi problem?
wyciągnij skrzynie
u mnie było "podobnie" wyłaczyłem pod sklepem i jak włączyłem z nogą na sprzęgle i zapiętym wstecznym, to zaczął jechac w tył - dobrze że nic nie stało - okazało sie że docisk zablokowany;]
a to winowajca;] nakrętka M8
a co do kosztów to w warsztacie wezmą dużo bo troche grzebania jest;]

A czy gdzieś moge znaleźć opis jak coś takiego naprawić no i oczywiście czy bez pomocy mechanika jest to możliwe?$iwy pisze:Ja tak mialem jak mi sie docisk odkrecil w Audi B2 (silniki i skrzynie sa podobne).Czeka Cie troche pracy