Gasnie, szarpie powyzej 90 stopni

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Gasnie, szarpie powyzej 90 stopni

Post autor: krzych8419 » sob kwie 21, 2007 09:52

witam ! jestem posiadaczem golfa3 1.8 gl 1992r. monowtrysk BEZ INSTALACJI GAZOWEJ
od niedawna gdy tylko zrobiło sie cieplej mam z golfikiem problem poniewarz gdy tylko temperatura cieczy osiagnie okolo90 stopni auto po wcisnieciu sprzegła , czy na "luzie" zaczyna nierównomiernie pracowac i po paru sekundach gasnie ,np.gdy stoje na swiatłach :/ chyba ze bede mu co chwile dodawał gazu to jakos sie bedzie krecił,tej nie równomiernej pracy towarzyszy równiez pare szarpniec po ruszeniu i zpadek mocy tak jak by auto nie dostawało paliwa mometami, nigdy nie mmiałem zadnych problemów z odpaleniem auta ,paliwa pali terz w granicach normy,w trasie niema z nim zadnego problemu idzie jak cza ale temp. w tedy jest w granicach 80 stopni, ssanie zamyka prawidłowo, problem zaczyna sie jedynie gdy wskazówka temp. przekracza 90 stopni.
Co moze byc tego przyczynom ? czekam na wasza pomoc z góry dzieki
Pozdro
Ostatnio zmieniony sob kwie 21, 2007 15:09 przez krzych8419, łącznie zmieniany 1 raz.

G.Ł.O.Ś.N.Y

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob kwie 21, 2007 11:30

podczas pracy silnika temp 85-90st odłącz czujnik temperatury ten z przodu głowicy na króccu i napisz co zaobserwowałeś !!

Awatar użytkownika
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: krzych8419 » ndz kwie 22, 2007 21:59

witam , odpiołem i odłaczyłem ten czujnik , nawet przejechałem kilka dziesiat metrów i auto zachowuje sie bez rurznicy czy podłaczony , czy odłaczony, oczywiscie wskazówka tylko nic nie pokazywała.Czy to znaczy ze jest uszkodzony ? i dla tego niebyło zadnej reakcji , temp . pokazuje prawidłowom
a dodam jeszcze ze wentylator tez sie włacza i wyłacza kiedy trzeba (powyrzej około 95 stopni silnik sie nie nagrzewa)

G.Ł.O.Ś.N.Y

Awatar użytkownika
S1BART1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: S1BART1 » ndz kwie 22, 2007 22:06

poruszaj calym ukladem wtryskowym moze podstawke gumowa ktora jest pod nim szlak trafil i lapie lewe powietrze.Mozesz rownioez sprawdzic szczelnosc ruki gumowej "kolanko"ktore laczy przewod od serwa do kolektora ssacego

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz kwie 22, 2007 22:08

krzych8419 pisze:.Czy to znaczy ze jest uszkodzony ?
z tego co piszesz to tak !!!poniewaz przy odpiętym sprawnym czujniku obroty powinny nieco wzrosnąc wraz z poruszeniem sie ramienia przepustnicy
ten czujnik jest odpowiedzialny za podanie do ecu wartości temp na aparat wtr celem przygotowania mieszanki rozruchowej

Awatar użytkownika
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: krzych8419 » ndz kwie 22, 2007 22:22

jak jutro nie znajde jakis nie szczelnosci to biore sie za ten czujnik temp. bo obroty napewno nie wzrosły bo zwracałem na to uwage (nawet na obrotku nie było róznicy)
wielki dzieki za pomoc , jutro dam znac co i jak
..........witam ponownie, czujnik juz wymieniony, uszczelka pod wtryskiem jest ok , przewód serwo kolektor tez szczelny "polatam" do jótra i zobacze czy cos to dało
na razie nie chcem zapeszac :)
pozdro ........ niestety nie mam dobrych wiesci :( golfik dalej swoje
na nowym czujniku pokazuje temp.około 100 stopni,a po miescie (od swiateł do swiateł) nagrzewa sie do 110 i zaczyna szrpac tak ze prawie nieda sie ruszyc, dopiero dobrze leci na wysokich obrotach.
Czy temp. około 100 - 110 stopni to normalna temp. dla tego silnika ?? powyzej sie nie nagrzeje (włacza wentylator)

G.Ł.O.Ś.N.Y

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”