Ile świeci się wam kontrolka oleju po odpaleniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem prawdopodobnie polega na tym iz przecietny wiek samochodow forumowiczow wypowiadajacych sie jest dosc wysoki. No ale taka jest polska. a swiecenie czy tez mruganie nie swiadczy dobrze o silniku!
Zwalanie winy slabego cisnienia na pewna polska firme jest nie na miejscu, nie odbiega ona znaczaco jakoscia od firm zach.
Zwalanie winy slabego cisnienia na pewna polska firme jest nie na miejscu, nie odbiega ona znaczaco jakoscia od firm zach.
nie ma glupich ludzi sa tylko trosze inni
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
daro31ie, ale o co ty walczysz, myślisz że jak my mamy auta średnio 18 letnie i jak kontrolka się pali po zapaleniu to że to wina stanu silnika to powiem ci że mam 3 mk2 żaden nie bierze oleju i ciśnienie jest prawie takie jak wyjechał z fabryki, a przejechane ma tyle co twój TDi'k wątpie czy przejedzie. po prostu te silniki są tak zrobione i tyle. A co do Filtrona to pracowałem w sklepie z częściami i ludzie nam przynosili nowe Filtrony które ciekły, albo pękały na zgrzewach, a do będzyniaków o sportowych charakterze filtry główne paliwowe to bym nawet nie zakładał z tej firmy bo mulą auto. I właśnie ten sklep zaczął ściągać filtry firmy Mann i się sprawdziły
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Niesamowite bzdury, a cos pisales komus o wiosce???? No nie:))) Kontrolka gasnie kiedy czujnik cisnienia wskaze odpowiedni poziom cisnienia. Obroty jalowe to ok. 900rpm i przy takich obrotach kontrolka nie powinna swiecic, ale obroty uruchamianego silnika, zaleznie od stanu aku, gestosci oleju itd. to max 300rpm i przy takich obrotach pompa oleju NIE DAJE odpowiedniego cisnienia. Po zaskoczeniu potrzeba jeszcze niecala sekunde do wzrostu cisnienia w ukladzie do odpowiedniej wartosci, wiec swiecenie czy mruganie kontrolki oleju w czasie uruchamiania i z 1sek. po to normalka takze dla zupelnie nowych silnikow. Wiec nie pisz bzdur;)daro31ie pisze:Problem prawdopodobnie polega na tym iz przecietny wiek samochodow forumowiczow wypowiadajacych sie jest dosc wysoki. No ale taka jest polska. a swiecenie czy tez mruganie nie swiadczy dobrze o silniku!
Jak auto pali na dotyk to niemozliwoscia jest napompowac olej do calego ukl.smarowania tylko w czasie rozruchuchyba ze trwa to 10 sek.Mam dwa samochody ze wskaznikiem cisnienia oleju i cisnienie nie podnosi sie ok 2-3 sek po odpaleniu a cisnienie w ukl smarowania na silniku o tem 90 st. wynosi 5kg\cm.
jak kręci z 30 razy wałem zanim mu zapalivw_vandal pisze:w fazie rozruchu !!!
to kontrolka już nie świeci po zapaleniu
[ Dodano: Nie Kwi 22, 2007 20:27 ]
nie przejmuj się, a jakbyś miał dobry filtr to już wogóle bym się nie przejmowałPrzewodnik pisze:przejściu z 15w na 10w mruga jakieś 2- 3 razy nie wazne czy silnik ciepły czy zimny .
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Jedni i drudzy maja rację. Mam kolege który do 2002r pracował kilka lat w ASO VW w Belgii i sam mi móiwł, ze to normalne. Chodzi o to, że jak gasnie po około 5 sekundach po odpaleniu zimnego silnika to jak najbardziej jest ok. W MK III sa 2 czujniki, jeden przy filtrze i tak jest w wiekrzosci aut innych marek, ale w VW jest jeszcze w głowicy. Chodziło o to, zęby miec informacje o samrowaniu silnika w każdej czesci auta- bardzowazne dla samorwania wałka i hydraulików. Przy czym to normalne ze w 1 sekunde gesty olej nie przedostanie sie przez filtr i do głowicy bo to nie mozliwe. Po prostu na słąbiej filtrujacych filtrach kontrolka gasnie szybciej, ale 3 razy migniecie to standard. Co oznacza, zę w głowicy nadal jest orginalny czujnik. Na zachodzie aby nie denerwować włascicieli aut mówił mi, ze zmieniali w ASO czujniki o 1/3 wartosci mniejsze i kontrolka gasnie po ułamku sekundy. Przy czym lepiej miec seryjny ponieważ niewielki spadek cisnienia oleju w głwicy zostanie odnotowany zapaleniem sie kontrolki. W MK IV juz ten problem został rozwiazany. W moim starym MK III D, którego mielismy od przebiegu 80 tys km zawsze kontrolka migała 2, 3 razy, auto przejechało juz 660 tys km i bez remontu jeżdzi dalej na TAXI bez wyraźnych objawów zużycia, teraz ma ok 780 tyś km
ja wlasnie tez pisalem o mk4 dodam tylko ze wielu specow ocenia wlasnie silnik po gasnacej kontrolce cisnienia oleju wlasnie przetestowalem mk4 z przebiegiem 160000i sprintera z bardzo podobnym i nie ma mowy o swiecacej kontrolce powiedzmy 1-5s po odpaleniu. Dlatego wymyslono oleje syntetyczne i ich lepkosc aby maksymalnie zmniejszyc czas pracy silnika bez smarowania. Dla niewiedzacych polecam troszke poczytac na ten temat
nie ma glupich ludzi sa tylko trosze inni
co Wy go tak nie lubicie ja zazwyczaj filtronka zakłam wspierm polski przemyslSouleR pisze:kup se filtrona
a kontrolka mi mruga 2-3 razy jak zimny.
kurde to moj silnik jest jeszcze chyba na dotarciu ??:D hehePinkFloyd pisze: teraz ma ok 780 tyś km
daro31ie, mam b5 tdi i nie zauwazylem zeby tam migala kontrolka, ale to inna bajka niz mk2,3
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)