Szyber dach zamknie się i zaraz otwiera :/

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Chomik
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Szyber dach zamknie się i zaraz otwiera :/

Post autor: Chomik » sob kwie 14, 2007 00:25

Witam, otóż w golfiku mam taki problem że czasem jak zamykam szyber czy to z pilota czy przyciskiem to czasem zamknie sie do końca i samoczynnie od razu otwiera i nie mam pojęcia dla czego tak się dzieje, może ma za duży opór ma przy domykaniu? :otepienie:

Bardzo mi to nie przeszkadza, przeważnie za drugim razem już się zamyka, tylko gorzej jak
zostawiam golfika na parkingu zamykam z pilota, wracam a tu szyber otwarty, łatwy kąsek dla złodzieja :crazy:
Jeśli ktoś się spotkał z takim problemem proszę o pomoc :kufel:

Awatar użytkownika
mg-maciek
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mg-maciek » pn kwie 16, 2007 13:49

kiedyś teś mi się takie jaja działy
spróbuj pokombinować na przemian włączać i wyłączać kluczykiem zapłon i zamykać i otwierać szyber - u mnie to pomogło
tylko teraz nie wiem czy jakiś element zaczął szwankować i zaskoczył na dobre czy to był początek końca sterowania szybrem bo sprzedałem to auto
w każdym razie szyber później działał normalnie

Obrazek

Wykres delikatnego grzebnięcia softu

Awatar użytkownika
Jerzas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jerzas » pn kwie 16, 2007 16:37

To tylko sugestia, ale np w golfach 3 w nowszych rocznikach w szybach elektrycznych było takie zabezpieczenie przed przycięciem sobie ręki lub szyji :blush: . Jesli szyba natrafiała na opór to się nieco cofała. Może w twoim szyberdachu też jest taki paten i faktycznie jesli ciężko się suwa to sterownik mysli, że kogoś przyciął.
Tak sobie głośno myślę.

Awatar użytkownika
mg-maciek
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mg-maciek » pn kwie 16, 2007 18:44

Jerzas pisze:To tylko sugestia, ale np w golfach 3 w nowszych rocznikach w szybach elektrycznych było takie zabezpieczenie przed przycięciem sobie ręki lub szyji :blush: . Jesli szyba natrafiała na opór to się nieco cofała. Może w twoim szyberdachu też jest taki paten i faktycznie jesli ciężko się suwa to sterownik mysli, że kogoś przyciął.
Tak sobie głośno myślę.
właśnie chyba sobie przypomniałem ze później popsikałem gdzie się dało smarem grafitowym i było po problemie - może rzeczywiście w tym tkwił problem

Obrazek

Wykres delikatnego grzebnięcia softu

Awatar użytkownika
WiRaGe
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: WiRaGe » pn kwie 16, 2007 19:44

U mnie dzieją sie podobne rzeczy jak zamkne auto z pilota to szyber sie domknie a po chwili uchyli sie na dół.wkurzyłem sie i wypiłąłem kostke z silniczka szybra bo denerwujące to było.Byłem u znajomego mechanika pracuje w ASO VW i po godzinach dorabia i stwierdził ze sterownik do wymiany :( tylko nigdzie używki nie moge znaleść :crazy:

Chomik
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chomik » wt kwie 17, 2007 23:21

Jerzas pisze:to sterownik mysli, że kogoś przyciął.
Przesmaruje i zobaczymy czy coś pomoże :bigok:
WiRaGe pisze:U mnie dzieją sie podobne rzeczy jak zamkne auto z pilota to szyber sie domknie a po chwili uchyli sie na dół.wkurzyłem sie i wypiłąłem kostke z silniczka szybra bo denerwujące to było.Byłem u znajomego mechanika pracuje w ASO VW i po godzinach dorabia i stwierdził ze sterownik do wymiany :( tylko nigdzie używki nie moge znaleść
Tak się działo za każdym razem czy tylko sporadycznie? mam nadzieje że mnie to nie czeka :/

Awatar użytkownika
WiRaGe
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: WiRaGe » śr kwie 18, 2007 08:23

Chomik pisze:Tak się działo za każdym razem czy tylko sporadycznie? mam nadzieje że mnie to nie czeka :/
Za kazdym razem niestety ponadto to pokrętełko od sterowania zaczęło głupieć w pozycji zamkniętej otwierał sie i odwrotnie.Oby Ciebie nie czekała wymiana.Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”