czy da się zmierzyc miernikiem sonde jednoprzewodową
jesli tak to to z czym mam mierzyc ten kabelek z masą czy plusem
Jeszcze jedno pytanki jak przekręcam stacyjke w MK3 na chwile zapala się na wyświetlaczu kilometrów 10 02 czy to oznacza jakiś błąd ?
jak zmierzyć sonde jednoprzewodową
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: jak zmierzyć sonde jednoprzewodową
mierzy się na rozgrzanym silniku, między kabelkiem a masą ale pomiar miernikiem za 30pln jest niewiarygodny, potrzeba mieć miernik cyfrowy z tak zwaną "szybką linijką analogową" lub oscyloskop. Na pracującym silniku wkłuwamy się w kabelek i mierzymy do masy. Oscyloskop pokazuje kształt napięcia jakie pojawia się na sondzie a "linijka analogowa" szybko powinna pulsowaćkazuk pisze:czy da się zmierzyc miernikiem sonde jednoprzewodową
jesli tak to to z czym mam mierzyc ten kabelek z masą czy plusem
posiadam dobry miernik cyfrowy ale nie bardzo wiem czy ma on szybka linijkę analogowa
mierzyłam nim sondy w audi V6 i napięcie wachało się od ok 0,3-0,8 V i teraz nie wiem czy ten miernik jest dobry czy nie dodam że najwiekrze skoki napięcia były w momencie dodania gazu po czym natychmiast stabilizowały się na ok 0,5-0,6 V (dokładnie już nie pamiętam)
mierzyłam nim sondy w audi V6 i napięcie wachało się od ok 0,3-0,8 V i teraz nie wiem czy ten miernik jest dobry czy nie dodam że najwiekrze skoki napięcia były w momencie dodania gazu po czym natychmiast stabilizowały się na ok 0,5-0,6 V (dokładnie już nie pamiętam)
taki wystarczy, jeżeli audi mierzyłeś to i golfa obleci, a nawet każde inne autko, sonda to ogniwo, którego napięcie zależy od ilości tlenu w sppalinach.
Mogą być różne kolory przewodów sygnałowych choć przeważnie jest to czarny.
Czy w tym mierniku masz pod cyframi linijkę, której długość zależy od mierzonego napięcia, jeżeli tak to ona właśnie pokazuje szybko zmieniające się wachania napięcia (zależy od konstrukcji miernika, jedne są np co 1s a inne 5 razy na sekundę odświerzane)
Mogą być różne kolory przewodów sygnałowych choć przeważnie jest to czarny.
Czy w tym mierniku masz pod cyframi linijkę, której długość zależy od mierzonego napięcia, jeżeli tak to ona właśnie pokazuje szybko zmieniające się wachania napięcia (zależy od konstrukcji miernika, jedne są np co 1s a inne 5 razy na sekundę odświerzane)