Reflektor kierowcy z anglika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
h2so4
Ma gadane
Ma gadane

Reflektor kierowcy z anglika

Post autor: h2so4 » sob kwie 14, 2007 18:39

Wiatm :helm:

Stałem się niedawno "ofiarą" pewnego komisu części samochodowych (szrotu :jezor: ). Otórz kupiłem tam reflektor kierowcy do mojego Goferka. Założyłem i wszystko cacy, dopóki nie jechałem za kolegą, który później mi powiedział, że mam pewnie niedokręconą lampę, bo jak wjadę w koleinę, to mu strasznie po lusterkach świecę. Sprawdziłem mocowanie- ok, więc pojechałem do diagnosty, żeby mi ustawił strumień światł, żeby świecił niżej. Oczywiście okazało się, że to lapma od angola :grrr:

I teraz pytanie- mam odbłyśnik (lustro reflektora) od wersji europejskiej. Czy jak wyciągnę szkło reflektora, wymienie odbłyśniki- włożę ten europejski, zakleję szkło (ps: jaki silikon o tego polecacie. Może jest coś innego niż silikon do szkła??), pojadę znowu do diagnosty, żeby jeszcze raz ustawił wysokość świecenia promienia, to będzie ok. Chodzi mi po prostu o to, czy lampa od angola różni się od tej europejskiej tylko tym odbłyśnikiem- czy wymianą odbłyśnika zdobędę pożądany efekt i będzie świeciła tak, jak lampa europejska??

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » sob kwie 14, 2007 18:43

Różni sie tylko szkłem zewnętrznym koszt ok od 20zł zalezy jakiej marki. Lampe podgrzej farelkiem i szkło ładnie odejdzie bo sylikon zrobi sie miękki i załóż nowy dobrze uszczelniając i bedzie ok.

Awatar użytkownika
h2so4
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: h2so4 » sob kwie 14, 2007 18:52

PinkFloyd pisze:Różni sie tylko szkłem zewnętrznym.
Czyli muszę kupić samo szkło i nic nie kombinować z odbłyśnikiem- zostawić go tak, jak jest.

Dzięki i oczywiście zasłużony (setny :food:) punkcik.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » sob kwie 14, 2007 19:03

Kup samo szkło, jak jedziesz do Anglii na stacjii do Golfa i innych aut mozna kupic nakładki które zakłąda sie na szkło i swieca jak Anglik co znaczy ze wytarczy zminic szkło i bedzie swiecił ja powinien.

[ Dodano: Sob 14 Kwi, 2007 ]
Ja juz to robiłem i było ok Świeci normalnie,

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » sob kwie 14, 2007 19:03

h2so4 pisze:mam odbłyśnik (lustro reflektora) od wersji europejskiej.
Dokup szkło od wersji kontynentalnej dla starego odbłyśnika.
h2so4 pisze:Oczywiście okazało się, że to lapma od angola :grrr:
Oddaj go oszustom!
h2so4 pisze:jaki silikon o tego polecacie
Klej do szyb K+D
h2so4 pisze:Chodzi mi po prostu o to, czy lampa od angola różni się od tej europejskiej tylko tym odbłyśnikiem
Teoretycznie zarówno odbłyśnik, jak i klosz powinny być inne.
Klosz- wiadomo, nie chce mi się pisać.
Odbłyśnik- w MK3, to nie to co MK2 (paraboloida obrotowa jak w latarce :D ), ale jest tam kilka wycinków odbłyśnika (widać je przez klosz), z których każdy świeci w "swoją" stronę. Coś jak kilka odpowiednio wyprofilowanych odbłyśników, korzystających z jednej żarówki. Zapewne prawy reflektor ma je (te dodatkowe lustra z boku) wyprofilowane tak, aby świeciły trochę w górę i na pobocze, a lewy bardziej płasko w dół.
W połączeniu z odwrotnie ryflowanymi kloszami może to dać dziwny efekt...
P.S. Uważaj też na tanie klosze, jeden z userów zamówił z Allegro, jeden zbił się w paczce i okazało się, że wewnątrz szkła jest pełno maleńkich bąbelków powietrza, więc parenaście % światła przejdzie jak przez pryzmat i o d*** rozbić takie coś.
Najlepiej poszukaj oruginału używanego, albo niech te dziady dadzą Ci taki, jak trzeba.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » sob kwie 14, 2007 19:07

PinkFloyd pisze:nakładki które zakłąda sie na szkło i swieca jak Anglik
niezupełnie- -tylko przysłaniasz to, co, co Angola oślepia, a Angol przysłania to, co oślepia nas (jeśli mamy na myśli to samo, czyli ciemną, trójkątną przesłonkę).
Pozdrawiam.

[ Dodano: 14 Kwi 2007 19:12 ]
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”