cieknący szyberdach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
cieknący szyberdach
witam i bardzo prosze o pomoc bo juz sie poddaje a wiec cieknie mi szyberdach i mam mokrą całą wykładzine po stronie pasazera. kanaliki odprowadzajace wode przeczyszczone i sprawdzone wezyki wiec tam jest ok lecz gdy polewam wode na dach to widze jak woda wcieka do srodka miedzy waska szczelina miedzy szyber a dachem czy tak powinno byc, prosze pomocy !!!!
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
szyberdach
aaa i jeszcze jedno czy ta czarna plastikowa listwa bo na nia cieknie mi ta woda ona tez odprowadza wode ? bo nie mam juz pomysłow jak sie pozbyc mokradła w aucie moze ktos ma pomysł jak uszczelnic ten szyber zeby ani kropla nie dostała sie do srodka bo i tak nie mam zamiaru go otwierac bo mam klime please help
-
- Ma gadane
Witaj,
rozumiem i współczuję bo problem jest wredny a rozwiązanie szalenie proste.
Zakładając że szyber jest sprawny i nic nie jest w nim przemielone to winą mokrej podsufitki jest fizyka. Dach wkoło szybra zakończony jest fartuchem do którego dolega uszczelka szybra, pod nim jest ta rynna odprowadzająca wodę. Problem w tym że woda nie zawsze wpływając w szczelinę chce oderwać się od krawędzi i spaść do rynny, czasem potrafi po wewnętrznej powierzchni tego fartucha podnieść się i następnie wędrować pod dachem kapiąc tam gdzie ma ochotę.
Myślę że jasno i zrozumiale opisałem to zjawisko.
A teraz naprawa....
Pokrywając krawędź tego fartucha czymś tłustym np. smar,wazelina lub parafina spowodujesz że powierzchnia nie będzie higroskopijna i zmienisz napięcie powierzchniowe wody która wpływając oderwie się od krawędzi fartucha i spadnie do rynny (czego nie robiła wcześniej).
Pozdro...
rozumiem i współczuję bo problem jest wredny a rozwiązanie szalenie proste.
Zakładając że szyber jest sprawny i nic nie jest w nim przemielone to winą mokrej podsufitki jest fizyka. Dach wkoło szybra zakończony jest fartuchem do którego dolega uszczelka szybra, pod nim jest ta rynna odprowadzająca wodę. Problem w tym że woda nie zawsze wpływając w szczelinę chce oderwać się od krawędzi i spaść do rynny, czasem potrafi po wewnętrznej powierzchni tego fartucha podnieść się i następnie wędrować pod dachem kapiąc tam gdzie ma ochotę.
Myślę że jasno i zrozumiale opisałem to zjawisko.
A teraz naprawa....
Pokrywając krawędź tego fartucha czymś tłustym np. smar,wazelina lub parafina spowodujesz że powierzchnia nie będzie higroskopijna i zmienisz napięcie powierzchniowe wody która wpływając oderwie się od krawędzi fartucha i spadnie do rynny (czego nie robiła wcześniej).
Pozdro...
143@318 / 170@384 by Diagtronik
Ja mam inna propozycję niż -one-, jeśli i tak nie będziesz szybra używał, to weź silikon, otwórz szyber, nałóż silikon na wewnętrzną stronę szybra i go zamknij. Odczekaj ok godzinki i już.
Sprawdziłbym na Twoim miejscu mocowania szybra, czy nie są uszkodzone, ja tak miałem i szybka po prostu nie była dociśnięta do dachu - stąd ciekła woda.
PozdraVWiam.
Sprawdziłbym na Twoim miejscu mocowania szybra, czy nie są uszkodzone, ja tak miałem i szybka po prostu nie była dociśnięta do dachu - stąd ciekła woda.
PozdraVWiam.
Everyone dies. Not everyone lives.