mk3,1.8-ABS,nie dziala klima

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

czerepacha
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

mk3,1.8-ABS,nie dziala klima

Post autor: czerepacha » czw kwie 14, 2005 00:05

Witajcie
moje auto: glof 3, 92 rok, 1.8-ABS, przebieg 176tys km.

problem: brak zimnego powietrza gdy wlaczona jest klimatyzacja. Auto sprowadzone w czerwcu 2004r. klima dziala super bez zadnych problemow podczas upalu po wlaczeniu klimiy zaraz w aucie bylo chlodno.
podczas zimy wlaczalem ja co jakis czas na 10-20 minut czasem na dluzej,tak dla formalnosci tylko aby sie nie zastala itd. po zimie przestala dzialac.

W temacie klimy jestem zielony napiszcie prosze od czego mam zaczac, co sprawdzic co wykluczyc itd.

Licze na Wasz szybki odzew.

pozdrawiam i dziekuje z gory.

Awatar użytkownika
czechu81
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: czechu81 » czw kwie 14, 2005 00:54

A jak wlaczasz klime to wlacza sie pompa ?
Na postoju jak sie odpali klime to obroty od razu powinny sie troche podniesc i zaczyna mocniej wiac.
Przynajmniej tak jest u mnie.

Warto na poczatek sprawdzic.

Awatar użytkownika
briano
Kozak
Kozak
Kontakt:

Re: mk3,1.8-ABS,nie dziala klima

Post autor: briano » czw kwie 14, 2005 10:11

Na początek sprawdza się dwie rzeczy : po piersze czy słychać jak włącza się sprężarka i delikatnie spadają oborty , a po drugie możesz mieć gdzieś delikatnie nieszczelny układ i ci gazu troche ubyło i być może jest potrzeba go uzupełnić

czerepacha
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: czerepacha » pt kwie 15, 2005 14:13

Czy wlacza sie sprzezarka tego nie wiem, nie moge uslyszec, ale obroty napewno delikatnie spadaja!!

czy ma ktos z was jakies schematy budowy klimy w aucie?? chodzi mi ocala instalacje jakies tam czujniki, kompresor, chcialbym ,miec ogolne pojecie gdzie co jest i od czego.
szukalem w necie ale nie moge znalezc
pozdr,

Awatar użytkownika
czechu81
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: czechu81 » sob kwie 16, 2005 01:03

Mam ksiazke od golfa jak chcesz.W sumie to moliwe ze jest gdzies tu w plikach... ale nie jestem pewien

Cala ma (rar) 40 MB ...
Jak chcesz to moge ci gdziesz wrzucic /podeslac . Tam sa schematy ukladu.

Awatar użytkownika
aw69
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: aw69 » ndz kwie 17, 2005 09:50

No ja rok temu mialem troche zabawy z klimą w swojej Jettce III....sprawdź najpierw czy włancza sie sprężarka klimy....włącz klime i na wolnych obrotach sprawdź czy na kółku od sprężarki (na tym co idzie pasek klinowy) blokuje sie wewnątrz takie mniejsze koło - prawidłowo powinno być tak że ono powinno zaskakiwać na elektromagnes i kręcić sie razem z tym dużym. Jezeli sie nie kręci to oznacza ze sprężarka nie działa....może być kilka przyczyn możliwe ze jest spalony bezpiecznik od klimy (u mnie w jettce pod maskąpo prawej stronie od szyby jest taka blaszka przykręcona śrubkami z jednego i drugiego końca to jest ten bezpiecznik) inną przyczyną może być zbyt mało gazu w klimatyzacji (wtedy też sprężarka nie wystartuje - klima nie chodzi na sucho) albo masz gdzies dziurkę w układzie klimatyzacji i cały gaz uciekł najlepiej jechać gdzies do warsztatu gdzie naprawiają klime i specjalną maszyną sprawdzą ci szczelność klimy (napuszczą azotu i sprawdzą ciśnienie) ale z tego co piszesz to wydaje mi sie ze poprostu masz mało gazu w układzie klimatyzacji i dlatego nie działa.

Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......

Awatar użytkownika
aw69
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: aw69 » ndz kwie 17, 2005 09:52

czechu81 pisze:A jak wlaczasz klime to wlacza sie pompa ?
Na postoju jak sie odpali klime to obroty od razu powinny sie troche podniesc i zaczyna mocniej wiac.
Przynajmniej tak jest u mnie.

Warto na poczatek sprawdzic.
Samo wianie nic nie oznacza....poprost włanczają się dodatkowe wentylatory od chłodnicy klimatyzacji

Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......

czerepacha
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: czerepacha » śr kwie 20, 2005 22:05

dzisiaj bylem u znajomego dobil mi gazu,ale malo tylko10 dkg, a powinno wejsc 80 dkg.
mam pytanie gdzie w golfie3 jest czujnik temperatury od klimy????

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » śr kwie 20, 2005 23:41

czujnik temp wewn jest chyba na podszybiu od strony deski rozdzielczej. A tak na marginesie to sprawdź czy nie urwało Ci się ciegno od pokrętła temperatury.

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

czerepacha
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: czerepacha » czw kwie 21, 2005 16:01

Corvax pisze:czujnik temp wewn jest chyba na podszybiu od strony deski rozdzielczej. A tak na marginesie to sprawdź czy nie urwało Ci się ciegno od pokrętła temperatury.
chodzi mi o czujnik temperatury do klimy jest tak ze chyba ponizej 5 st C nie zalacza sie klima, jezeli chodzi cie wlasnie o ten czujnik to w ktorym miejscu na podszybiu on jest?
a cieglo jest OK!
pozdr,

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”