CYTUJĘ :"Ja byłem dwa dni temu na uzupełnieniu gazu
Treść: w klimie i sprawdzeniu szczelności - wszystko jak najbardziej OK (szczelne, nabite, odgrzybione), ale jest jedno ale... mianowicie, uruchomiłem samochód, bo jak to zwykle bywa cza sprawdzić jak to działa na zewnątrz było koło 0st. C ,włączyłem przycisk A/C no i czekamy z serwisantem aż się załączy kompresor, a tu NIC i NIC (kompresor załącza się ponoć pod wpływem działania ciśnienia układu na czujnik ciśnienia - taki zamontowany na osuszaczu) no i serwisant wypiął wtyczkę od tego czujnika i zwarł dwa odpowiednie złącza na wtyczce i nagle kompresor zadziałał.
Teraz tylko pytanie a w zasadzie dwa : Czy nie zadziałał dlatego że czujnik jest uszkodzony ?? "
Wymieniłem wczoraj ten czujnik na nówkę sztukę (oryginał), kompresor oczywiście zadziałał jak należy, do wnętrza pojazdu leciał przyjemny chłód. Jednak jak to bywa w "życiu" znowu coś zauważyłem, że wentylatory na chłodnicy kręcą się non-stop bez przerwy - jak się tylko przekręci kluczyk od stacyjki mimo że klima jest wyłączona (wcześniej nigdy tego nie było), co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?? Może ktoś już się spotkał z takim zjawiskiem ??
Kiedyś pisałem na temat Klimy w moim MKIII ... jestem krok d
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Kiedyś pisałem na temat Klimy w moim MKIII ... jestem krok d
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tak i tak jest ... problem dotyczy innej rzeczy
wczoraj było ok.15 st.C klima się załączyła i wiało chłodem, problem polega na tym, że od kiedy wymieniłem ten czujnik ciśnienia (na osuszaczu) odrazu po przekręceniu kluczyka na pozycję 1 załączają się wentylatory na chłodnicy i chodzą bez przerwy aż do wyłączenia silnika, mimo że przycisk od klimy jest wyłączony (czyli nie powinna klima działać).
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
jutro pojade sprawdzić
mam nadziejew ż bedzie żyło