na jałowym

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Tomek Zywal
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

na jałowym

Post autor: Tomek Zywal » śr kwie 04, 2007 22:27

silnik pracuje z przerwami, może świece, tak jakby wypadały zapłony, tylko na jałowym,

TAP

Awatar użytkownika
krzylo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: krzylo » śr kwie 04, 2007 23:16

Tomek Zywal mozesz miec cos ze swiecami ale nie koniecznie .... mysle ze to wlasnie cos z pradem ... zobacz jeszcze w nocy czy nie masz przebicia na przewodach ... na swiecach jedynie przerwe i stan elektrod mozesz sprawdzic (jak sa za bardzo okragle ).... nie orientuje sie dokladnie czy silniczek krokowy ma cos do wolnych obrotow ale mysle ze ma ....
pozdroVWka

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » czw kwie 05, 2007 14:22

Po pierwsze w tym modelu nie ma silniczka krokowego - jest nastawnik. Oczywiści mógłbyś zacząc od VAGa. Dalej masz do sprawdzenia cały układ zapłonowy. Zaczynasz od cewki poprzez kable, czujnik impulsów (dość prawdopodobne) a kończysz na świecach. Usterka nastawnika przepustnicy objawiałaby się raczej falowaniem obrotów a wypadanie zapłonów czyli przerywanie to już inna bajka.

Tomek Zywal
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tomek Zywal » czw kwie 05, 2007 20:26

Jacenty85,
Witam i pozdrawiam. Falowanie obrotów od, jak pamietam 650 do 1100, a nawet 1200 i przy zimnym i przy 90 st. już było, ale (bardzo dziwne, bo po wymianie rozrządu i klinowego sie zmyło), na jałowym są równe, pomimo to wyraźnie słyszę jak są przerwy w pracy motorka, co mnie martwi. I ostatnio, jak ruszałem troszkę żwawiej to mi się troche przydławił, na 1-wszym biegu????????????

TAP

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » czw kwie 05, 2007 21:51

Myślę że twój problem ma odzwierciedlenie właśnie w wymienie rozrządu. Całkiem mozliwe, że mechanik "machnął" się o jeden ząbek przy zakładaniu paska. Falowanie ustąpiło ale w aucie przestawił się zapłon, przez co czujnik halla wydaje "złe" impulsy. Podejrzewam, że kiedy sprawdzisz rozrząd i okaże się że mam rację, to po przestawienien na punkty auto może falować. Wówczas należy jechać na VAG, przegrać program do ECU, wyczyścić przepustnicę, usunąć błędy (w razie czego mechanicznie poprzez wymianę częsci wskazanej przez błąd kompa) i dokonać wprowadzenia nastawów podstawowych i adpatacji przepustnicy. W starszych autach na wielopunktowym wtrysku podobny skutek osiągniesz kiedy przestawisz aparat zapłonowy na zimnym nieuruchomionym silniku. Wówczas pojawi się wypadanie zapłonów bo zmieniłeś położenie czujnika halla względem nastawów na kompie. Jeśli masz dobrze rozrząd to wówczas sprawdź kable, świece, cewke i czujnik impulsów ale najpierw polecałbym wizytę na VAG bo być może wystarczyłoby przegranie programu do kompa.

Tomek Zywal
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tomek Zywal » czw kwie 05, 2007 23:15

Jacenty85,
Dzięki i sorki ze nie wspomnałem o tym, ale i przed wymianą rozrządu (falowanie obrotów, którego już nie ma) mój AKL na luziku wypadał z zapłonów (tak mi sie wydaje), teraz jest tak: obroty równe, ale cosik przerywa zapony , .............juz sam nie wiem

=

[ Dodano: 05 Kwi 2007 23:19 ]
Tomek Zywal, Jacenty85,
co do rozrządu, to jest raczej ok

TAP

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » pt kwie 06, 2007 00:24

Ale rozrząd nie może być raczej ok tylko na 100% musi być dobrze. Ustaw wszystko na punkty i się przekonasz. Jeszcze raz podkreślam, że częstą przyczyną wypadania zapłonu jest czujnik impulsów. Po sprawdzeniu rozrządu udaj się na VAG, odczytaj błędy i kąt wyprzedzenia zapłonu. Jeśli wszystko jest ok. do sprawdzenia pozostaje Ci ukłąd zapłonowy (od cewki poprzez kable do świec). Kabelki warto popsikać wodą i zobaczyć czy migają w ciemności. Jeśli tak są do wymiany. Cewkę z modułem najlepiej podmieć na próbę a świece to i tak musiałbyś za jakiś czas wymienić. Pamiętaj wypadanie zapłonów nie jest problemem nie do rozwiązania. Zawsze można coś z tym zrobić.

Tomek Zywal
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tomek Zywal » pt kwie 06, 2007 00:32

Jacenty85,
Tak zrobię, dzięki, jak sprawa sie wyjaśni to dam znać....ale to potrwa , bo tera jaja testuja, a nie VW

TAP

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”