przy delikatnym obciążeniu...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Seba51a
Ma gadane
Ma gadane

przy delikatnym obciążeniu...

Post autor: Seba51a » wt kwie 03, 2007 15:12

Pytanie dotyczy problemu dziwnego odgłosu, jaki dochodzi do mnie podczas zwiększenia obciążenia silnika tzn.:

- Podczas jazdy, gdy przyśpieszam dochodzi do mnie dziwię jakby silnik ciągną gdzieś lewe powietrze. Sprawdzałem sam i u znajomego na warsztacie i żadnej takiej awarii nie stwierdziliśmy. Mechanik po obstukaniu wydechu stwierdził, że rozsypał mi się wewnątrz środkowy tłumik - fakt coś się tam sypie, ale czy to możliwe, że od niego ten dźwięk. Mam wrażenie, że autko nie straciło na mocy, ale jakby więcej spalił - to może być złudzenie, ale... Proszę o pomoc, co ewentualnie sprawdzić jeszcze przed wymianą tłumika.

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » wt kwie 03, 2007 20:56

Powiem Ci tak: jeśli mówisz o charakterystycznym zasysaniu powietrza podczas gwałtownego wciśniecia gazu do dechy z obrotów biegu jałowego to wszystko jest ok. Ten typ tak ma. Powiem przewrotnie - gorzej jeśli ktoś tego nie ma bo świadczy to o przestawionym zapłonie. Skutek: relatywnie duża moc, "gładkie" wchodzenie na obroty, palenie kopułki, gigantyczne spalanie, strzały w rurę, przygasanie podczas wysprzeglania. Nie radzę tego robić! Jeśli zaś myślisz o czymś innym to powiem inaczej. Najważniejsze jest żeby silnik nie ciągnął lewego powietrza do układu dolotowego i układu zasilania. Jesli ciągnąłby lewizne przez dolot wówczas obroty na biegu jałowym miałbyś w okolicach 1000-1500 (AEX ma obroty jałowe po rozgrzaniu 650-750 i dość charakterystyczne drgawki) Jeśli zaś obce powietrsze dostawałoby się do układu zasilania poprzez np. regulator ciśnienia, wężyki itd... wówczas auto byłoby niemiłosiernie słabe i przyspieszałoby niepłynnie. Jeśli coś Ci świeszcze podczas przyspieszania to należy sprawdzic układ wydechowy, jego szczelność. Może brakuje kata i pojawia się metaliczny dźwiek. Mam pytanie czy poprykuje Ci może delikatnie z rury wydechowej?Jeśli tak to możesz miec problem z nieszczlnością lub wyekspluatowaniem tłumników.

Awatar użytkownika
Seba51a
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Seba51a » śr kwie 04, 2007 10:03

Jacenty85, - dzięki za odpowiedz. Jednak opisywane problemy u mnie nie istnieją. W ostatnim zdaniu opisujesz tłumik i chyba będzie to właśnie ten problem choć układ wydechowy jest szczelny ale najprawdopodobniej wysypał sie środkowy tłumik (coś w nim hałasuje podczas uderzeń rekom). Ktoś wie może jakie to koszty.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr kwie 04, 2007 10:10

Seba51a pisze:Ktoś wie może jakie to koszty.
środkowy tłumik wraz z montarzem 78 zl w michaelu w zorach na rybnickiej

tak na marginesie :D skoro się sypie w srodku i tak bedziesz musiał go wymienić

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » śr kwie 04, 2007 10:17

Hym 78zł za tłumik srodkowy troche tanio z czego on jest zrobiony plachy z puszek po fasolce ?? :-) Tak na powaznie to polecam zainwestowac w dobry układ wydechowy min z 2 letnia gwarancją koszt to około 140zł + 50 montaz. Kiedys kupiłem tłumik za 60 zł i po 2 latach go juz nie było. Zjadał go ruda doszczetnie.

Pozdrawiam

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr kwie 04, 2007 10:31

Atomic10 pisze:min z 2 letnia gwarancją
własnie mam 2 latnią gwarancję i nie jest z puszek po fasolce już mam go rok i żadnego rudego nie widac
tanio??? być może ale wtedy wymieniałem cały wydech od łącznika począwszy

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » śr kwie 04, 2007 11:24

Bardzo tanio :-) ja wymieniałem środkowy firmy asmet to zapłaciłem 140zł a za końcowy 180zł tez asmet..

Pozdrawiam

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Seba51a
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Seba51a » czw kwie 05, 2007 11:57

No i mechanicy kazali głośniej słuchać radia, aż do momentu możliwości 100% odpowiedzi czy to środkowy tłumik a może KAT

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”