swiatla jazdy dziennej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
swiatla jazdy dziennej
Witam Wszystkich
Jak podlaczyc swiatla jazdy dzienej tak aby sie wlaczyly po przepreceniu kluczyka a po zapaleniu normalnych tamte zgasly ?
Jak podlaczyc swiatla jazdy dzienej tak aby sie wlaczyly po przepreceniu kluczyka a po zapaleniu normalnych tamte zgasly ?
Tak na szybko. Musisz zastosować przekaźnik który bez podania napięcia przewodzi prąd (coś takiego jak przekaźnik linii X).Pod cewkę tego przekaźnika podłączasz przewód ktory zasila "normalne" swiatła. Z chwilą przekręcenia kluczyka światła dzienne zapalają się, a po włączeniu normalnych, przekaźnik przestaje przewodzić i dzienne gasną.
Witam kupilem przekaznik przy podlaczeniu na krotko do akumulatora wszystko gra inpuls wziolem z swiatel postojowych po ich zapaleniu gasna dzienne ale nie wiem jak dostac sie do jakiegos plusa ktory zadziala po przekreceniu kluczyka czyli ktoredy przeprowadzic przewod do srodka i do ktorego bezpiecznika sie podpiac ?
kolego ale pamietaj że w naszym wesołym kraju trzeba swiatła do jazdy dziennej podłączyć z tylnimi pozycyjnymi niestety ktos ( mądry ) to wymyslił i tak to juz jest
tak więc jeśli masz podłączone tylko po przekręceniu kluczyka to świecą Ci się raczej same światła dzienne bez tyłu
tu masz jak to wygląda prawnie i ustawowo
http://www.tagfahrlicht.de/PL/
tak więc jeśli masz podłączone tylko po przekręceniu kluczyka to świecą Ci się raczej same światła dzienne bez tyłu
tu masz jak to wygląda prawnie i ustawowo
http://www.tagfahrlicht.de/PL/
Oświetlenia, doradzę, załatwię......
może się przydam
może się przydam
Re: swiatla jazdy dziennej
Spróbuj podłączyć przekaźnik (cewkę) do świateł mijania i do plusa "po stacyjce".soookolq pisze:Jak podlaczyć swiatla jazdy dzienej tak aby sie wlaczyly po przepreceniu kluczyka a po zapaleniu normalnych tamte zgasly ?
Rozwiąże to co prawda tylko sprawę włączania samych świateł dziennych, ale o to pytałeś.
Pozostaje jeszcze sprawa włączania świateł pozycyjnych (automatycznie przy włączeniu dziennych - drugi podwójny przekaźnik - lewa i prawa strona?)
msokolek międzyczasie też o tym wspomiał
był Passat B3 Variant GT 1.8/ABS 1992 + LPG/Zavoli/BingoM
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
A takiejedno pytanko ode mnie:
Dlaczego przy włączonych światłach do jazdy dziennej trzeba mieć też włączone postojówki?
Kiedyś założyłem światła dzienne przy kadecie i jak pojechałem na przegląd, to sprawdzali, czy razem z dziennymi świecą się także postojówki (u mnie świeciły).
Jest na to napewno jakiś przepis, może ktoś coś znaleźć dla mnie w tej sprawie?
Dlaczego przy włączonych światłach do jazdy dziennej trzeba mieć też włączone postojówki?
Kiedyś założyłem światła dzienne przy kadecie i jak pojechałem na przegląd, to sprawdzali, czy razem z dziennymi świecą się także postojówki (u mnie świeciły).
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
ja tu przeczytalem ze swiatla dziene wlaczaja sie automatycznie po przekreceniu kluczyka i mianowicie gasna w automacie po zapaleniu postojowych lub mijania nie wspominajac o drogowych
http://www.tagfahrlicht.de/PL/index.swf
nie wiem jak sie dostac do srodka do bezpiecznikow ( ktoredy przeprowadzic kabel i pod jaki bezpiecznik sie podpiac) ?
[ Dodano: 03 Kwi 2007 21:16 ]
REGULACJE PRAWNE
swiatla dzienne
pobiez plik pdf (350)
prawa strona na dole
nie wiem jak sie dostac do srodka do bezpiecznikow ( ktoredy przeprowadzic kabel i pod jaki bezpiecznik sie podpiac) ?
[ Dodano: 03 Kwi 2007 21:16 ]
REGULACJE PRAWNE
swiatla dzienne
pobiez plik pdf (350)
prawa strona na dole
poczytaj link który jest wyżejprezesso25 pisze:A takiejedno pytanko ode mnie:
a Ty może miałes pod pozycje podłączone światła do jazdy dziennej
[ Dodano: 03 Kwi 2007 23:04 ]
soookolq pisze:ja tu przeczytalem ze swiatla dziene wlaczaja sie automatycznie po przekreceniu kluczyka i mianowicie gasna w automacie po zapaleniu postojowych lub mijania nie wspominajac o drogowych
bo tak jest że w niemczech np mozna jeżdzić na światłach do jazdy dziennej tylko z przodu
ja kupiłem do mojego mk3 zestaw helli znajomy mi podłączył tak jak w instrukcji było ( lipiec ) i spoko nikomu to nie przeszkadzało ale ostatnio na bezpieczniku podłączyl mi do postojowych świateł 9 do jednego chyba prawego) i jest jak trzeba
Oświetlenia, doradzę, załatwię......
może się przydam
może się przydam
- piotrpotrzebny
- Użytkownik

- Kontakt:
mysle ze nic sie nie stanie jesli podepne sie pod temat bo nie chce zakladac nowego a napewno bedzie dobrze jak ten pojdzie do gory.. 
mianowicie chodzi mi o taki myk jak jest to rozwiazane we fiatach dla przykladu.
czyli swiatla mijania gasna po wylaczeniu zaplonu-a znow zeby wlaczyc postojowki przy wylaczonym zaplonie trzeba przlacznik swiatel na pozycje postojowek.
idzie zrobic takie cos i w mk2?
wprowadzili nowe przepisy i czesto mi sie zapomina o wylaczeniu swiatel...
mianowicie chodzi mi o taki myk jak jest to rozwiazane we fiatach dla przykladu.
czyli swiatla mijania gasna po wylaczeniu zaplonu-a znow zeby wlaczyc postojowki przy wylaczonym zaplonie trzeba przlacznik swiatel na pozycje postojowek.
idzie zrobic takie cos i w mk2?
wprowadzili nowe przepisy i czesto mi sie zapomina o wylaczeniu swiatel...