swiatla jazdy dziennej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

soookolq
Nowicjusz
Nowicjusz

swiatla jazdy dziennej

Post autor: soookolq » wt kwie 03, 2007 07:06

Witam Wszystkich
Jak podlaczyc swiatla jazdy dzienej tak aby sie wlaczyly po przepreceniu kluczyka a po zapaleniu normalnych tamte zgasly ?

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt kwie 03, 2007 07:57

Tak na szybko. Musisz zastosować przekaźnik który bez podania napięcia przewodzi prąd (coś takiego jak przekaźnik linii X).Pod cewkę tego przekaźnika podłączasz przewód ktory zasila "normalne" swiatła. Z chwilą przekręcenia kluczyka światła dzienne zapalają się, a po włączeniu normalnych, przekaźnik przestaje przewodzić i dzienne gasną.

soookolq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: soookolq » wt kwie 03, 2007 20:09

Witam kupilem przekaznik przy podlaczeniu na krotko do akumulatora wszystko gra inpuls wziolem z swiatel postojowych po ich zapaleniu gasna dzienne ale nie wiem jak dostac sie do jakiegos plusa ktory zadziala po przekreceniu kluczyka czyli ktoredy przeprowadzic przewod do srodka i do ktorego bezpiecznika sie podpiac ?

msokolek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: msokolek » wt kwie 03, 2007 20:29

kolego ale pamietaj że w naszym wesołym kraju trzeba swiatła do jazdy dziennej podłączyć z tylnimi pozycyjnymi niestety ktos ( mądry ) to wymyslił i tak to juz jest
tak więc jeśli masz podłączone tylko po przekręceniu kluczyka to świecą Ci się raczej same światła dzienne bez tyłu
tu masz jak to wygląda prawnie i ustawowo
http://www.tagfahrlicht.de/PL/

Oświetlenia, doradzę, załatwię......

może się przydam

Awatar użytkownika
Amanda
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: swiatla jazdy dziennej

Post autor: Amanda » wt kwie 03, 2007 20:36

soookolq pisze:Jak podlaczyć swiatla jazdy dzienej tak aby sie wlaczyly po przepreceniu kluczyka a po zapaleniu normalnych tamte zgasly ?
Spróbuj podłączyć przekaźnik (cewkę) do świateł mijania i do plusa "po stacyjce".
Rozwiąże to co prawda tylko sprawę włączania samych świateł dziennych, ale o to pytałeś.
Pozostaje jeszcze sprawa włączania świateł pozycyjnych (automatycznie przy włączeniu dziennych - drugi podwójny przekaźnik - lewa i prawa strona?)

msokolek międzyczasie też o tym wspomiał :pub:

był Passat B3 Variant GT 1.8/ABS 1992 + LPG/Zavoli/BingoM
jest Audi A6 C5 2.4+LPG

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt kwie 03, 2007 20:56

A takiejedno pytanko ode mnie:

Dlaczego przy włączonych światłach do jazdy dziennej trzeba mieć też włączone postojówki?

Kiedyś założyłem światła dzienne przy kadecie i jak pojechałem na przegląd, to sprawdzali, czy razem z dziennymi świecą się także postojówki (u mnie świeciły).

Jest na to napewno jakiś przepis, może ktoś coś znaleźć dla mnie w tej sprawie?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
sati26
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sati26 » wt kwie 03, 2007 21:01

prezesso25, Dlaczego przy włączonych światłach do jazdy dziennej trzeba mieć też włączone postojówki?

Pewnie dlatego żeby w nocy po lesie nie uciekać od miśków ;)

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt kwie 03, 2007 21:04

sati26 pisze:Pewnie dlatego żeby w nocy po lesie nie uciekać od miśków
napisz trochę jaśniej, bo nie rozumiem Twojego humorku

Obrazek
Obrazek

soookolq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: soookolq » wt kwie 03, 2007 21:09

ja tu przeczytalem ze swiatla dziene wlaczaja sie automatycznie po przekreceniu kluczyka i mianowicie gasna w automacie po zapaleniu postojowych lub mijania nie wspominajac o drogowych
http://www.tagfahrlicht.de/PL/index.swf

nie wiem jak sie dostac do srodka do bezpiecznikow ( ktoredy przeprowadzic kabel i pod jaki bezpiecznik sie podpiac) ?

[ Dodano: 03 Kwi 2007 21:16 ]
REGULACJE PRAWNE

swiatla dzienne
pobiez plik pdf (350)
prawa strona na dole
http://www.tagfahrlicht.de/PL/index.swf

msokolek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: msokolek » wt kwie 03, 2007 22:57

prezesso25 pisze:A takiejedno pytanko ode mnie:

Dlaczego przy włączonych światłach do jazdy dziennej trzeba mieć też włączone postojówki?

Kiedyś założyłem światła dzienne przy kadecie i jak pojechałem na przegląd, to sprawdzali, czy razem z dziennymi świecą się także postojówki (u mnie świeciły).

Jest na to napewno jakiś przepis, może ktoś coś znaleźć dla mnie w tej sprawie?
poczytaj link który jest wyżej
a Ty może miałes pod pozycje podłączone światła do jazdy dziennej

[ Dodano: 03 Kwi 2007 23:04 ]
soookolq pisze:ja tu przeczytalem ze swiatla dziene wlaczaja sie automatycznie po przekreceniu kluczyka i mianowicie gasna w automacie po zapaleniu postojowych lub mijania nie wspominajac o drogowych

bo tak jest że w niemczech np mozna jeżdzić na światłach do jazdy dziennej tylko z przodu
ja kupiłem do mojego mk3 zestaw helli znajomy mi podłączył tak jak w instrukcji było ( lipiec ) i spoko nikomu to nie przeszkadzało ale ostatnio na bezpieczniku podłączyl mi do postojowych świateł 9 do jednego chyba prawego) i jest jak trzeba

Oświetlenia, doradzę, załatwię......

może się przydam

Awatar użytkownika
piotrpotrzebny
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piotrpotrzebny » śr kwie 04, 2007 00:56

mysle ze nic sie nie stanie jesli podepne sie pod temat bo nie chce zakladac nowego a napewno bedzie dobrze jak ten pojdzie do gory.. ;)
mianowicie chodzi mi o taki myk jak jest to rozwiazane we fiatach dla przykladu.
czyli swiatla mijania gasna po wylaczeniu zaplonu-a znow zeby wlaczyc postojowki przy wylaczonym zaplonie trzeba przlacznik swiatel na pozycje postojowek.
idzie zrobic takie cos i w mk2? ;)
wprowadzili nowe przepisy i czesto mi sie zapomina o wylaczeniu swiatel... :blush:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”