Problem ze skrzynia biegów - Golf mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem ze skrzynia biegów - Golf mk2
Ostatnio zauwazylem ze cos dziwniego zaczelo dziac sie z biegami.. a mianiowicie kiedy wsiadam do autka rano (silnik zimny) to mam problemy z wrzucieniem 2 biegu.. miedzy przejsciem z 1-ki na 2-ke skrzynia zawsze lekko zgrzytnie chociaz sprzeglo mam do dechy. Pomaga bardzo wolna zmiana biegu. Problem znika gdy silnik choc troche sie nagrzeje - wowczas wszystko wraca do normy.. zadnych zgrzytow. Czego to moze byc wina?? moze oleju w skrzyni jest za malo albo stracil sowja lepkosc?? Panowie Help
Życie zaczyna się po ... wyżej momentu obrotowego
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Synchronizator zaczyna padać, lub sprzęgło już nienajlepsze, ale jak by sprzęgło było to chyba raczej było by ciężko też z 1.
Pozdrawiam
Jasiu II
Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104
Jasiu II
Teraz
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Nie z temp silnika tylko oleju w skrzyni biegów, być może masz za mało oleju, sprawdź czy nie trzeba zrobić dolewki lub wymiany.replay pisze:no ok, ale jaki to ma zwiazek z temperatura silnika? ze zgrzyta tylko jak jest zimny potem juz nie.. czy jest mozliwosc wymiany samego synchronozatora?? jesli tak to jaki to koszt?
Pozdrawiam
Jasiu II
Teraz
Jasiu II
Teraz
jest to dość powszechna wada golfików (ja tak mam od dłuższego czasu) i jesli nie jest dokuczliwa to nie radziłbym się za nią zabierać. Chyba, że mocno ci to przeszkadza, masz dużo kasy i dobrego mechaniora, który zna się na rzeczy. To, że objawy ustają po przejechaniu kilku km wiąże się z lepszym smarowaniem, bo olej nie jest już tak gęsty jak po starcie.
- bartek1001
- Mały gagatek
- Kontakt:
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja mam dokladnei taki sam problem, po zmianie plynu przekladniowego wszystk obylo oki, dopiero gdy pewnego czasu wycieklo mi troche to na drugi bieg jak zmieniam to tak ciezko wchodzi. nie szarpac najlepiej jak silnik zimny tylko delikatnie z wyczuciem. mam nadzieje ze nie rozsypie mi sie od tego skrzynia
mozna jeszcze dac ciegno od mk3 ja tak zrobiłem i biegi lzej wchodza i nie zgrzytareplay pisze:OK dzieki za rady.
W poradach znalazlem jak samemu wymienic oklej w skrzyni.. wiec narazie zrobie tyle.. wiecej dlubać narazie nie bede
2001-2006 GTI WOLFSBURG EDITION http://www.vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=1672
2006- A6 AVANT 2.5 TDI AEL KREMOWA SKÓRA KLIMATRONIC VOLL WYPAS
2006- A6 AVANT 2.5 TDI AEL KREMOWA SKÓRA KLIMATRONIC VOLL WYPAS
KATO pisze:mozna jeszcze dac ciegno od mk3 ja tak zrobiłem i biegi lzej wchodza i nie zgrzytareplay pisze:OK dzieki za rady.
W poradach znalazlem jak samemu wymienic oklej w skrzyni.. wiec narazie zrobie tyle.. wiecej dlubać narazie nie bede
no tak.. tylko podobno trudno dostac takie ciegno, a jesli juz to ile to kosztuje?
no i stalo sie .. qpilem dzis ciegno z MK3 na szrocie.. za 20 PLN .. zalozylem.. i juz sie ciesze bo roznica diametralna jest.. sam sie nie spodziwalem.. teraz tylko musze wybadac czy dwojka dalej bedzie chrupać na zimnym silniku jesli dalej to wymienie jeszcze olej i powinno byc gites