Nie moge złożyc przeguby wew

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Nie moge złożyc przeguby wew

Post autor: sas_gti » ndz kwie 01, 2007 14:05

Witajcie
Za cholere nie moge....mialem obie półosie wyjete wiec postanowilem napelnic nowym samarem przeguby, no i mnie cos naszlo zeby je sobie rozebrac :food: i szlo elegancko do momentu...
ale od poczatku
prawy wewnetrzy po wlozeniu ostaniej kulki mi sie zblokowal, wiec go rozlozylem, i zolzylem jeszcze raz i spoko, zacząłl dzialac ladnie, nie haczy....

Wiec zabralem sie do drugiego przeguby wew i to samo, zblokowal sie wiec mysle sobie, nic strasznego, zpoprzednim tez tak mialem jak z tym i za drugiem razem sie udało to i z tym sie uda....wiec przystąpiłem do dziela...rozebralem go ponownie i zlozylem ponownie z nadzieje ze sie odblokuje...i nic...znowu po wsadzeniu wszytkich kulek przegub staje...robilem to jak do tej pory kilkakrotnie, probujac roznego ulozenia koszyka i kulke i zawsze dochodze do momentu ze mi sie totalnie blokuje....
Mam pewne domysly ale nie chce na razie nic sugerowac...zoabczymy co powiecie...Jest jakis sposób zeby to poskładać? beda punkty rzecz jasna , z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony ndz kwie 01, 2007 22:33 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » ndz kwie 01, 2007 19:42

Wyrazy współczucia, znam temat, kurde, pół dnia go składałem do kupy, tak, żeby się nie blokował. Kwesti azłapania odpowiedniego ułożenia kul i dobrania ospowiedniego kąta przy składaniu - wkładania ostatniej kuli na max jak się tylko dało przechylonej wewnętrznej części przegubu, przy tym wysuniętej na max, tak, że kule po przeciwnej stronie trzeba przytrzymaywać żeby nie wypadły. Potrzeba sierpliwości, ale po n-tej próbie wchodzi.

Ps. próbuję sobie przypomnieć jak to szło - o ile pamiętam, to naprzeciwległe bieżnie dla danej kuli są każda ze skosa, i kule chodzą tak, że skosy dla danej kui są oswrotne na wewn. i zewn. części, tzn:
jeśli na zewn. bieżni masz skos /
to na wewnętrznej masz \
W każda kula chodziła w takim zestawie, czyli obie bieżnie danej chyba nie były równoległe, a wręcz miały przeciwne kierunki.

Zlokalizuj właściwe strony obu bieżni przegubu - która strona była od zewnątrz, która od strony skrzyni. I wtedy składaj (na pewno zewnętrzną bieżnię poznasz po podtoszeniu na uszczelkę na obwodzie przegubu - to strona od skrzyni).
Próby złożenia odwrotnie powodowały całkowite zblokowanie przegubu

I po takim ustawieiu bieżni pry max wychyleniu części wewnętrznej dawało się włożyć ostatnią kulę i spiąć przegub ręką, bez użycia dużej siły. A cały problem polegał na zręczności, bo pozostałe kule z drugiej strony wypadały już w tym wychyleniu.

MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn kwie 02, 2007 00:40

dzieki, w takim razie jutro/pojutrze powalcze

czyś pisze:Ps. próbuję sobie przypomnieć jak to szło - o ile pamiętam, to naprzeciwległe bieżnie dla danej kuli są każda ze skosa, i kule chodzą tak, że skosy dla danej kui są oswrotne na wewn. i zewn. części, tzn:
jeśli na zewn. bieżni masz skos /
to na wewnętrznej masz \
W każda kula chodziła w takim zestawie, czyli obie bieżnie danej chyba nie były równoległe, a wręcz miały przeciwne kierunki.
dokładnie
wiem wiem, poza tym jeden udało mi sie złożyć za drugim podejściem wiec mam na wzór...
czyś pisze:Zlokalizuj właściwe strony obu bieżni przegubu
zlokalizowane
czyś pisze:Próby złożenia odwrotnie powodowały całkowite zblokowanie przegubu
zgadza sie :) , sprawdziłem
czyś pisze:I po takim ustawieiu bieżni pry max wychyleniu części wewnętrznej dawało się włożyć ostatnią kulę i spiąć przegub ręką, bez użycia dużej siły. A cały problem polegał na zręczności, bo pozostałe kule z drugiej strony wypadały już w tym wychyleniu.
dokładnie, na ten złożony przegub trzeba uważać bo latwo może wszytko wyjechać
dzieki jeszcze raz

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”