Nielegalny gaz w Mk2... Czy warto montowac?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wojteks » ndz kwie 10, 2005 21:30

samemu pewnie bym takiej instalacji nie zakładał (chociaż to nic trudnego) ale jak piszą koledzy można w warsztacie gazowym zamontować i będzie jak oryginał tylko bez papierów.
Pytanie tylko jak stara i jaki przebieg ma ta stara instalacja bo jeżeli ma duży przebieg to reduktor może wymagać naprawy lub wymiany. Pozostałe elementy są trwałe a wężyki ciśnieniowe to miedziana rurka w koszulce (to jest tanie, na metry).
Diagnostę można przekonać ;) , żeby nie widział instalacji gazowej a policja się raczej nie czepia (mam 7 lat gaz i tylko raz dawno, dawno temu jakiś pajac na stacji kazał sobie pokazać dowód że mam wpisany gaz)

Awatar użytkownika
Sknerus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Sknerus » pn kwie 11, 2005 00:09

madmax pisze:jeżdze już 4 lata na gazie i jakoś nie wyleciałem w powietrze poprzenim samochodem moim był polonez jezdziłem trzy lata i sam założyłem gaz tylko że wtedy nie było problemów z zamontowaniem używek a tak wogule to bena jest bardziej wybuchowa od gazu :grin:
co do bezpieczenstwa to sie zgodze. gaz jest o wiele bardziej bezpieczniejszy od benzyny. nawet jesli zbiornik peknie to gaz zamarza. a po za tym jest elektrozawor itp.
Gaz jest niebezpieczny tylko jesli jest robiony przez "fachowcow" u jakiegos pana Kazia w garazu :)
P.S. u mnie badanie inst gazowej w serwisie polegalo na spryskaniu jakims spreyem przewodow paliwowych i tyle. pieczateczka i do domu.
pozdro

Lido
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Lido » pn kwie 11, 2005 09:18

Nawet pan Kaziu bylby w stanie to bezpiecznie zamontowac, bo zadna w tym sztuka. :)

Awatar użytkownika
j_jasiu
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Re: Nielegalny gaz w Mk2... Czy warto montowac?

Post autor: j_jasiu » pn kwie 11, 2005 10:01

Lido pisze:Czesc. Mam maly dylemat. Czy waszym zdaniem warto zamontowac gaz w Golfie 2 1.8 RP samodzielnie ? Tzn. nie dokonca samodzielnie bo montowac beda mi goscie z zaprzyjaznionego warsztatu. Po znajomosci koszt calej instalacji bedzie mnie kosztowal jedyne 150 zl . Mam jednopunkt i wiem ze instalacje gazowe do jednopunktu maja tez wlasny komputer. Ta moja przyszla instalacja bedzie bez komputera. Wyrazcie swoje opinie na ten temat. Ah nie wiecie czy Policja moze wyczuc gaz przy kontroli samochodu ( oczywiscie cala instalacja bedzie dobrze schowana a przy ewentualnej kontroli przelacze na benzynke, przegazuje i tyle) Czy zgodzilibyscie sie na taki zabieg w Waszym autku za tak niska cene? Legalnnie znalazlem najtaniej za 1800 zl z komputerem , ale niestety mnie nie stac
W 1.8 RP miałem installkę jak w gaźnikowcu i było gites, instalka kosztuje około 1200 PLN z montażem w specjalistycznym warsztacie. Jak mieszkasz w W-ce lub okolicach to mogę ci podać adresik warsztatu:

Auto - Bayer
Strzała 135A Siedlce
tel (0-25) 633-34-47

Miałem tam zakładane 3 instalacje gazowe do różnych autek, nigdy nie było strzała ani innego badziewia. Zawsze installka bardzo dobrze się sprawowała.

Pozdrawiam
Jasiu II

Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104

Awatar użytkownika
Sknerus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Sknerus » pn kwie 11, 2005 18:07

Lido pisze:Nawet pan Kaziu bylby w stanie to bezpiecznie zamontowac, bo zadna w tym sztuka. :)
no a jednak sztuka jaks jest bo jak kiedys zaszedlem do kolesia ktory sobie sam zakladal, jak otworzyl garaz to wejsc nie szlo tak gazem jechalo.

Bar
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Bar » pn kwie 11, 2005 21:36

Raczej nie radzę robić tego samodzielnie. To, ze komuś gaz nie wybuchł przez 3 lata, to mógł napisać tylko dlatego, że mu nie wybuchł (na szczęście!).
Będziesz miał kłopoty przy przeglądach i byc może kontrolach, chociaż mnie o to nigdy nie pytali, ani nie sprawdzali.
W moim dowodzie - tymczasowym - jest napisane na co jest napędzany = BB/LPG. Do zarejestrowania rządali: fakturę montażu instalacji oraz Wyciąg ze Świadectwa Homologacji Sposobu Montażu Instalacji Przystosowującej Pojazd do Zasilania Gazem. W dokumencie Świadectwa Homologacji MUSZĄ być wspisane numery podwozia, numer silnika i numer rejestracyjny.
Co do oszczędności w eksploatacji to nie narzekam, mój Golf II 1,6 spalił w mieście niecałe 12 litrów gazu/ 100 km, a i tak myślę, że trochę dużo.
Pozdro-wienia

B

wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wojteks » wt kwie 12, 2005 08:47

gaz nie wybucha, jeżeli go czuć w garażu to nieszczelna jest instalacja i należy poszukać gdzie, diagności i warsztaty stosują sprey a w domku nawet mydło z wodą i pędzelek wystarczy :).
Instalacje gazowe są bezpieczne, montaż też jest prosty (do zrobienia samemu) jak choć raz widziało się jak robią to w warsztacie. Jedynym problemem jest mikser do gazu (bardzo zależy od typu silnika).
A co do przeglądów to zawsze można znaleźć (przekonać) diagnostę żeby nie widział gazu

Lido
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Lido » pt kwie 15, 2005 23:09

W sumie to decyzje juz podjalem - bede montowal, slyszlaem tez ze po dobrych ukladach mozna zalegal;izowac taka instalacje za ok 200zl.

Jeszcze tylko kupie mikser ( ciekaw jestem ile kosztuje ) tak jak dobrze radzi Wojteks i dam znac jak mi to hula. Dzieki za Pomoc 4all !!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”