Sprężyny od nie_GTI do GTI????

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gawronik
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Sprężyny od nie_GTI do GTI????

Post autor: gawronik » ndz kwie 01, 2007 03:24

Witam :)

Od dzisiaj jestem właścicielem GTI (jak w sigu). Ma on obniżony zawias na sprężynach eibach'a (amorki stock'owe). O ile obniżone - nie wiem... W każdym bądź razie chcę wywalić eibach'a i go podnieść oraz ździebko 'zmiękczyć' (te piiiiiiiiiiii dziury :| ).
Moje pytanie: czy do GTI można zastosować sprężyny z nie_GTI, a jeżeli tak, to z którego modelu (GT, TDI - chodzi o to, żeby nie był też zbyt miękki) i jaki będzie tego efekt?
Przeglądałem archiv, ale tendencja jest raczej odwrotna - obniżyć i usztywnić, a nie podnieść i 'zmiękczyć' ;) - więc nic nie znalazłem... :( Może słabo szukałem ;)

BTW - czy po fotkach jest może ktoś w stanie ocenić, ile te autko 'usiadło'?

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony pn kwie 02, 2007 15:00 przez gawronik, łącznie zmieniany 1 raz.

RARYTASY z GTI 20 JAHRE i GTI-EDITION
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=21795929

Pozdrawiam
Maciek (Gawronik)

Awatar użytkownika
barteKKK03
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: barteKKK03 » ndz kwie 01, 2007 06:39

gawronik pisze:czy do GTI można zastosować sprężyny z nie_GTI
Można zastosować, tylko wtedy będzie strasznie wysoki. Te z GTI wcale nie są takie niskie, a już ładniej wyglądają niż np z CL'a.
gawronik pisze:(GT, TDI - chodzi o to, żeby nie był też zbyt miękki)
Te przednie z diesli są z reguły twardsze, ale to tez nie zawsze. Na amorkach z diesla może się bardziej podnieść niż na takich z benzyny.
gawronik pisze:BTW - czy po fotkach jest może ktoś w stanie ocenić, ile te autko 'usiadło'?
Według mnie jakieś może -30mm , Eibach chyba robił takie pośrednie rozmiary

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca

Post autor: paww18 » ndz kwie 01, 2007 11:12

jak wlozysz springo nie od GTI do amorkow GTi to bynajmniej z tylu ci sie podniesie dosc mocno ;) amor ma na innej wysokosci mocowanie springa. Tak niedawno mi koledzy z forum tlumaczyli.... :helm:

gawronik
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gawronik » ndz kwie 01, 2007 11:57

paww18 pisze:jak wlozysz springo nie od GTI do amorkow GTi to bynajmniej z tylu ci sie podniesie dosc mocno ;) amor ma na innej wysokosci mocowanie springa. [...]
Hmmmm... :food: Dość mocno, znaczy się ile? ;) :) Przyznam, że tył jest tak 'sisiadnięty', że ranty błotników niemal zakrywają koła ;););) Zdecydowanie chciałbym coś z tym zrobić, bo niemal na każdej muldzie (lub większej nierówności) dobija... To nie jest sposób amortyzacji, do jakiego jestem po passku zwyczajny ;) Oczywiście B5 to dupowóz, a GTI ma być fancar na dojazdy do pracy, ale drogi 'podwarszawia' są tak dziurawe, że ledwo co wyobrażam sobie tak jeździć... :(

Pozdrawiam
Maciek (Gawronik)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz kwie 01, 2007 12:02

Same tylne amorki oryginalne od GTI obniżają o jakieś 3 cm, a sprężyny to już zależy jakie twarde. Pewnie byłbyś zadowolony z zawieszenia jak najbardziej zbliżonego do oryginalnego. Ale to już kwestia kosztów. Trzeba by komplet zmieniać (amorki i sprężyny) jeśli to ma być porządnie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

gawronik
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gawronik » pn kwie 02, 2007 12:18

paww18 pisze:Tak niedawno mi koledzy z forum tlumaczyli....
A można prosić linka do poczytania sobie? :)

Pozdrawiam
Maciek (Gawronik)

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » pn kwie 02, 2007 13:48

gawronik, jesli to nie tajemnica - ile Cie kosztowało to 20 Jahre?

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

gawronik
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gawronik » pn kwie 02, 2007 14:17

Corvax pisze:jesli to nie tajemnica - ile Cie kosztowało to 20 Jahre?
Poszło na priv... :)

Pozdrawiam
Maciek (Gawronik)

Awatar użytkownika
barteKKK03
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: barteKKK03 » pn kwie 02, 2007 16:07

Trzeba będzie chyba niedługo zrobić jakiegoś spota w Żyrardowie bo sporo osób ostatnio jest z tych okolic :)

Sorry za OT! :P

gawronik
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gawronik » wt kwie 03, 2007 14:13

Paweł Marek pisze:Same tylne amorki oryginalne od GTI obniżają o jakieś 3 cm, a sprężyny to już zależy jakie twarde. Pewnie byłbyś zadowolony z zawieszenia jak najbardziej zbliżonego do oryginalnego. Ale to już kwestia kosztów. Trzeba by komplet zmieniać (amorki i sprężyny) jeśli to ma być porządnie.
ZTCW, to amorki są standardowe, nie jakieś 'udziwniane' ;) Więc stockowe sprężyny powinny 'podejść' :)
A co myślicie o takim rozwiązaniu, aby włożyć sprężyny stockowe od wersji 1.8 GT?
Na pewno podniesie mi samochód w stosunku do tego, co jest. Ale ciekawe o ile podniesie (jeżeli w ogóle) w stosunku do GTI? No i czy sprężyny pod 1.8 nie będą zasłabe (zbyt miękkie) w 2.0... :otepienie: Echhhhh.... :kac:
Najchętniej to włożyłbym od TDI - na pewno będą wystarczająco sztywne (bo samochód cięższy, niż GTI), ale czy mi budy nie 'wystrzeli' pod niebo tak, że moje MkIII wyglądać będzie jak MkII Country ;)

Pozdrawiam
Maciek (Gawronik)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”