Galik pisze:
1. Caly czas pokazuje mi 70-75 stopni jak sie nagrzeje, ale raczej 70. Myslalem ze to termostat (dolny waz od chlodnicy goracy), ale dzis sobie troche po miescie pojezdzilem, korki itd, i zaczal mi sie wentylator wlaczac na chlodnicy, aprzy 70 stopniach to raczej on sie nie wlacza, wiec jak to jest? czy to raczej bedzie czujnik temperatury?
Termostat z reguły uszkadza się na jeden z dwóch sposobów:
1. Nie otwiera się - i wtedy dolny wąż jest zimny cały czas
2. Nie domyka się - i wtedy dolny wąż robi się ciepły razem z górnym, bo woda krąży cały czas.
W Twoim przypadku albo jest uszkodzony czujnik i/lub instalacja, albo ... ktoś grzebał przy zegarach.
Podłącz pod tzw. VAG'a - zobaczysz jaką temperaturę otrzymuje ECU.
No i pozostaje jeszcze bezpośredni pomiar temperatury płynu.
Wymiana banalna - tylko jeśli już będziesz kupował to idź po czujnik do ASO, bo będziesz żałował jak kupisz gdzie indziej ...
Galik pisze:
2. Bylem dzis u mechanika, i okazalo sie ze mam luzy na maglownicy, czy to jest niebiezpieczne? jak dlugo mozna z tym jezdzic? normalnie nie czuc nic na kierownicy bo mam wspomaganie, ale jak byl uniesonu to byl luz.
Pytanie, gdzie był ten luz - czy na krzyżakach, listwie.
Niektóre przekładnie mają możliwość skasowania luzu na listwie - ale jak byłeś u porządnego mechanika to powinien to wszystko wiedzieć.
Jeżeli luz jest minimalny to nie ma strachu - możesz jeździć - ale musisz uważać czy się nie zwiększa i zbierać pieniążki na mniejszą (krzyżaki) lub większą (cała przekładnia) naprawę. Podjedź do innego diagnosty - sprawdzisz czy poprzedni nie mijał się z prawdą

(różnie z tym jest, oj różnie). Tylko mu nie mów z czym przyjechałeś - powiedz że poprostu chcesz wszysko sprawdzić.
Galik pisze:
3. Jak sprzeglo "bierze" wysoko to co to oznacza?
Że może się kończyć tarcza sprzęgła albo linka (samoregulator) - wszystko będzie ok jeśli nie będzie brało coraz wyżej.
Galik pisze:
4. Jaki mam silnik?

, nie mam w bagazniku zadnej naklejki, niby w dowodzie mam wbite 1.8 66kW, ale mi sie wydaje ze on ma mniej niz 90...
Pewnie masz ABS'a (lub AAM - 75KM)- nie wiem z jakiego źródła masz ten samochód - jak masz pozostałe papiery (niemieckie) to powinieneś mieć wklejkę w książce serwisowej. Najlepiej odczytać z silnika - widziałem już różne wałki - trójka z silnikiem JR a w dowodzie 90KM. Będziesz miał pewność.