Turbina a olej mineralny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- krzysiek82
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Turbina a olej mineralny
Witam
Mam do Was kilka pytań gdyż planuje zakup MK2 TD. Auto ma teoretyczny przebieg 220tyś, silnik zalany jest olejem mineralny. Z tego co wiem turbina nie lubi takiego oleju, czy znacznie skróci się czas jej życia? Auto pije w granicach 0.5-1L oleju na 10tyś, czy to normalne jak na taki przebieg w tym silniku? Ubywa także przez uszczelke pod głowicą jakie mogą być waszym zdaniem koszty wymiany uszczelki wraz ze wszystkimi dodatkami które trzeba bedzie wymienic przy okazji takiej naprawy? To będzie mój pierwszy diesel dlatego zadaje takie pytania. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Mam do Was kilka pytań gdyż planuje zakup MK2 TD. Auto ma teoretyczny przebieg 220tyś, silnik zalany jest olejem mineralny. Z tego co wiem turbina nie lubi takiego oleju, czy znacznie skróci się czas jej życia? Auto pije w granicach 0.5-1L oleju na 10tyś, czy to normalne jak na taki przebieg w tym silniku? Ubywa także przez uszczelke pod głowicą jakie mogą być waszym zdaniem koszty wymiany uszczelki wraz ze wszystkimi dodatkami które trzeba bedzie wymienic przy okazji takiej naprawy? To będzie mój pierwszy diesel dlatego zadaje takie pytania. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony pt mar 30, 2007 20:21 przez krzysiek82, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://www.usersigs.com/site/data/media/10/Sans_titre-2.gif[/img]
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446
200-300zł.krzysiek82 pisze:jakie mogą być waszym zdaniem koszty wymiany uszczelki wraz ze wszystkimi dodatkami które trzeba bedzie wymienic przy okazji takiej naprawy?
Ja śmigam na Elfie turbo diesel 15W40 bo na takim autko śmigało u poprzedniego właściciela i jest O.K.W zimie zero problemów i takich tam.Ze dwie setki wciągnie od wymiany do wymiany.
turbina lubi każdy dobry olej, żeby tylko był.ważniejsze są zasady jej eksploatacji i terminowa wymiana oleju.
uszczelka jakieś 80zł ( dobra ), śruby ze 40, uszczelniacze, uszczelniacze, może jakiś popychacz. 300 przy opcji że wszystko pójdzie dobrze
a taka ilość oleju jest ok. książka golfa mówi o litrze/1000 ale to wygląda na lekką przesadę. od max do min jak zejdzie między wymianami to jest dobrze
uszczelka jakieś 80zł ( dobra ), śruby ze 40, uszczelniacze, uszczelniacze, może jakiś popychacz. 300 przy opcji że wszystko pójdzie dobrze
a taka ilość oleju jest ok. książka golfa mówi o litrze/1000 ale to wygląda na lekką przesadę. od max do min jak zejdzie między wymianami to jest dobrze
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
same uszczelniacze zaworów to koszt 20 -30złgniochu pisze:A orientuje sie ktos ile uszczelniacze zaworow??
a nie kazdy mechanik chce (lub nie umie lub nie ma przyrządów) je zmieniać bez zdejmowania głowicy,
zerknij na wpis pod moim opisem może zrób sobie coś takiego i sam zmień
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
olej
ja jezdze sobie na mobilu 15W40 i goli extra,bez problemowo. bierze mi tak ze dwie lub trzy setki oleju. a taka wymiana to do 300zl bedzie cie kosztowac.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
do wyminany uszczelki pod glowica musisz kupc sama uszczelke solo ok 80 złgniochu pisze: A orientuje sie ktos ile uszczelniacze zaworow??
plus zestaw uszczelek na góre silnika cena podobna ....i w nim masz tez uszczelniacze na zawory
mnie remont gory silnika plus rozrzad .... termostat ....i pare innych rzeczy (planowani glowicy ) wyszlo ok 600 z robocizna .... licze całoś
mowisz o samej robociźnie ?? bo za samo planowanie i sprawdzenie szczelnosci glowicy policzili mi 60 zł .... plus mechanik za robote przy wymianie wszytkiego ...swoja kasewronio1 pisze:a taka wymiana to do 300zl bedzie cie kosztowac.
PEUGEOTA206 NIESTETY NIE DA SIę ZROBIC NA GERMAN STYLE :( wiec go sprzedam !!