przegrzany silnik! pomocy!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
przegrzany silnik! pomocy!!!
witam wszystkich i prosze o pomoc. czytałem o swoim problemie ale nadal mam problem.przegrzany silnik. w czym rzecz, a więc wymieniłem termostat i czyzby nowy termo był felerny? bo jak dolna rura idąca z chłodnicy(golf III 1993 r) była ciepła(duża różnica temp. w porównaniu z temp. węza dolotowego do chłodnicy z pompy) tak teraz jest zimna a górna jest gorrrrąca(paży). czyli co? termostat sie nie otwiera?(a kupiłem nowy), poza tym wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale temp. cieczy nie przekraczała 70-75 na wskaźniku po dłuższej jeździe, aż tu nagle zaczęło wskazywać 110-wystarczą wolne obroty przez 4-5 min na osiągnięcie takiej tem. co? najpierw niedogrzany a teraz przegrzany? aha sprawdzałem chłodnicę(czysta i drożna bez syfów) przepychając wodą, sprawdzałem pompę(odłaczyłem węża górnego i włączyłem silnik-poleciało czyli chyba pompuje?)wiatrak kreci (krótko spiąłem by cały czas chodził na wysokich obrotach- temp. dalej rosłą-wentylator raczej tu nic nie ma do rzeczy).ale jeśli to termo(proszę o potwierdzenie przypuszczenia) czy mogę wyciągnąć temo i otworzyć obieg?(porzebuje przejechać 300 km jednorazowo, a dopiero później bawic się w dalszą wymianę komponentów)bo chyba lepiej niedogrzać i więcej spalić niż przegrzać? aha wiem że różne cuda się dzieją i jeśli w moim przypadku doszło do takowego proszę o inne mozliwe usterki(bo szczerze mówiąc ja już nie mam pomysłów, a jesli czytam, że komuś tam dziurka na rurce doprowadzającej paliwo do gażnika wykoczyła i samoch. nie palił to mi ręce opadają- gość był pono w wielu warsztatach i nic, dopiero znajowy mech. jakoś mu pomógł). aha uszczelka pod głowicą raczej ok(inaczej olej na listwie do sprawdzania poziomu byłby delikatnie mazisty, a nic takiego nie mam, ponadto ze zbiorniczka wyrów. bucha para jak tralala, a poza tym z rury wydech. nie kopci para- więc chyba się nic tu nie miesza ze sobą?pomóżcie mi wielcy fachmani bo dla kazdego silnika właściwe chłodzenie to podstawa żywotności, a ja chciałbym jeszce nim pojeździć kilka lat(poza tą usterką samoch. bez szwanku-golf to golf)
U mnie po odkreceniu korka na zbiorniczku jest to samo. Para wali , woda chlapie . Cos chyba nie takbaca8a pisze:Witam
Sprawdz zakretke na zbiorniczku wyrownawczym dokladnie chodzi o oring na nim czy jest nie przesunięty i to wszystko pewnie to tylko to bo pewnie odkrecales jak silnik byl goracy.
pozdrawiam
Tak samo wyglada ze uszczelka jest ok.
Olek ok. Plyn tez czysty. :/
Wracajac do zakretki ze zbiorniczka.
Jak to oring przesuniety. Zrobiles "literowke" czy tak cos sie tam nazywa

Po prostu co tam ma byc przesuniete.
To nie jest tak , ze sie po prostu dokreca i tyle ??
- sczypior22
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam Mam to samo ale podejrzewam czujnik od wentylatora w czasie postoju gdy nie chlodzi go powietrze z predkosci powinien to robic wentylator w moim przypadku raczej tego nie robi (stanolem otworzylem maske potrzymalem go chwilke na obrotach woda uzyskiwala juz 80 st a on ani drgnie, dopiero poruszalem postukalem zalonczyl sie od razu na drugi stopien, ale po ponownym odpaleniu silnika juz nie mimo wysokiej temp. ) tak do konca to nie jestem pewien czy to jest to. Napiszcie chlopaki moze ktorys cos wie pozdro 

Golf III 1.8 GT
słuchajcie panowie, to był na szczęcie tylko termostat(nowy, ale we wżatku się nie otworzył!i jak się tu nie wkurzyć) wyjąłem go przejechałem te 300 kilosów i ok! (temp. dochodzła niestety tylko do 65 st-trochę więcej mi spalił ale nie miałem uczucia, bym jechał na ssaniu-aha te zakrętki nakrętki itp. nic nie wsazuje żebym miał jakiś oring- zakręcam zbiorniczek na maxa i tyle. odpowietrzanie mam automatyczne i działa w 100 %(pierwsza dawka była do poziomu max przy wlewaniu płynu- po uruchomieniu silnika na jakiś czas poziom spadł- rozumię ze powietrze uszło i zwolniło przestrzeń na dolanie płynu- czynność wykonywałem dwa razy na trasie- teraz już raczej na 100 % wszystko jest oK! chyba już się zdązył doszczętnie odpowietrzyć) aha dzięki za sugestie i rady- będę miał inny problem z samoch., odrazu walę na tą stronę. cześć