Cieżko otworzyć szybę w drzwiach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Cieżko otworzyć szybę w drzwiach
W moim Golfie ciężko jest otworzyć szybę w drzwiach tzn. kręcąc dźwignią podczas otwierania okna stawia ona duży opór szczególnie rano gdy jest zimno. W południe gdy temperatura się zmienia szyba otwiera się dość łatwo. Dziwna sprawa może trzeba coś nasmarować? Kiedyś ściągałem boczek w drzwiach i wszystko wyglądało że jest ok, szyba jest dobrze przykręcona.
Co o tym myslicie?
Co o tym myslicie?
Nie, nie. Muszisz zdjąć boczek z drzwi. Wtedt zobaczysz mechanizm podnoszenia szyby.mmksk pisze:Tzn. nalezy przesmarować zagłębienia, uszczelkę w których wsuwa i wysuwa się szyba?
Szyba jest mocowana do mechanizmu w dwóch uchwytach. Opuść szybę i poluzuj szruby mocujące. Wyreguluj położenie szyby w uchwytach, dokręć i sprawdz czy dobrze działa a prowadnice, po których poruszają się uchwyty szyby, nasmaruj.
Witam. Dokładnie tak jak wyżej pisali koledzy trzeba nasmarować i wyregulować, ja wczoraj zrobilem to bo juz przy zamykaniu piszczala az wszyscy sie ogladali.
Po zdjeciu boczka odkrecilem prowadnice, szybe unieruchomilem tasma w pozycji zamknietej. Prowadnicy calkiem nie wyjmowalem ale po odkreceniu srub byla mozliwosc gorne czesci prowadnicy sciagnac w dol i latwiej mi bylo nasmarowac. potem skrecilem calosc. opuscilem szybe doregulowalem i poskrecalem tak ze jest jak nowa.
Po zdjeciu boczka odkrecilem prowadnice, szybe unieruchomilem tasma w pozycji zamknietej. Prowadnicy calkiem nie wyjmowalem ale po odkreceniu srub byla mozliwosc gorne czesci prowadnicy sciagnac w dol i latwiej mi bylo nasmarowac. potem skrecilem calosc. opuscilem szybe doregulowalem i poskrecalem tak ze jest jak nowa.
Dokładnie to chodzi o to, że jak opuścisz szybę to zobaczysz dwa mocowania szyby (takie zaciski z gumą przy szybie. W tych mocowaniach zobaczysz nakrętkę 10 mm po jednej w każdym mocowaniu. Poluzuj te nakrętki. Wtedy szyba będzie lużno leżeć w uchwytach.
Ja reguluję szyby w następujący sposób:
Po poluzowaniu w/w nakrętek podnoszę szybę do samej góry, wtedy szyba powinna dobrze wpasować się w uszczelkę. Potem delikatnie opuszczam ją spowrotem i dokręcam makrętki mocowania. Na koniec sprawdzam czy wszystko jest ok, w razie czego powtarzam czynność.
Ja reguluję szyby w następujący sposób:
Po poluzowaniu w/w nakrętek podnoszę szybę do samej góry, wtedy szyba powinna dobrze wpasować się w uszczelkę. Potem delikatnie opuszczam ją spowrotem i dokręcam makrętki mocowania. Na koniec sprawdzam czy wszystko jest ok, w razie czego powtarzam czynność.