Problemy po rozruchu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problemy po rozruchu
Witam! Mam nastepujacy problem. Gdy odpale silnik, np po nocy, to po okolo 15 sekundach obroty spadaja, zaczyna dymic na czarno, zbiera sie do 2500 obr/min i dalej nie idzie, strasznie szarpie - nie da sie utrzymac stalej predkosci. Żre wtedy ponad 20 litrow paliwa. Mam silnik 1.8 na gazniku Pierburg 2e (bez katalizatora). Wszystko sie dzieje dopoki silnik nie osiagnie temperatury okolo 80 stopni. POMOCY!
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Wtedy, czy zawsze?Adi1206 pisze:Żre wtedy ponad 20 litrow paliwa
On ma zwykły gaźnik Pierburg'a 2E, tam chyba nie ma elektroniki? Jest jakieś automatyczne ssanie, ale nie jest sterowane z czujnika... Nie rozkładałem tego, więc dokłądnie nie wiem jakdziejo pisze:a odpowiedzialnym jest za to czujnik temperatury!
Sprawdź cały układ zapłonowy, może odpala na 2-3 sylindrach? Jedź na kompleksową regulację gaźnika. U mnie w mieście to ok 3 dych kosztuje a fajnie silniczek chodziAdi1206 pisze:zbiera sie do 2500 obr/min i dalej nie idzie, strasznie szarpie
- Paweł Marek
- V.I.P.

Bardzo prawdopodobne że przelewa ci gaźnik (zawór iglicowy lub membrana wzbogacania mieszanki) bo takie spalanie to już chyba regulacja typowa dwoma śróbami nie naprawi. Poroponuję teścik: jak zacznie już szarpać odłącz i zatkaj od gaźnika przewód paliwowy. Zapal ponownie, jeśli po wypaleniu części paliwa z gaźnika zacznie na chwilę dobrze chodzić (zanim oczywiście wypali całe) to jesteś w domu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.