zamiana automatu na manual
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zamiana automatu na manual
mam golfa 4 tdi z przebiegiem ok 300.000km skrzynia 4 biegowa, skrzynia ma objawy ogolnego zuzycia, czyli szarpanie na cieplym oleju przy zmiania biegow (szczegolnie 1/2) gubi sie przy jezdzie pod gore i potrafi zredukowac z3 na 2 zamiast przelaczyc na 4 i do tego jakis tloczek w srodku jest sparcialy czy cos i trzeba chwile poczekac az ruszy gdy zmieniam z "n" na "d" moje pytanie jest nastepujące gdzie w 3 miescie zmienia ni skrzynie na manuala przy zachowaniu niskich kosztow? nie mam zamiaru sie w ogole bawic w remont tej skrzyni bo to glupota, wole kupic reczna, zamontowac i do tego jeszcze drozej auto sprzedac, bo ludzie wola skrzynie reczne. moje drugie pytanie, to co musze kupic? wiadomo skrzynia+sprzeglo+kolo2 masowe+wybierak i drazek zmiany oraz edal sprzegla, ale czy cos jescze ? polosie? rozrusznik?
Na dobry początek polecam przeczytać ten temat. Dotyczy mk3 ale u Ciebie może być podobnie. Może znajdziesz tu jakieś przydatne informacje.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=86536
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=86536
juz dowiadywalem sie, skrzynia + kopletne sprzeglo z kolem dwumasowym + pedaly + wybierak 1200zł, polosie na wymiane z mojego za free, ew. rozrusznik tez. koszt robocizny pewnie min. 500zeta, ale sprzedam za przynajmniej 1000 wiecej niz w automacie, dodatkowo za automat ze 400zeta moze dostane, nie wiem tylko co z hamulcami
[ Dodano: 21 Mar 2007 21:03 ]
do tego, mniejsze zuzycie paliwa, lepsze przyspieszenie i ukojone nerwy ale zobaczymy
[ Dodano: 21 Mar 2007 21:03 ]
do tego, mniejsze zuzycie paliwa, lepsze przyspieszenie i ukojone nerwy ale zobaczymy
Za remont to raczej prę tysi, wyjęcie i włożenie skrzyni w olsztynie kosztuje tysiaka, od gościa w krakowie chcieli 1800.bongo pisze:Za remont lub kupno automata myśle że tysiaka trza liczyć.Chyba warto.
Ode mnie za remont dyfra w automacie chcieli 4500, potraktowałem to jak dowcip i odjechałem.
Automat do mk2 na szrotach chcą nawet 700 zet to raczej więcej bedzie
Widzę ze temat jest trochę stary ale nie chce otwierać nowego tematu, więc się podłączę. Mam Golfika Mk IV z silnikiem AHF i nieszczęsna skrzynią automatyczną AG4. Chce zrobić przekładkę na manualna 5 biegowego. Wszystko zrobię sam jednak nie wiem co będzie z elektroniką skrzyni automatycznej, czy już ktoś robił coś takiego ?? I jakie oznaczenie ma skrzynia manualna która pasowała by do mojego G4 ??