Pasek rozrządu - Nie dało sie wymienić
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pasek rozrządu - Nie dało sie wymienić
Witam!
W sobote kupiłem komplet do wymiany paska rozrządu, zabieram sie za rozbiórkę po kolei jak ksiazka kaze, dochodze do momentu kiedy trzeba zdjąć koło pasowe, odkręcam cztery imbusy i zostaje ta szesnastokątna śruba na wale. Za chiny nie chce drgnać. Połamałem na niej klucz nasadowy.
Czy wiecie jak to badziejstwo odkręcić??
MOże tam jest lewy gwint.
Czy po odkręceniu tej śruby konieczna jest wymiana jej??
Pozdraiwm
Dahoo
W sobote kupiłem komplet do wymiany paska rozrządu, zabieram sie za rozbiórkę po kolei jak ksiazka kaze, dochodze do momentu kiedy trzeba zdjąć koło pasowe, odkręcam cztery imbusy i zostaje ta szesnastokątna śruba na wale. Za chiny nie chce drgnać. Połamałem na niej klucz nasadowy.
Czy wiecie jak to badziejstwo odkręcić??
MOże tam jest lewy gwint.
Czy po odkręceniu tej śruby konieczna jest wymiana jej??
Pozdraiwm
Dahoo
Jak nie masz pojęcia to nie bież się za to, temat wałkowany tu już 1000 razy http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 53f6058282
Kolego, nie odkręcaj tej śruby bo tylko kłopotów sobie narobisz. Pewnie od nowości nie był zmieniany pasek i to koło się zapiekło (przykleiło) do tego drugiego kółka, u mnie też tak było że nie chciało zejść po odkręceniu tych czterech śrub. Spróbuj delikatnie w nie postukać młotkiem i spryskaj WD-40 i powinno zejść bez problemu.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
ta srube normalnie nie trzeba odkrecac, ale niektorzy lubia sie bawic i rozkrecaja wszystko. taka sruba kosztuje 6zl i nalezy wymienic na nowa, zalozyc na kleju, dokrecic momentem wg. instrukcji, czyli chyba 90Nm. sGARY zaleca sie wymiane. juz niejeden tu pisal jak to mu sie kolo gibie albo mu sie kolo urwalo. ja wiem, ze tego sie normalnie nie wykreca, jesli nie trzeba kola zmieniac. u mnie tez byl rozrzad wymieniony, ale sruba nie byla ruszana.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
qrcze czemu mnie nie ruszyło żeby przywalić młotkim gumowym w to koło pasowe!!!! Trudno - zrobi sie później
Apropos:
Pozdrawiam wszystkich, którzy mi pomogli.
Apropos:
NIe wiem czy zauwazyłeś że wyszukiwarka nie działa. Nie pisał bym jak bym mógł cos znalleźć. Dzięki za linka i mam nadzieję, że nie nadwyrężyłeś nadgarstka przy wklejaniu go. A jeśli spowodowałem moim pytaniem uraz na twojej psychice to przepraszam.Jak nie masz pojęcia to nie bież się za to, temat wałkowany tu już 1000 razy http://forum.vwgolf.pl/vi...3296053f6058282
Pozdrawiam wszystkich, którzy mi pomogli.