Sprężyny - pytanie z tych głupich :P

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
DJ_Mouse
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Sprężyny - pytanie z tych głupich :P

Post autor: DJ_Mouse » ndz mar 18, 2007 12:18

Witam. Może dla większości to pytanie wyda się dziwne lub głupie ale mam 2 kpl. seryjnych sprężyn do mk1 i chodzi mi po głowie jak je ścisnąć żeby tak już zostały...

Czy np. po ściągnięciu ich ściągaczami na max i zostawieniu na ileś czasu zejdą się troche czy zpowrotem wrócą do swojego stanu? Podgrzewanie odpada bo później będą pękać - chyba że się myle?

VW GOLF mk1 81' 1.8T AGU ++
SEAT TOLEDO 1M 01' 1.9 TDI ARL 150KM

opał
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: opał » ndz mar 18, 2007 13:12

hehe,życia by Tobie nie starczyło przy takim sposobie, albo je utnij o niepotrebny kawałek-ale wtedy będą twardsze, albo oddaj kowalowi a on będzie wiedział co z nimi zrobić ( nagrzeje, zmieni chcarakterystykę i będzie ok)

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » ndz mar 18, 2007 14:27

opał, obcinanie sprężyn ma je utwardzić????
ty chyba żartujesz
zrobią sie tylko krótsze i co chwila samochód będzie dobijał
opał pisze:oddaj kowalowi a on będzie wiedział co z nimi zrobić
tym to już mnie rozwaliłes :rotfl: :rotfl:

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

opał
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: opał » ndz mar 18, 2007 14:31

oczywiście że kowal robi takie rzeczy, jak masz resory do zrobienia to gdzie je oddajesz? resorowcowi? resory i sprężyny robi kowal, w wawce najlepszy był na ul. dobrej
co do skracania- tak jest, jak skrócisz sprężynę to się utwardza bo zmniejszasz jej długość a więc i strzałkę ugięcia,poprostu większa siła jest potrzebna żeby ją ugiąć, nie wiem czy to dobrze tłumaczę ale tak jest

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » ndz mar 18, 2007 14:53

opał pisze:oczywiście że kowal robi takie rzeczy
to wiem ale sam powiedz czy pozwolił byś tak " tuningować " springi do swojego furaka??
mylisz pojecia twardosci i strzałki ugięcia .
poczytaj sobie o tym w jakimś podręczniku Mechaniki Technicznej.
uczyłem się o tym 3 latka w technikum

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]

opał
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: opał » ndz mar 18, 2007 14:59

ja osobiście nie bo nie mam takiej potrzeby, odpowiedziałęm na pytanie autora, nie wnikam jaką ma dostępność do części i budżet. Dobry kowal-niestety nadal sie tak na nich mówi ;-) będzie wiedział jak to zrobić, tak sie kiedyś robiło i robi dzisiaj z nietypowymi autami. Oczywiście do golfa możesz sie zgubić w ilości ofert więc nie ma sensu, ale kowal dla niektórych jest jakimś rozwiązaniem . Ja jestem po 5cio letnim technikum i conieco jeszcze pamiętam .

Awatar użytkownika
DJ_Mouse
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DJ_Mouse » ndz mar 18, 2007 15:18

oj szkoda się przez to kłucić... poprostu chciałem się dowiedzieć czy można zrobić coś z tych seryjnych sprężynek żeby troche je ścisnąć a nie utwardzać ich bo nie chce tracić komfortu... miałem już krótsze "sportowe" sprężynki ale waliło na dziurach że aż strach... a mam niepotrzebny kpl. i pomyślałem, że można coś z tym zrobić...

opał
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: opał » ndz mar 18, 2007 15:24

to nie kłótnia tylko na szczęście wymiana zdań, i fajnie jakby tylko takie były,przecież forum jest do dyskusji nie do porachunków ;-) pozdr,

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » ndz mar 18, 2007 16:39

opał pisze:to nie kłótnia
zgadza się :partyman:
DJ_Mouse pisze:mam niepotrzebny kpl. i pomyślałem, że można coś z tym zrobić...
więc je przytnij ale na własne ryzyko

Awatar użytkownika
Kisiel
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Kisiel » ndz mar 18, 2007 19:22

opał, co Ty wygadujesz???? zgadzam sie z marek2907, ludzie nie robcie nic ze sprezynami we wlasnym zakresie, nie wolno ich obcinac ani sciskac na aucie jakimis obejmami, kowal tez tutaj malo co pomoze, poczytajcie sobie na forum, jest sporo tematow ze ktos obcial sprezyny i sciaga mu auto chociaz zrobil to bardzo dokladnie i wszystkie 4 obcial o taka sama czesc, np o 1 zwoj, albo triki w stylu ze ktos obejmami sciaska sprezyny zeby auto nizej stalo, nic glupszego, jak peknie taka obejma np przy chociazby 100km/h to zaden nawet najlepszy kierowca nie wyprowadzi wtedy auta i nie zatrzyma na drodze,nie po to sztab inzynierow siedzi i pracuje i wylicza te wszytskie sily itd i sa robione testy na krotszych sprezynach (do obnizenia auta) zeby ktos sobie ucinal albo sciskal i krotsze sprezyny to nie jest tylko chwyt marketingowy do zrobienia kasy,tylko naprawde zadne wlasne wynalazki z seryjnymi sprezynami nie zdaja egzaminu i sa bardzo niebezpieczne
DJ_Mouse pisze:Czy np. po ściągnięciu ich ściągaczami na max i zostawieniu na ileś czasu zejdą się troche czy zpowrotem wrócą do swojego stanu?
takie cos nie zadziala,sprezyny i tak wroca to swoich "naturalnych" rozmiarow tzn tych przed tym sciaskaniem a taki zabieg zniszczy troche sprezyne i skroci jej zywotnosc,jak sie nie ma kqsy to zawsze mozna kupic uzywane krotsze springi i to jest na pewno lepsze rozwiazanie

Awatar użytkownika
DJ_Mouse
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DJ_Mouse » ndz mar 18, 2007 19:31

ok poszukam używek... Dzięki za odpowiedzi, temat można zamknąć. Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”