Wyciek oleju!!!???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wyciek oleju!!!???
Mam golfika na wilopunkcie 91 rok 1,3 NZ i ostatnio zobaczylem ze ciknie mi po silniku olej a dokladnie po lewej stronie tam kolo obudowy rozrzadu niby tak jakby spod glowicy ale sprawdzalem czy mam kawowy nalot na korku ale wrecz przeciwnie jest czarny nawet bardzo czarny, Mam juz zalany caly alternator jeszcze kumpel mi powiedzil dzisiaj ze moze to nie byc olej, jak mu powiedzilem ze troszke mi ubywa plynu chlodniczego. Czy moze tak rzucac tym plynem z pompy wody czy moze jakis simering sie wyrobil i to olejem mi tak rzuca??? Co to moze byc i jaki koszt???
....
Re: Wyciek oleju!!!???
Odpal silnik i sprawdź czy z czujnika ciśnienia oleju nie wydobywa się olej. Miałem niedawno podobne objawy jakie opisałeś (od obudowy rozrządu po alternator). Koszt czujnika ciśnienia oleju to około 12-20zł.blue pisze:Mam golfika na wilopunkcie 91 rok 1,3 NZ i ostatnio zobaczylem ze ciknie mi po silniku olej a dokladnie po lewej stronie tam kolo obudowy rozrzadu niby tak jakby spod glowicy ale sprawdzalem czy mam kawowy nalot na korku ale wrecz przeciwnie jest czarny nawet bardzo czarny, Mam juz zalany caly alternator jeszcze kumpel mi powiedzil dzisiaj ze moze to nie byc olej, jak mu powiedzilem ze troszke mi ubywa plynu chlodniczego. Czy moze tak rzucac tym plynem z pompy wody czy moze jakis simering sie wyrobil i to olejem mi tak rzuca??? Co to moze byc i jaki koszt???
Volskwagen - Das Auto.
-
- Użytkownik
najpewniej to zdejmij obudowe paska wytzyj wszystko dokladnie odpal silnik i sprawdzaj gdze pojawia sie olej. inaczej dokladnie nie zlokalizujesz bo olej moze byc rozdmuchiwany podczas jazdy. a jesli jest to płyn chlodniczy to jest taka metoda strasznie niehigieniczna ale jak wezmiesz na czubek języka to plyn powinien byc słodkawy ale nie wiem nei probowałem tego tak próbowac, znajomy mechanik mi tak mówił