szyby działają tylko przy otwartcyh drzwiach kierowcy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kocioł DCG
Użytkownik
Użytkownik

szyby działają tylko przy otwartcyh drzwiach kierowcy

Post autor: Kocioł DCG » sob mar 17, 2007 20:12

mam znów problem z szybami... działają tylko jak otworze drzwi kierowcy, a dokładniej jak nie jest wciśnięty ten przycisk co daje sygnał dla lampki oświetlające wnętrze jak drzwi nie są zamknięte. co to może być???? pomijam to że szyba od kierowcy reaguje tylko jak chcę ją podnieść( bo słychać dźwięk z silniczka) a jak opuścić to nic nie słychać ; gdyż w tych drzwiach miałem wstawiony nieoryginalny silniczek i on działa troche na innej zasadzie m.in. nie obejmuje go funkcja domykania z kluczyka (oraz alarmu). Jeszcze jedna uwaga: jak zamknę drzwi i zostawie uchylone szyby to o dziwo z alarmu sie domykają. nie wiem co jest pomóżcie błagam... :panna:

Awatar użytkownika
bladiiik
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bladiiik » sob mar 17, 2007 20:49

prawdopodobnie nie ma masy i dlatego jak otworzysz to szyby dzialaja bo lampka jest wyzwalana masa
Ostatnio zmieniony sob mar 17, 2007 21:32 przez bladiiik, łącznie zmieniany 1 raz.

....::::VW Passat 1.8 Kombi::::.....
MoJe AuTkO : http://vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2202

Awatar użytkownika
Kocioł DCG
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kocioł DCG » sob mar 17, 2007 21:02

a masz jakiś sposób jak to rozwiązać i wiesz od czego to się mogło stać? przetarcie kabelka jakiegoś?

Awatar użytkownika
bladiiik
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bladiiik » sob mar 17, 2007 21:30

najprawdopodobniej gdzies ta masa musiala sie rozlaczyc.sproboj moze rozebrac conieco i sprawdz polaczenia wszystkich mas przy calej instalacji tych szyb. nie mowie ze to na 100% to ale tak mi sie wydaje. innej mozliwosci ani przyczyny tego co sie dzieje nie widze. jeszcze pomysle, moze cos wykminie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob mar 17, 2007 21:32

Jak tu pomóc skoro masz nieoryginalny silniczek. Pewnie masz oryginalny tylko z innego auta. Czy może w ogóle uniwersalny mechanizm? W każdym razie w oryginale jest tak że jak wyłączysz zapłon to szyby z przycisków otwierają się dopiero po otwarciu drzwi, ale jak w tym momencie zamkniesz to jeszcze chwilę dziłają. Więc posprawdzaj kable w wiązce drzwiowej, bo może po prostu plus po zapłonie nie dochodzi do silnika (kabel czarno żółty)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
bladiiik
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bladiiik » sob mar 17, 2007 21:38

nom to bardzo prawdopodobne

Awatar użytkownika
Kocioł DCG
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kocioł DCG » sob mar 17, 2007 21:47

Już zdejmowałem obicie, zaglądałem pod ten gumowy wąż co w nim idą przewody ale nie widziałem zbytnio żeby coś było odłączone lub przetarte. wcześniej miałem podobny problem bo niechcący oderwałem kabelek od tego silniczka nieoryginalnego ale wtedy nie miało nic do rzeczy czy drzwi są otwarte czy zamknięte

[ Dodano: Sob Mar 17, 2007 20:53 ]
aha ten silniczek nie jest z innego auta raczej bo kupiłem go jako nowy (380zł około) i trzeba było trochę poprzerabiać tam instalację bo oryginalny się podłączało na kostkę a do tego chyba tylko 2 kabelki szły i jeszcze trzeba było jakieś przekaźniki wstawić w drzwi

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob mar 17, 2007 21:59

Kocioł DCG pisze:a do tego chyba tylko 2 kabelki szły i jeszcze trzeba było jakieś przekaźniki wstawić w drzwi
no to jakaś podróba, pewnie coś się uwaliło w tych nieoryginalnycvh połączniach. Czemu założyłeś takie coś i to za taką kasę, spokojnie byś znalazł uzywkę za mniejsze pieniądze. Teraz żeby ci pomóc musiałbyś dokładnie opisać pod jakie kolory kabli orginalnych podłączone sa te przekaźniki, a i tak trudno bedzie.

[ Dodano: Sob Mar 17, 2007 8:59 pm ]
najprościej jechać do tego elektryka co zakładał, niech sie zrehabilituje.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Kocioł DCG
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kocioł DCG » sob mar 17, 2007 22:33

to było dawno... teraz bym poszukał używki raczej.. mniejsza o to... no będę się musiał wybrać do elektryka chyba... jestem z nim umówiony na za tydzień tyle że w innej sprawie więc będzie miał chyba 2w1... ale myślałem, że tu coś do tego czasu może się dowiem. Liczę, że ktoś miał coś podobnego i udało mu sie to rozwiązac (głównie chodzi o to, że przy otwartych drzwiach się tylko szyby otwierają a pomijając fakt, że mam tam inny silniczek, bo słyszałem gdzieś o takim przypadku właśnie na fabrycznych silniczkach i z tego co pamiętam to tam coś do rzeczy miało czy jest lampka wnętrza zapalona czy nie-sprawdzałem u mnie i lampka nie ma wpływu na działanie szyb no ale lampka gaśnie po wciśnieciu tego przycisku-czujnika a u mnie też po jego wciśnięciu szyby przestają działać)

Awatar użytkownika
bladiiik
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bladiiik » sob mar 17, 2007 22:57

hmm, ale te szybki przy wlaczonym zaplonie to tez nie dzialala prawda??? bo nie napisales

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob mar 17, 2007 23:01

z włącznika drzwiowego lampki ida trzy przewody, brążowy, brązowo biały obsługuje lampkę, a do mechanizmu szyb jest ten trzeci, zdaje się brążowo żółty. Spróbuj go odpiąć powinno pomóc, będzie tak jakbyś miał otwarte drzwi dla silniczka a lampka będzie działać normalnie

Awatar użytkownika
Kocioł DCG
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kocioł DCG » sob mar 17, 2007 23:02

ani przy włączonym ani przy wyłączonym

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”