Klimatyzacja

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

manieczek111
Użytkownik
Użytkownik

Klimatyzacja

Post autor: manieczek111 » sob mar 17, 2007 21:01

Jak to jest z klimatyzacja? Czytajac kiedys ogloszenia sprzedazy samochodow natknalem sie na sformulowanie "nabita klima", o co tu chodzi? o ten plyn chladzacy?trzeba go wymieniac?

No i jeszcze jedno pojecie "odgrzybianie klimy"?

greg

Post autor: greg » sob mar 17, 2007 22:51

manieczek111 pisze:"nabita klima"
czynnik chłodniczy należy sprawdzić i w razie ubytku nabić do włąściwego stanu.
manieczek111 pisze:odgrzybianie klimy
- niestety - posiadajac klimatyzację musisz co roku na wiosnę dokonać odgrezybienia instalacji klimatyzacyjnej tj wszystkich kanałów które prowadzą schłodzone powietrze - nie dokonanie tego powoduje:
1. smród w aucie.
2. uczulenia

opał
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: opał » sob mar 17, 2007 23:49

samo uzupełnienie to metoda kowalska, naprawdę to odsysa się stary czynnik razem z olejem i filtruje,potem wytwarza próżnię na np. 0,5-1 h. żeby odparowały syfy z instalacji,chłodnicy,osuszacza itd, potem sprawdza szczelność, wprowadza się olej a na końcu czynnik- tak wygląda okresowa czyli coroczna obsługa wnętrza układu klimy, a do tego odgrzybianie czyli oczyszczenie ukłądu klimy na zewnątrz i wymiana filtra kabiny jeżeli jest konieczna.Trwa to dobre 2-3 godziny ale efekt jest super. To że klima chłodzi nie zawsze znaczy że jest z nią w 100 proc. ok, wiem bo to robię jakby co ;-)

greg

Post autor: greg » sob mar 17, 2007 23:58

opał, jak robisz to miło wiedziec - bo zacząłem montować w swoim klimatronik ...

opał
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: opał » ndz mar 18, 2007 00:01

poskładaj to "nabijemy" ;-), mój kolo tez sie za to zabiera,zobaczymy jak wam wyjdzie bo ta jest kilka dyskretnych różnic ;-),pozdr

manieczek111
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: manieczek111 » ndz mar 18, 2007 19:25

greg pisze:czynnik chłodniczy należy sprawdzić
a gdzie to mozna sprawdzic, w jakim miejscu?

opał pisze:wiem bo to robię jakby co ;-)
a mozesz mi napisac chociazby na pw ile taki serwis klimy kosztuje, mniej wiecej

greg

Post autor: greg » ndz mar 18, 2007 20:48

manieczek111 pisze:a gdzie to mozna sprawdzic, w jakim miejscu?
w mejscu gdzie nabijają i uzupełniają klimę - sam bez przyrządów to najwyzej upuścisz

opał
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: opał » ndz mar 18, 2007 20:59

między 100 a 200 pln, zależy co trzeba zrobić, generalnie nie trzeba popuszczać z zaworu jeżeli chcesz sprawdzić czy jest czynnik, jak go będzie do 15-20 procent za mało to klima jeszcze będzie jakoś działała, jak spadnie poniżej pewnej wartości to nie włączysz kompresora-wtedy możesz sprawdzić czy cokolwiek jest upuszczając

Każdemu brakuje-jednemu do jachtu,drugiemu do chleba

klimatyzacje-serwis i ozonowanie

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”