Ibiza FL ARL+ >Cupra Look<
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP
Witam!
Blisko rok temu stałem się właścicielem czarnej Ibizy FL, jednak dopiero teraz postanowiłem przedstawić ją szerszej publiczności:)
Dane auta z dnia zakupu:
Marka: Seat
Model: Ibiza FL
Rok prod.: 2000
Silnik: oryginalnie AGR 90 km SWAP na ARL 150 km z Seata Leona
Skrzynia biegów: 5 stopniowa GGU
Sprzęgło: G60
Turbo: BRD
Wydech: 2,25 cala przelot
Hamulce: przód 280mm z wersji Cupra, tył 232mm
Zawieszenie: amortyzatory Seat Sport, sprężyny seria
Koła: alufelgi oryginalne Seat 15 cali, opony Toyo, Goodyear
CarAudio: seria 4 głośniki
Wnętrze: kubełkowe fotele, wskaźniki temp. oleju i woltomierz z wersji Cupra
Inne: stożkowy filtr powietrza Simota, frontowy intercooler, orurowanie coolera ze stali nierdzewnej, usunięty EGR, grill bez znaczka, przyciemnione szyby
Moc auta: 191km 391nm
Fotki z ogłoszenia:
Za udostępnienie fotek bardzo dziękuję poprzedniemu właścicielowi auta Markowi.
Po zakupie przyszedł czas na standardowy serwis:
-Olej MOTUL SPECIFIC 505.01
-Filtry Filtron
-Inne kosmetyki i zapachy samochodowe
Po niedługim czasie przyszedł czas na zakupienie rozsądnych felg w słusznym rozmiarze 17 cali
Na fotkach pierwsze przymiarki nowych felg, które w późniejszym czasie zostały odnowione i pomalowane na biało.
Następnym krokiem w zmianie wyglądu Ibi był zakup przedniego zderzaka z wersji Cupra
Zderzak kupiłem w stanie dającym wiele do życzenia, jednak z pomocą znajomego rzeźbiarza w plastiku został doprowadzony do idealnej postaci i przerobiony pod frontowy intercooler.
Do auta wrzuciłem również sprężyny KW, które zbliżyły Ibi do ziemi
I oto fotki jak auto prezentowało się na koniec sezonu podczas zlotu w Żmigrodzie.
Koniec roku 2011 i początek 2012 to czas zbrojeń
Jeszcze jesienią zabrałem się za montaż Big T pod maskę Ibizy wraz z wyspawaniem dolotu 3 cale jak i DP i wydechu w takim samym rozmiarze. Efektem końcowym tej operacji była wizyta i Jacka (Evolution Motorsport) i napisanie softu pod nowe turbo, która ostatecznie nie została zwieńczona żadnym wykresem, ponieważ nie udało się schamować auta z powodu awarii turbosprężarki
Jak się później okazało przyczyną awarii był źle skonstruowany dolot, ale cóż, człowiek uczy się na błędach
Nadszedł czas na kolejne, większe turbo hybryde:
Podczas wymiany turbiny postanowiłem wyrzucić stożek simoty, ponieważ nie spełniał już swojej roli i nie dawało się go doprowadzić do zadowalającego stanu, fotki przed:
I po usunięciu stożka i wrzuceniu ori puszki filtra powietrza:
Zmiana turbosprężarki i soft wymusiły wzmocnienie sprzęgła, ponieważ G60 powiedziało dość
Zakupiona nowa czterołapkowa wzmacniana tracza SACHS PERFORMANCE:
Czekam jeszcze na ori docisk z VR6 i wtedy nastąpi montaż kompletu
Czas gdy nie grzebię nic przy silniku poświęcam dopieszczeniu wyglądu Ibi, przymiarka do lamp a'la Cupra:
Dane auta na dzień dzisiejszy:
Silnik: ARL 150 km z Seata Leona
Sprzęgło: jeszcze G60
Turbo: GT22256/GT2260
Wydech: 3 cale przelot
Zawieszenie: amortyzatory Seat Sport, sprężyny KW
Koła: alufelgi OZ Titan 17 cali, opony Dunlop SP Sport
Inne: frontowy intercooler, orurowanie coolera ze stali nierdzewnej, usunięty EGR, grill bez znaczka, przyciemnione szyby
Moc auta: ???km ???nm
Blisko rok temu stałem się właścicielem czarnej Ibizy FL, jednak dopiero teraz postanowiłem przedstawić ją szerszej publiczności:)
Dane auta z dnia zakupu:
Marka: Seat
Model: Ibiza FL
Rok prod.: 2000
Silnik: oryginalnie AGR 90 km SWAP na ARL 150 km z Seata Leona
Sprzęgło: G60
Turbo: BRD
Wydech: 2,25 cala przelot
Zawieszenie: amortyzatory Seat Sport, sprężyny seria
Koła: alufelgi oryginalne Seat 15 cali, opony Toyo, Goodyear
Inne: stożkowy filtr powietrza Simota, frontowy intercooler, orurowanie coolera ze stali nierdzewnej, usunięty EGR, grill bez znaczka, przyciemnione szyby
Moc auta: 191km 391nm
Fotki z ogłoszenia:
Za udostępnienie fotek bardzo dziękuję poprzedniemu właścicielowi auta Markowi.
Po zakupie przyszedł czas na standardowy serwis:
-Olej MOTUL SPECIFIC 505.01
-Filtry Filtron
-Inne kosmetyki i zapachy samochodowe
Po niedługim czasie przyszedł czas na zakupienie rozsądnych felg w słusznym rozmiarze 17 cali
Na fotkach pierwsze przymiarki nowych felg, które w późniejszym czasie zostały odnowione i pomalowane na biało.
Następnym krokiem w zmianie wyglądu Ibi był zakup przedniego zderzaka z wersji Cupra
Zderzak kupiłem w stanie dającym wiele do życzenia, jednak z pomocą znajomego rzeźbiarza w plastiku został doprowadzony do idealnej postaci i przerobiony pod frontowy intercooler.
Do auta wrzuciłem również sprężyny KW, które zbliżyły Ibi do ziemi
I oto fotki jak auto prezentowało się na koniec sezonu podczas zlotu w Żmigrodzie.
Koniec roku 2011 i początek 2012 to czas zbrojeń
Jeszcze jesienią zabrałem się za montaż Big T pod maskę Ibizy wraz z wyspawaniem dolotu 3 cale jak i DP i wydechu w takim samym rozmiarze. Efektem końcowym tej operacji była wizyta i Jacka (Evolution Motorsport) i napisanie softu pod nowe turbo, która ostatecznie nie została zwieńczona żadnym wykresem, ponieważ nie udało się schamować auta z powodu awarii turbosprężarki
Jak się później okazało przyczyną awarii był źle skonstruowany dolot, ale cóż, człowiek uczy się na błędach
Nadszedł czas na kolejne, większe turbo hybryde:
Podczas wymiany turbiny postanowiłem wyrzucić stożek simoty, ponieważ nie spełniał już swojej roli i nie dawało się go doprowadzić do zadowalającego stanu, fotki przed:
I po usunięciu stożka i wrzuceniu ori puszki filtra powietrza:
Zmiana turbosprężarki i soft wymusiły wzmocnienie sprzęgła, ponieważ G60 powiedziało dość
Zakupiona nowa czterołapkowa wzmacniana tracza SACHS PERFORMANCE:
Czekam jeszcze na ori docisk z VR6 i wtedy nastąpi montaż kompletu
Czas gdy nie grzebię nic przy silniku poświęcam dopieszczeniu wyglądu Ibi, przymiarka do lamp a'la Cupra:
Dane auta na dzień dzisiejszy:
Silnik: ARL 150 km z Seata Leona
Sprzęgło: jeszcze G60
Turbo: GT22256/GT2260
Wydech: 3 cale przelot
Zawieszenie: amortyzatory Seat Sport, sprężyny KW
Koła: alufelgi OZ Titan 17 cali, opony Dunlop SP Sport
Inne: frontowy intercooler, orurowanie coolera ze stali nierdzewnej, usunięty EGR, grill bez znaczka, przyciemnione szyby
Moc auta: ???km ???nm
Ibiza FL z ARL, GTB, Big pompki viewtopic.php?f=91&t=526381&p=6300378#p6300378" onclick="window.open(this.href);return false; ARL po raz trzeci
Super autko śmigaj na hamownie bo jestem ciekaw ile tych Nm było, że sprzęgło G60 sie posypało
Pzdr i powodzenia w dalszych modach
Pzdr i powodzenia w dalszych modach
Postaram się shamować jeszcze ten setup, który jest w tej chwili:) Jak to zrobię na pewno wrzucę wykres:)
Ibiza FL z ARL, GTB, Big pompki viewtopic.php?f=91&t=526381&p=6300378#p6300378" onclick="window.open(this.href);return false; ARL po raz trzeci
Re: Ibiza FL ARL+ >Cupra Look<
Dziś zakupiłem nowy nabytek, tuleje wahaczy zdecydowałem się na pełne tuleje lemfordera
Jutro montaż
Jutro montaż
Co miałeś na myśli o źle skonstruowanym dolocie? Wpadło coś i rozwaliło turbine czy kiepska filtracja była i za dużo syfu naleciało?
I tak z czystej ciekawości ile wyszedł Cie swap na ARL? Sam robiłeś czy zlecałeś komuś? Może być na PW
I tak z czystej ciekawości ile wyszedł Cie swap na ARL? Sam robiłeś czy zlecałeś komuś? Może być na PW
Przyczyną rozpadu poprzedniej turbiny był źle pospawany dolot, tzn. złą metodą, wyspawaliśmy wszystko migomatem i nie usunęliśmy wszystkich kawałków drutów, które zostały wewnątrz, te dostały się do wirnika i po sprężarce
Co do swapu to kupiłem już auto z tym silnikiem
Co do swapu to kupiłem już auto z tym silnikiem
- hugo00
- Użytkownik
Dzieje sie cos? Hamowałeś bestie?
Pomiary G-tech
Mój czarnuch na gtb2260, ostrym wałku i dużych pompkach http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=160&t=403529" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój czarnuch na gtb2260, ostrym wałku i dużych pompkach http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=160&t=403529" onclick="window.open(this.href);return false;
Dokładnie tak jak mówi zabba88, silnik znajdzie dom w nowej budzie
Czekam na relacje ze swapu
Czekam na relacje ze swapu
Widzę, że wieści szybko się rozchodzą
Może dziś uda się zorganizować małą sesję zdjęciową i coś wrzucić
Może dziś uda się zorganizować małą sesję zdjęciową i coś wrzucić
Wiedzialem w dniu kiedy kupiles
ale jakos nie pisalem
wklejaj jakies fotki
ale jakos nie pisalem
wklejaj jakies fotki
Sesja zorganizowana, jest i nowy temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=469100" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam