Budowa najdłuższej skrzyni typu 020
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
A co jest w nich takiego niezwykłego, że tyle kosztują?
Sprzedam fabrycznie nowe wyświetlacze full fis do liczników z MK4
Wymiana za dopłatą.
Kontakt: 513680655 lub PW
Wymiana za dopłatą.
Kontakt: 513680655 lub PW
są z serwisu. a poza tym nie jestem pewien czy nie sąto pasowane śruby ale chyba nie , zawsze można za parę groszy kupić zwykłe śruby drobno zwojowe o twardości 12.9 jeśli nie będą pasować zawsze można zamówić w serwisie
Najgorsze że nie są to po prostu klasyczne śruby, tylko stopniowe w dodatku z wielowypustem.
Mam też skrzynie 4Z i wydaje mi się że jest tam zmienione główne bo jest szybsza niż powinna, prędkości takie jak przy skrzyni 4S, muszę rozebrać bo może siedzą tam śruby.
Mam też skrzynie 4Z i wydaje mi się że jest tam zmienione główne bo jest szybsza niż powinna, prędkości takie jak przy skrzyni 4S, muszę rozebrać bo może siedzą tam śruby.
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;
Muszę się podpiąć do tematu bo nic satysfakcjonującego nie znalazłem, potrzebuję wydłużyć piąty bieg w mk3 1.9 tdi syncro. i tu dwa pytania:
1. od jakiej skrzyni zabrać piątkę żeby nie było pasowało, a i żeby różnica była odczuwalna bo wtej chwili jadąc 130 mam 3 tys obrotów co jest bardzo irytujące.
2. mechanik mi powiedział że nie ma dużo z tym roboty bo wystarczy odkręcić dekielek i wymienić ostatnią zębatkę?
nie celuje tu absolutnie w jakieś kosmiczne prędkości. Chodzi mi głównie o spalanie z racji że 90% mojej drogi do pracy i z powrotem to jest autostrada. a ciężko jechać 100km/h.
1. od jakiej skrzyni zabrać piątkę żeby nie było pasowało, a i żeby różnica była odczuwalna bo wtej chwili jadąc 130 mam 3 tys obrotów co jest bardzo irytujące.
2. mechanik mi powiedział że nie ma dużo z tym roboty bo wystarczy odkręcić dekielek i wymienić ostatnią zębatkę?
nie celuje tu absolutnie w jakieś kosmiczne prędkości. Chodzi mi głównie o spalanie z racji że 90% mojej drogi do pracy i z powrotem to jest autostrada. a ciężko jechać 100km/h.
bozo, jaką masz skrzynkę biegów zacznijmy od tego i jakie przełożenie na dyfrze, jak będziemy wiedzieli te rzeczy wtedy możemy coś podpodwiedzieć.
bo generalnie od każdej skrzynki 02A bedzie pasować zestaw kół zębatych,
bo generalnie od każdej skrzynki 02A bedzie pasować zestaw kół zębatych,
z przełożeniem na dyfrze może być problem bo nawet nie wiem gdzie to sprawdzić, co do skrzyni dziś może znajdę chwilkę czasu żeby to sprawdzic.
sprawdziłem skrzynia jest CTT , zębatka piątego biegu jak powiedzieli w serwisie Z 33/46 a kola załączanego też jest 33/46
sprawdziłem skrzynia jest CTT , zębatka piątego biegu jak powiedzieli w serwisie Z 33/46 a kola załączanego też jest 33/46
w skrzynkach 020 i 02A jest to samo przełożenie z tego co się orientuję jeśli chodzi o dyfer ,
a nie wiesz jaka różnica jest w przełożeniu ?? bo znalazłem na forum strone ze skrzyniami aczkolwiek niema tu ani jednej ani drugiej jakie podałeś.
http://www.dieselschrauber.de/GKB.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.dieselschrauber.de/GKB.html" onclick="window.open(this.href);return false;
chodzi mi o to że zmieniając skrzynkę z np 020 na 02A zmieniasz skrzynię razem z przystawką i wsio gra, dopiero chyba VR6 miał inne przełożenie i na tylnym dyfrze i w przystawce,
przystawka zbiera napęd z kosza mechanizmu różnicowego, i niezależnie od tego jakie masz przełożenie, w skrzyni, to przłożenie pomiędzy koszem mechanizmu różnicowego a tylnym dyfrem sięnie zmienia.
przystawka zbiera napęd z kosza mechanizmu różnicowego, i niezależnie od tego jakie masz przełożenie, w skrzyni, to przłożenie pomiędzy koszem mechanizmu różnicowego a tylnym dyfrem sięnie zmienia.
a i byłbym zapomniał, symbole 020 i 02A to nie oznaczenia konkretnych skrzyń tylko rodzajów, do skrzynek 020 należą między innymi skrzynki 4T, 4S, CHC, CHD, stosowane np w TD
do skrzynek 02A, ASD, EGS, CTN, GGU stosowane w TDI
przy CTT pownienej mieć około 2400 rpm przy 100kmh CTT to skrzynka 02A
do skrzynek 02A, ASD, EGS, CTN, GGU stosowane w TDI
przy CTT pownienej mieć około 2400 rpm przy 100kmh CTT to skrzynka 02A
VR6 ma 16/21, pozostałe 20/21.arwam pisze: dopiero chyba VR6 miał inne przełożenie i na tylnym dyfrze i w przystawce
Najdłuższe ze skrzyń co było w mk3 to chyba ASD. Rożnica w przełożeniach między tymi skrzyniami tkwi w dyfrze skrzyni: CTT ma 61/18, a ASD 60/19.
Niestety CTT ma taką samą piątkę jak ASD, czyli wspomniane 33/46 (0,717), więc ciężko będzie znaleźć dłuższą piątkę
Nie wiem czy pasują koła ze skrzyń z autek z mniejszymi kołami (więc większym przełożeniem) typu VW Polo, tam na pewno jakaś dłuższa piątka by się znalazła.
czyli jeśli dobrze zrozumiałem to okazuje sie że moja skrzynia wraz z piątym biegiem wcale nie jest taka krótka jak mi sie wydaje. I nie bardzo oplaca sie robić coś z ta skrzynia ani wsadzać dłuższej.
Sprawdź sobie dyfer z ASD, wtedy "Achse" zamiast 3,38889 będzie 3,15789 - wpisz w ten program to zobaczysz co to da.
Inna, ale niepewna opcja to piąty bieg z Polo, np. na szybko znalazłem w skrzyniach DXF oraz FFF przełożenie 36/51 (0,70588).
PS. rozmiar koła wpisałeś chyba dość nietypowy dla mk3, przy 15" powinno być 195/50 albo 205/45 tak mi się wydaje, wtedy prędkości też nieco się zmienią.
Inna, ale niepewna opcja to piąty bieg z Polo, np. na szybko znalazłem w skrzyniach DXF oraz FFF przełożenie 36/51 (0,70588).
PS. rozmiar koła wpisałeś chyba dość nietypowy dla mk3, przy 15" powinno być 195/50 albo 205/45 tak mi się wydaje, wtedy prędkości też nieco się zmienią.
no tak tyle że ASD nie jest skrzynia syncro a gdzieś tu wyczytałem że nie da się przerobić zwykłej na syncro.