Jak zrobic orurowanie do FMIC, gdzie kupić materiały itd...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
xander_88, Wieksze musisz wziać bo policz sobie grubośc kwasiaka + grubość silikonu to Ci na 48-51 raczej nie wejdzie obejma.
-
- Forum Master
Witam, opaski bierz 60-50mm lub 60-48mm, bo po nałożeniu silikonu, czy gumy na rurę 51mm, może być coś około 60mm, bo silikon ma przeważnie ok 5mm na ściankę x2.
Pozdrawiam.
Akurat Antonioo, troszeczkę mnie wyprzedził.
Pozdrawiam.
Akurat Antonioo, troszeczkę mnie wyprzedził.
Ostatnio zmieniony pn gru 16, 2013 23:51 przez tomek08, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Antonioo, no ja tez tak właśnie rozumuje ale chciałem fachurów zapytać . Te obejmy SGB z fmic.pl dają rade ? czy mozna gdzieś zakupić lepsze w rozsądnej/podobnej cenie ?
ps: spawa ktoś z forumowiczów flansze pod mapsensor+ "kolektor" bez egr ?
ps: spawa ktoś z forumowiczów flansze pod mapsensor+ "kolektor" bez egr ?
ex: MK4 245 km/460nm
-
- Forum Master
Bierz zwykłe opaski, te SGB to przerost formy nad treścią, chyba, że 2,5bara będziesz dmuchać.
Tomek
xander_88, u Ciebie w mieście nikogo nie ma z takimi obejmami? Ja kupiłem w sklepie z łozyskami bo tam mieli na wystawie.. i spisują sie ideanie nie poluźniają sie, z fmic.pl ceny troche mają
ja mam chyba 60-63 ale sprawdze jutro dokładnie coś takiego mam identyczne
ja mam chyba 60-63 ale sprawdze jutro dokładnie coś takiego mam identyczne
Antonioo, bede wdzieczny za sprawdzenie (żle zrozumialem wiadomosc, myslałem, ze Ci zostały i chcesz odsprzedać )
tomek08, wole chyba wydac te 50zł wiecej jeśli mam być pewny ze nie bede w białej koszulce lezeć pod autem bo coś zerwało w trasie
tomek08, wole chyba wydac te 50zł wiecej jeśli mam być pewny ze nie bede w białej koszulce lezeć pod autem bo coś zerwało w trasie
-
- Forum Master
Spoko, jak tam wolisz, ja jeżdżę ju 1,5roku na zwykłych opaskach, na doładowaniu 1,5bara, a znajomy na 2barach i nic się nie dzieje. Tych opasek tam potrzeba będzie 10-12sztyk.
Mój post miał wnieść tylko, tyle do tematu, że nie zawsze trzeba przepłacać, bo i tak może to być nie wykorzystane, ale wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam.
Mój post miał wnieść tylko, tyle do tematu, że nie zawsze trzeba przepłacać, bo i tak może to być nie wykorzystane, ale wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam.
Tomek
Zawsze kwasiak dac wiekszy np 52mm a silikony 50mm wtedy ciezko nachodzi na rure i scisnie mocniej obejma i nie ma bata aby coś rozsadziło ja mam 1.5 bara na pełnym bucie i nic nie zrzucało. Jak bedzie kwasiak i silikon 50mm to tam różnie na początku tak miałem to do konca układ był nieszczelny i nieraz rozsadziło i zmieniłem wszystko na 52 a silikon został 50 i wszystko ładnie dociska + do tego rancik obspawany ze obejma sie na nim zatrzymuje
- trzeci5
- Forum Master
Re: Jak zrobic orurowanie do FMIC, gdzie kupić materiały itd
ja zawsze na końcach rury robię spawy tak aby po nałożeniu silikonu i skręceniu opaską spaw nie pozwala na ześlizgnięcie się silikony,opaskę zawsze zakładam za spawem,na zdjęciu poniżej jak je powiększycie będą widoczne te spawy i widać tam jakie opaski zastosowałem bo leża obok rur
taa racja warto zrobić ranty na końcu choć by zwykły spaw na którym sie opaska zatrzymie.
Antonioo, zrobie jak mowisz zamowie silikony mniejsze niz rurki po nałożeniu zobaczę jak to wyjdzie wymiarowo i dopiero opaski zamówie
trzeci5, jeszcze raz dzieki za fotki
trzeci5, jeszcze raz dzieki za fotki
ja nie mam tych rantów nigdzie i tez sie trzyma, jezdze na doladowaniu 1.5bara
mkII http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=557727" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=502105" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam szeroką stal serduszka 15" 4x100/ 7.5j i 8j
- ziomalzx
- Ma gadane
- Auto: Touran
- Silnik: BMN
witam kolegów.
na wiosnę mam zamiar zabrać się za montaż fmic na samych silikonach ponieważ nie mam spawarki...
może ktoś już robił w ten sposób u siebie i może napisać ile kolanek potrzeba itp.
silniczek ASV z klimą. turbina i kolektor z AWXa
planuje 160 max 170ps myślę że rury 50mm starczą ?
a i jakich wymiarów kupić ic ?
i podpinam się pod pytanie kolegi xander_88
na wiosnę mam zamiar zabrać się za montaż fmic na samych silikonach ponieważ nie mam spawarki...
może ktoś już robił w ten sposób u siebie i może napisać ile kolanek potrzeba itp.
i podpinam się pod pytanie kolegi xander_88
xander_88 pisze:ps: spawa ktoś z forumowiczów flansze pod mapsensor ?
było BMW e36 1.8pb 115ps
był GOLF mk4 VP asv 1.9tdi 110 -> 145ps
był PASSAT B6 highline 2.0tdi PD 8v BMP 140ps
było BMW 745i E65 4.4pb 333ps
był SEAT altea XL 2.0tdi PD 8v BMM 140ps
Jest TOURAN highline 2.0tdi PD 16v BMN 170ps
był GOLF mk4 VP asv 1.9tdi 110 -> 145ps
był PASSAT B6 highline 2.0tdi PD 8v BMP 140ps
było BMW 745i E65 4.4pb 333ps
był SEAT altea XL 2.0tdi PD 8v BMM 140ps
Jest TOURAN highline 2.0tdi PD 16v BMN 170ps
50mm Starczy spokojnie. Do +160 styknie 550x140x65mm. A jeżeli chodzi o kolanka to proponuje zajrzec pod maske i sobie samemu zobaczyć którą droga bedziesz szedł z rurami i policzyćziomalzx pisze:witam kolegów.
i podpinam się pod pytanie kolegi xander_88xander_88 pisze:ps: spawa ktoś z forumowiczów flansze pod mapsensor ?
mkII http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=557727" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=502105" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam szeroką stal serduszka 15" 4x100/ 7.5j i 8j