U mnie ponad 5tyś km zrobione, a pompa chodzi jak chodziła po zamontowaniu. Chyba sie nic nie dzieję, przynajmniej nie słyszę (właśnie, jaki ew. odgłos niedomagającej/mającej problemy pompy jest ? - jakieś klepanie na sucho, brak mocy ? cieżkie odpalanie ? większe spalanie ? nic więcej mi do głowy nie przychodzi...arwam pisze:spawacz pisze:Robiles rozwiert org. dekielkow jak robiles to ile, czy dawales z TDI? Ale wiesz ze oprocz timingu i govera mozesz pobawac sie ogranicznikiem dawki w glowiczce - chodzi o te sprezynki
zastosowałem dekielki od TDI po obydwóch stronach przestawiacza i sprężynę od TDI.
sprężynki w głowiczce to nie żaden ogranicznik tylko zapewniają one to żeby podaczas pracy nie było żadnych luzów w układzie regulacji dawki.
najczęściej pompa rozlatuje się przy przebiegu do 1kkm ale to w przypadku kiedy tłoczek jest tylko trochę za bardzo wciskany w głowiczkę a czasami jest tak że tłoko-rozdzielacz już na starcie się uszkodzi mimo że podaje paliwo i silnik pracuje to nie może uzyskać parametrów.RSRoss pisze:zakładając czarny scenariusz niedopasowania, to zmielenie pompy jest kwestią dziesiątek, setek, czy tysiecy km ?
Pytam, bo niewiadomo ile Byku tego sprzedal i czy wszystkie zestawy sa spasowane. Mi do dziś nie chce zwrócić pieniędzy za sam zestaw a co dopiero gdyby kogos spotkala taka awaria o ktorej piszecie, masakra...
a prawdopodobnie wypowie się tu ktoś kto przypadkiem do mnie trafił ( awaria) a wcześniej zakupił zestaw u byka. pech chciał że pompa sięw mak mu rozleciała nie daleko mnie jak wróci znów do kraju to sądzę że zrobi bykowi nie złą rozp***chę
Fala tłokorozdzielacza 11mm
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Re: fala tłokorozdzielacza 11mm
-
spawacz
- Forum Master

- Kontakt:
fala tłokorozdzielacza 11mm
A ja lekko offtopne temat , Arwam, bo ja rozwiercilem org. pokrywke z TD , i nie chce mi sie to za bardzo wykrecac powyzej 4200 , a TDI 90 i 110 mialy inne pokrywki o tym wiesz zapewne i ktore ty dales, bo ja mam te i te , a bardzo wysoko nie musze krecic ale do tych 4800 by bylo fajnie. Pozatym mzoe sie uagamy w tym tyg. na jaka wizyte zebys odlookal tego AFN, - oczywiscie jak bedziesz mial czas. Moze jakies graty ze soba przywioze.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
-
arwam
fusse, co tu można pomóc jeśli nie masz wymiaru skąd wziąć?
jeśli chcesz mieć absolutną pewność to trzeba porównać podsadzenie z pompą-dawcą.
jeśli chcesz mieć absolutną pewność to trzeba porównać podsadzenie z pompą-dawcą.
no nie mam wlasnie skad wziac :/ a nie mozna jakos tego wymierzyć, czy cos? rozumiem,ze jesli podsadzenie bedzie za wysokie to uderzy tlok w glowice, a jesli bedzie za niskie to moze wypasc tloczek ? co proponujesz w takiej sytuacji? wiem, najlepiej to byloby oddac, no ale jak juz jest to mozna cos z tym chyba jeszcze wykombinować ?
arwam, odpowiedz mi na pytanko :
jaki jest odgłos niedomagającej/mającej problemy pompy ? - jakieś klepanie na sucho, brak mocy ? cieżkie odpalanie ? większe spalanie ? nic więcej mi do głowy nie przychodzi...
jaki jest odgłos niedomagającej/mającej problemy pompy ? - jakieś klepanie na sucho, brak mocy ? cieżkie odpalanie ? większe spalanie ? nic więcej mi do głowy nie przychodzi...
- BENITO
- Forum Master

- Kontakt:
Daron7, z pewnością ciężkie odpalanie na ciepłym silniku.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
Re: fala tłokorozdzielacza 11mm
Z tym nie ma problemu. Pomimo dawki na nastawniku 7mg od strzała, nie wazne czy zimny,letni czy gorący.BENITO pisze:Daron7, z pewnością ciężkie odpalanie na ciepłym silniku.
Jakieś inne objawy ? Nie wiem, metaliczne stukanie jakieś, chwilowe braki mocy ?
-
arwam
jeśli jest za niskie to sprężyny będą za słabo dopychać falę do rolek i na wyższych obrotach może się"odkleić" od rolek.fusse pisze: a jesli bedzie za niskie to moze wypasc tloczek ?
efekt wtedy będzie jak u mnie, tyle że u Ciebie nie od takich obrotów jak u mnie
metaliczne stuki jeśli pochodzą z samej pompy to tak jeśli z silnika w trakcie zwiększania prędkości obrotowej to wtedy znaczy że pompa nie może osiągnąć zadanego kąta wtrysku.Daron7 pisze: Nie wiem, metaliczne stukanie jakieś, chwilowe braki mocy ?
a chwilowe braki mocy jak najbardziej tak jeśl nie są zależne od stanu paliwa. szczególnie widoczne na niskich obrotach i na wysokich.
do tego obecność najczęściej białego dymu( nie pary wodnej)
-
tomek08
- Forum Master

Witam, że się wtrącę, bo sam nad tym się zastanawiam. arwamjeśli w zestawie jest to wszystko co na fotkach http://www.klubseatibiza.pl/forum/viewt ... 46#p255746" onclick="window.open(this.href);return false; , a pod falą i tym czymś co jest oparte na sprężynach jest taka podkładka (to, to jest to podsadzenie) to można uznać, że to jest z biorcy ori? Czy to chodzi o jakieś inne podsadzenie, gdzie się to podsadzenie znajduje?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Tomek
-
arwam
kolego zrób zrzut i wrzuć linka bo bie jestem na każdym forum obecnym a nie będę się rejestrował na forach na których nie siedzę. zresztą chyba nie o to chodzi żeby robić konta na forum i znich nie korzystać.
a podsadzenie to jest wymiar a nie element.
Podkładka między falą a tłoczkiem służy tylko w małej części do korekcji tego wymiaru. czasami jest głębsza ingerencja w pompę potrzebna żeby wogóle dało się poskładać pompę tak aby poprawnie działała
a podsadzenie to jest wymiar a nie element.
Podkładka między falą a tłoczkiem służy tylko w małej części do korekcji tego wymiaru. czasami jest głębsza ingerencja w pompę potrzebna żeby wogóle dało się poskładać pompę tak aby poprawnie działała
-
tomek08
- Forum Master

Przepraszam, nie pomyślałem o tym. Już się poprawiam. Zaznaczyłem to w taki sposób, ponieważ teraz nie pamiętam, gdzie dokładnie znajduje się ta podkładka, musiał bym iść do garażu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
-
arwam
tą podkładką tylko w niewielkim stopniu możesz zmienić podsadzenie ale nadal nie masz skąd wziąć wymiaru z pompy dawcy.
podkładką można zmienić w zakresie około 0,4mm
podkładką można zmienić w zakresie około 0,4mm