Katalog turbosprężarek - Online! Tu dyskutujemy o turbinach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Pracowałoby to z hf50 więc liczę na chociaż 260km.
GTB...
Na hf25 zrobisz ze 260-270 koni wiec i hf50 spoko podleja.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Nie do końca się z tobą zgodzę. Znam przypadek gdzie hf50 powiedziały dość przy 260km.
Na odpowiednich korpusach mają większy wydatek ok. 93 mg.
Wracając do tematu odpuszczam gtb2056. Będzie gtb2060vklr.
Na odpowiednich korpusach mają większy wydatek ok. 93 mg.
Wracając do tematu odpuszczam gtb2056. Będzie gtb2060vklr.
GTB...
Dziwne. Wiele bylo juz ALek ktore na 220-240 starczyly. Hf25 sa dosc wydajne i przeskok z nich na hf50 jest niewielki. To nie idzie tak rownomiernie ze Al potem 25 i 50 i 80 itd. Seryjne Al podlewaja na 68 mg czasem sie trafia co 72 mg daja. Na hf25 mialem na korpusach od pompek z auy 115km dawaly 83 mg. Niby na moce pod 270 koni spokojnie
Cześć chłopaki , potrzebuję tak na szybko ( oczywiście bardzo proszę ) o schemat połączeń turbo- egr -zawór gaszący do scharan 2002 auy .
Ktoś pomieszał przewodami, a tam jest tak ciasno ,że nie wejrzę ... bez schematu - na wujku google szukałem i niestety nic nie znalazłem. Jak ma ktoś else lub etkę to bardzo prosze o pomoc ..... dzięki
Ktoś pomieszał przewodami, a tam jest tak ciasno ,że nie wejrzę ... bez schematu - na wujku google szukałem i niestety nic nie znalazłem. Jak ma ktoś else lub etkę to bardzo prosze o pomoc ..... dzięki
Słabo szukałeś. Jest tu na forum gotowy schemat autorstwa Sztomela, ja również zrobiłem swój i wklejałem.
Wpisz w google "tdi ajm podciśnienie" i wybierz grafika, pierwszy schemat jest mój, drugi Sztomela.
Wpisz w google "tdi ajm podciśnienie" i wybierz grafika, pierwszy schemat jest mój, drugi Sztomela.
GTB...
Re: Katalog turbosprężarek - Online! Tu dyskutujemy o turbin
Dzięki , wg schematu wszystko ok , ale w tryb awaryjny dalej wpada.-michau- pisze:Słabo szukałeś. Jest tu na forum gotowy schemat autorstwa Sztomela, ja również zrobiłem swój i wklejałem.
Kurcze pewnie nie opisałem problemu . Otóż masa powietrza teor. 255mg. natomiast aktualna 450-460 mg przez co wpada w tryb awaryjny . Wydae mi sie że sprawdziłem już wszystko : sztanga turbo pracuje , węże w dobrym stanie , do egr dochodzi podciśnienie, nie wiem co jest grane , dziury raczej nie ma żadnej w obiegu.... nie wiem już o co lotto .... ma może ktoś jakies pomysły ?
Przeplywka prawidlowo pokazuje. Zreszta ona nie kompletnie nic wspolnego do pracy turbiny.
Re: Katalog turbosprężarek - Online! Tu dyskutujemy o turbin
wesol pisze:Przeplywka prawidlowo pokazuje. Zreszta ona nie kompletnie nic wspolnego do pracy turbiny.
W domowych warunkach nei mam sprzętu żeby na oscyloskopie sprawdzić , ale gdyby byłą uwalona to jak dobrze pamiętam pokazuje stałą wartość 550 mg
hmmm dalej jestem w kropce ... a w szaranie tyle miejsca że kot napłakał . Zawieszony EGR? da sie go zawiesić ? Auto było miesiąc temu w serwisie na wymianach i regulacjach pompowtrysków i od tamtej pory łapie tryb awaryjny ...
Wartosc 550 to zastepcza. Poprostu spalona przeplywka czy kabloteka uszkodzona to taka wartosc przyjmuje komp. A przeplywka zanuzajaca to poprosu wartosci pokazuje nizsze.
ok to jak to mogę sprawdzić??------ nie podoba mi się ta różnica w przepływie powietrza.....raczej to ta wina że wpada w TA co prawda nie od razu ale po przygazówkach pod obciążeniem ... acha dodam ,e na wolnzch obrotach egr otwarty( w vagu) na 83%
No więc tak , zrobiłem logi dynamiczne i tak jak poruszałem ręcznie sztangą turbo to w grupie 10 ciśnienie w kolektorze dolotowym teor. równało się aktualne ------------
zrobiłem 2 próby jazdy :
na pierwszej dałem mu w piz......ę ( ciśnienie w gr 10 przy 3003 obr. to 2300 mbar.)to na wolnych obr wróciło na 950mbar
na drugiej jeździe również dałem mu w piz......ę . ciśnienie w kolektorze dolotowym przy 3000tyś obr wyniosło 2560mbar i już zatrzymało sie na wolnych obrotach na 1060mbar
czyli co zacięte kierownice ?
zrobiłem 2 próby jazdy :
na pierwszej dałem mu w piz......ę ( ciśnienie w gr 10 przy 3003 obr. to 2300 mbar.)to na wolnych obr wróciło na 950mbar
na drugiej jeździe również dałem mu w piz......ę . ciśnienie w kolektorze dolotowym przy 3000tyś obr wyniosło 2560mbar i już zatrzymało sie na wolnych obrotach na 1060mbar
czyli co zacięte kierownice ?
Skoro wali takie doladowanie to napewno turbo do czyszczenia. To zabieg taki sam jak czyszczenie dolotu egr itp. Trzeba to robic co jakis czas co 5 lat dajmy na to.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie(wesol, michau) - turbo idzie do czyszczenia - pozdrawiam